Now Reading
Ce fel de greseli de gandire facem

Ce fel de greseli de gandire facem

O facultate buna

Rolf Dobelli mai atrage atentia asupra unei erori de gandire care, an de an, ii streseaza pe parintii numai buni de dat la facultate. Stim deja prin ce trec, cu toata bataia de cap a mediilor care ii ajuta sau nu sa ajunga la o facultate buna.

Dar ce este o facultate buna? Cea care are profesori mai bine pregatiti? Sau studenti buni si foarte buni? Adica o viitoare concurenta stimulanta pentru studentul de anul intai? Exemplul dat de el se refera la studentii americani, care concureaza in numar mare pentur un loc la Harvard.

Pentru ca, asa cum se stie, Harvard are o reputatie excelenta. Asta face sa vina catre ea numai elemente de varf. Inseamna asta ca Harvard e, realmente, o scoala buna, de la care absolventii ies cu rezultate fabuloase?

Sau ca selectia de la inceput foarte stricta a studentilor o face buna? Sigur ca asta nu are mare importanta in plan concret, dar e o greseala de gandire prin care oamenii confunda selectia cu rezultatele. Adica oul sau gaina?

 

Instinctul de turma

Sunt sigura ca stiti deja despre ce e vorba. Daca 50 de milioane de oameni spun o prostie, nu inseamna ca ea devine adevarata. Dar, de obicei, cu cat vedem mai mult consens social pentru o idee, comportament, etc., cu atat ni se pare ca acea idee e mai plauzibila.

Este absurd, dar parca nici cei mai critici sau mai sceptici dintre noi nu pot sa nu aiba indoieli ca le-a scapat ceva, daca vad ca o masa mare de oameni care face sau accepta si gandeste acelasi lucru (desi prostesc).

Exemplul clasic e nazismul si cand vedem documentare care arata cat de prinsi erau germanii de ideologia respectiva, ne ia cu fiori pe sira spinarii, nu?

 

Suntem maimute care cauta acceptarea sociala…

… si asta ne face vulnerabili. Asa cum am vazut anterior, ne face vulnerabili la gandirea de grup, la instinctul de turma. Dar mai exista un comportament insidios, care ne poate atrage in capcana: un mic serviciu. Si oamenii si primatele mari stiu ce e reciprocitatea.

Daca ti s-a facut un serviciu, este foarte probabil sa te simti dator si sa fii mai deschis la a face un contraserviciu. Dar ganditi-va ce inseamna asta la nivel politic. Sau mita… nefinanciara, excursii, bunuri aparent fara valoare cuantificabila care, odata daruite, antreneaza si speculeaza aceasta spirala a serviciilor si contraserviciilor.

Morala? Nu accepta niciodata ceva daca exista banuiala ca ti se poate cere inapoi ceva la schimb. Fii mereu atent la cadourile „otravite“.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top