Ce ii face pe barbati sa planga
Cum faci un barbat sa planga
De cand se stie, Ioan, 52 de ani, nu isi aduce aminte sa fi plans vreodata. „Asa am fost crescut: nimic nu ma poate tulbura in asemenea hal incat sa ma faca sa plang“. Nimic, in afara de moartea sau suferinta copiilor. „In cazul acesta, intr-adevar, cred ca as fi in stare sa ma prabusesc de durere si sa vars toate lacrimile pe care le-am tinut in mine in toti anii acestia.“
Moartea, suferinta celuilalt, despartirea sunt singurele motive de plans indicate in mod spontan de barbati. Urmeaza apoi lacrimile de bucurie. „Am plans cand s-a nascut fiul meu“, marturiseste Radu, 36 de ani. „Am fost primul surprins de asta. Pur si simplu mi-a venit dintr-o data sa plang, dar sunt mandru de lacrimile mele, pentru ca au marcat un eveniment exceptional.“
Aceeasi emotie si in cazul lui Silviu, de 40 de ani: „Cand Romania a batut Columbia in 1994 si eu, si ceilalti – toti, de fapt – am izbucnit in plans. Nu era nicio rusine in asta, dimpotriva, nu puteam decat sa fim mandri! Mandri pentru ca acele lacrimi celebreaza victoria, incoronarea sportivilor care s-au impus prin efort“. Sunt lacrimi de barbati, „lacrimi patriotice – deci, cinstite“.
Chiar daca sunt coplesiti de emotie, putini sunt aceia care se lasa in voia lacrimilor precum femeile. In mod normal, ei plang cu masura si discretie. „La moartea tatalui meu, eram terminat de durere, dar nu reuseam sa plang“, marturiseste Gruia, director de dezvoltare intr-o multinationala, in varsta de 34 de ani. „Eram suparat pe mine, vedeam ca surorile mele plangeau si simteam ca imi reproseaza raceala, dar cu toate astea tot nu puteam sa plang.“
De ce femeile sunt altfel
Ne decodeaza acest mister tot Dumitru Edmond: „Femeile sunt asociate cu fragilitatea. Ea face ca in majoritatea culturilor sa le fie ingaduita exprimarea emotiilor lor prin plans, cu mai multa usurinta decat la barbati. Atat pentru barbati cat si pentru femei, plansul apare pentru a elibera o incarcatura emotionala. Contactul cvasipermanent cu propriile emotii isi are o explicatie in predominanta emisferelor cerebrale: emisfera cerebrala principala a femeilor este emisfera dreapta – emisfera responsabila si de reactiile emotionale.
Emotiile cer sa fie exprimate, fie ca este vorba de bucurie, fie ca este vorba de tristete. Iar acest lucru nu tine cont de sexul persoanei care le traieste, ci mai degraba de mecanismele de adaptare la mediu, care fac diferenta intre barbati si femei. De exemplu, daca barbatii, prin natura lor, au invatat sa fie directi si sa ceara ceea ce au nevoie, femeile au invatat ca pot manipula pentru a obtine ceea ce vor. Astfel, lacrimile pot fi si un instrument foarte bun de santaj emotional.
Dar, daca in Antichitate se credea ca acest lucru este specific numai femeilor, in psihologie (chiar daca s-a pastrat denumirea de histrionism – «histrio» in greaca inseamna «uter») astazi se atribuie acest comportament de manipulare si barbatilor“. …care, in ultima vreme, isi dau drumul la lacrimi fara multe mofturi. Obositi sa joace rolul eroului, ei isi acorda dreptul sa-si exprime momentele de vulnerabilitate. A fi liber inseamna in primul rand a fi liber sa simti.
Daca razi cand iti vine, daca mananci cand iti e foame sau bei cand iti e sete, de ce sa nu plangi in clipe de furie sau de tristete? Imaginea barbatului dur, care arboreaza masca invulnerabilitatii, desi foarte draga romanului, incepe sa se estompeze, in favoarea unui tip nou de masculinitate. Crescuti de femeia moderna, care cunoaste valoarea exprimarii emotiilor, o noua generatie de baieti descopera cat de reconfortant este sa fii autentic!
O inhibitie
Baietii, spre deosebire de fetite, sunt invatati de mici ca „nu trebuie sa plangi pentru fleacuri“.
O noua generatie
Educati de femei inteligente emotional, barbatii din generatiile mai noi invata sa isi exprime emotiile.
Un atribut unisex
Femeile isi folosesc cu preponderenta emisfera dreapta. Dar, incet-incet, si baietii vad beneficiile exprimarii sentimentelor.
„Am plans, da!“
Adrian, 36 ani
„Majoritatea barbatilor spun ca nu au plans niciodata in viata. Probabil ca mint, dar asa-s barbatii. Eu insa am sa recunosc, fara rusine, ca am lacrimat de foarte multe ori. Nu vorbesc de plansul eliberator din copilarie, cand veneam acasa cu genunchii ferfenita, la picurii prelinsi pe obraz la finalul din «Casablanca» si din «Titanic», devenite deja «lacrimi clasice». Am plans, da!
Plans histrionic, plans acuzator, plans fals si plans care cere palme, dar si plans de fericire, de frica, de indoiala, de singuratate, de uimire. Plans de indragostit, dar si de mascul gelos, suspine de neliniste si de uimire, de tacere si de lipsa de raspunsuri. Insa cu adevarat, din adancul cel mai adanc al sufletului, am plans o singura data: atunci cand am fost iertat. Cand femeia pe care o iubeam m-a iertat de o vina cutremuratoare.
Si am plans, ciudat, atunci cand ar fi trebuit, de fapt, sa ma bucur. De ce? Mi-am dat seama mult mai tarziu. Plangeam fiindca stiam ca voi uita foarte repede gestul nascut din iubire. A fost adevarat: i-am uitat iertarea. Si inca nu m-am putut ierta pentru asta.“