Now Reading
Ce sa facem pentru a fi (mai) fericiti

Ce sa facem pentru a fi (mai) fericiti

Revista Psychologies

Profesorii Universitatii din Chicago si Universitatii Jiaotong din Shanghai au gasit raspunsul. Se pare ca oamenii ocupati, chiar si cei implicati in activitati relativ inutile, tind sa fie mai fericiti decat cei care n-o fac.

 

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca „dorinta de a evita plictiseala si depresia asociata cu starea de lene, este urmatorul factor motivant dupa nevoia de a-ti castiga existenta”.

Co-autorul Christopher K.Hsee a explicat de unde a pornit ideea cercetarii si care a fost esenta experimentului: „Fenomenul general de care sunt interesant consta in faptul de ce oamenii sunt atat de ocupati, facand ceea ce fac, in societatea moderna.

Oamenii alearga, muncesc din greu, adesea peste puterile lor. Daca am putea concepe un mecanism pentru oamenii inactivi sa se angajeze in activitati care, cel putin, nu sunt daunatoare…”

Voluntarii au fost rugati sa completeze chestionarul apoi li s-a oferit posibilitatea de a alege intre a astepta 15 minute rezultatul sondajului in locul unde au fost chestionati sau a se deplasa pe jos, in acelasi interval de timp, intr-un punct mai indepartat. Pentru oricare dintre optiuni recompensa era o bomboana.

Studiul a aratat ca persoanele care s-au deplasat s-au dovedit a fi mai fericite decat cele care si-au petrecut timpul asteptand.

Intr-o alta situatie in care s-a mentionat ca bomboanele vor fi diferite, mai multe persoane au ales varianta de a se deplasa si asta pentru ca au putut justifica ocupatia propriu zisa.

Asadar oamenilor le place sa fie ocupati atata timp cat exista o explicatie pentru ceea ce fac, un motiv anume. Acest principiu este valabil pentru copii, tineri si persoane in varsta, oameni bolnavi si perfect sanatosi etc

Adolescentii implicati in activitati extracurriculare au putine sanse sa se afle printre cei 49% dintre tinerii din Romania care la varsta de 17 ani au intrat deja in contact cu alcoolul, tutunul si drogurile.

De ce? Deoarece sunt ocupati. Fericirea lor e pe terenul de fotbal si se cuantifica in numar de goluri; sau in bazin si consta in viteza de inot si perfectiunea practica;

fericirea se ascunde intre patratele negre si albe ale tablei de sah care cere concentrare si mult exercitiu etc. Fericirea acestor tineri este justificata de obiectivele care deriva din aceste activitati.

Raportand acelasi principiu la oamenii in varsta, medicii subliniaza faptul ca persoanele care isi continua activitatea dupa pensionare sau se implica in activitati de voluntariat inregistreaza un grad de sanatate superior celor inactivi. Motivul fericirii lor consta in faptul ca inca sunt utili.

Integrarea oamenilor cu handicap intr-o viata sociala activa presupune eliminarea unor eventuale probleme psihologice si chiar diminuarea tentativelor de suicid. Odata integrati in piata muncii, acesti oameni sunt fericiti deoarece simt ca pot aduce un plus valoare.

Nu pot sa nu-mi amintesc intrebarea frecventa pe care mi-o adresau colegii dupa nastere: „Cum ai depasit depresia postnatala?” Raspunsul meu: „Foarte simplu, nu am avut timp de ea!”.

Concentrarea resurselor pe lucruri noi, construirea starii de bine si siguranta bebelusului creau acea fericire descrisa cel mai bine de expresia „rezultatul merita efortul”.

Si uite asa traditionalul „La multi ani fericiti” implica de fapt „multi ani ocupati”, activi , in care gasim motivarea si placerea de a face, fara a pierde timpul cautand scuze si dezvoltand depresii pentru ce nu am facut.

 

De Elena Pasat

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top