Ce relatie ai cu banii?
Gandul de a cere o marire de salariu ma paralizeaza
Nu indraznesc niciodata sa abordez acest subiect cu superiorul meu
Este un alt aspect al anorexiei financiare, care ii caracterizeaza pe cei care nu stiu sa isi aprecieze valoarea. Se simt paralizati de ideea de a vorbi de bani, de negociere. Sunt perfect capabili sa negocieze contracte pentru altii, ba chiar adeseori au rezultate dincolo de orice asteptari. In schimb, cand vine vorba sa faca acelasi lucru pentru propria lor persoana, lucrurile se schimba radical. Sunt terorizati de ideea ca nu merita, ca lor nu li se va acorda niciodata atentia cuvenita, ca oricum nici nu are rost sa incerce…
Si aici, lipsa autoaprecierii, a iubirii de sine, explica de fapt aceasta problema. Ei nu se simt suficient de importanti pentru a cere o rasplata meritata. Carmen S., de exemplu, isi repeta de cel putin sase luni ca ar trebui sa discute cu seful ei in vederea unei mariri de salariu, in conditiile in care a acceptat sa faca doua job-uri in cadrul aceleiasi companii. Dar discutia este amanata saptamana de saptamana. Va sfarsi, oare, prin a accepta ca nu merita acesti bani?
Parerea psihologului: „Probabil ca aceasta persoana are mari dificultati atat in a-si evalua valoarea muncii sale, cat si in a-si afirma nevoile in fata unei persoane cu autoritate (seful)”.
Cumpar pentru toti, dau bani tuturor
…le platesc in mod frecvent altora consumatia si ma ruinez facand cadouri.
Acesta este unul dintre simptomele anorexiei financiare: cheltuiesc fara sa tin socoteala, pentru a fi iubiti, recunoscuti, apreciati de altii. Dar nu se gandesc niciodata la ei. Aceste persoane nu se autoapreciaza si cred in mod inconstient ca, intr-o zi, vor primi afectiune in schimbul investitiei pe care au facut-o! Aceste comportamente corespund si analizei freudiene a banilor – materie «excrement», rusinoasa, pe care in mod obligatoriu trebuie sa o cheltuim.
Parerea psihologului: „In aceasta situatie poate fi vorba de o persoana care isi doreste foarte mult sa impresioneze, sa fie acceptata de cei din jur. Pentru aceasta persoana, este posibil ca parerea celorlalti despre sine sa fie mai importanta decat confortul personal. Pare a fi genul de persoana care nu se iubeste pe sine suficient incat sa se trateze la fel de bine cum ii trateaza pe ceilalti”.
Prefer sa fac joburile cele mai ingrate
…decat sa le cer bani parintilor mei – chestiune de orgoliu
Este o revolta impotriva „datoriei de viata”. Datoram parintilor viata si siguranta primilor ani ai existentei noastre. Incepand cu varsta de sapte ani, varsta constientizarii, multi copii sufera de aceasta datorie simbolica. Ajunsi la stadiul autonomiei financiare, isi regleaza definitiv datoriile respingand orice ajutor de la parinti. „Suntem datori cu o viata parintilor si cu o moarte lui Dumnezeu”, se spune. Iata de ce oamenii carora le e frica de moarte strang bogatii, crezand ca banii pot stopa moartea.
Parerea psihologului: „In principiu, o persoana care prefera sa munceasca decat sa ceara bani de la parinti este o persoana care doreste sa fie independenta si sa isi ia viata in propriile maini. Asta presupune o anumita maturitate si asumarea unor responsabilitati in ceea ce priveste problema cheltuielilor”.
Adaptare de Alina Iordanescu
Foto: GULIVER/Photographer’s Choice