Now Reading
Ce inseamna sa fii viu?

Ce inseamna sa fii viu?

Revista Psychologies


Terapia existentiala v-a schimbat modul de lucru in terapie?

I.Y.:  Absolut! Mi-a schimbat modul in care ma raportez la pacient. Daca pleci de la premisa ca suntem cu totii in aceeasi barca, cu totii vom muri, ei bine, incepi un alt fel de calatorie ca terapeut.

Nu sunt deloc intr-o pozitie detasata. Sunt implicat alaturi de persoana respectiva si joc rolul de ghid. Sunt deschis, si uneori autorevelator. Vorbesc despre ce stiu si recunosc ceea ce nu stiu.

Cred ca fiecare pacient se intreaba: oare ce gandeste terapeutul meu despre mine? Iar eu raspund mereu: daca vrei sa afli, ma poti intreba.

Iar rezultatele sunt mereu bune: detensioneaza terapia si aduc material pentru sedintele urmatoare. Pacientul observa ca esti sincer si nu il judeci.

Vezi tu, psihoterapia este o relatie si intotdeauna relatia este cea care vindeca. Majoritatea oamenilor vrea sa schimbe modul in care se raporteaza la ceilalti: prietenii, partenerul, parintii lor…

Dar eu nu voi intalni niciodata aceste persoane! De aceea lucrez cu ceea ce se intampla intre mine si pacient, iar pentru asta am suficiente informatii.

Cum va organizati sedintele de terapie? Folositi canapeaua din spatele nostru?

I.Y.:  Nu. Nu cred ca este necesara, dar pacientii care au nevoie de ea o pot folosi. Eu prefer sa stam fata in fata, sa ne putem privi. Am nevoie sa interactionam.

Sedintele mele dureaza intre 50 si 55 de minute, o data sau de doua ori pe saptamana, bazandu-ma pe o abordare intuitiva, empatica, nu pe diagnoza sau teorii.

Cel mai mult imi doresc sa formam o relatie care vindeca. Frecvent, sesiunile incep cu un vis evocat de pacient. Un lucru important, cu care trebuie sa lucrez.

Daca pacientul nu si-l aminteste foarte bine, atunci ii dau anumite instructiuni. Sa puna langa pat un pix si o foaie, iar dimineata, cand se trezeste, inainte de a deschide ochii, sa se intrebe: „Ce am visat?“.

Apoi sa-si noteze. Uneori este nevoie de un singur cuvant ca intregul vis sa se dezvaluie. Poate fi nevoie de luni de antrenament, dar in cele din urma succesul este garantat.

Ce tipuri de noi terapii v-au interesat in ultima vreme?

I.Y.:  Niciuna. Lucrez cu ce am invatat. In momentul de fata primesc o multime de telefoane, dar vad un numar limitat de persoane, timp de maxim un an. Sunt batran.

Nu vreau ca pacientii mei sa depinda prea mult de mine. Nu mai pot sa lucrez cu cei adanciti in depresii majore sau care se afla sub tratament medicamentos.

Si consum multa energie scriind. Sunt complet devotat acestui proces creator. Imi aduce atata placere!

Am crescut sub influenta povestilor si mereu am crezut ca cel mai bun lucru pe care il poate face un om in viata este sa scrie carti bune.

PSIHOTERAPIA EXISTENTIALA

Un volum care reuneste teorii din filozofie, mistica si multe exemple din literatura, pentru a da raspunsuri la intrebari mari.

Ed. Trei

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top