Now Reading
Ce semnificatie au superstitiile

Ce semnificatie au superstitiile

Revista Psychologies

Nevoia de sens

Ce il face pe acest sportiv sa se comporte atat de ilogic? „La fel ca Wade Boggs, traim cu totii intr-o lume a nesigurantei“, spune Stuart Vyse.

Unele din evenimentele critice din viata noastra sunt complet imprevizibile. Sa luam problema bolilor. In ciuda progreselor substantiale pe care le-am facut in intelegerea celor mai raspandite afectiuni, fiecare dintre noi este o posibila victima.

Bolile cardiace sunt ucigasul cel mai raspandit, justificand 33% din toate decesele, urmate de cancer, cu 24%, si de accidentul vascular cerebral, cu 7%. Tinand pasul cu rezultatele cercetarilor actuale, putem afla care sunt «factorii de risc» asociati cu fiecare boala; putem chiar sa ne imbunatatim sansele de a ramane sanatosi.

Numeroase variabile importante raman insa mai presus de controlul nostru. Bolile cardiace, de exemplu, depind partial de factorii genetici; daca unul dintre parintii tai a facut un infarct, ai o probabilitate mai mare de a face si tu unul.

Poti sa-ti fortifici inima prin exercitii fizice si sa-ti mentii vasele de sange curate prin respectarea unei alimentatii sanatoase, dar nu poti elimina acea fractiune de risc crescut determinata de mostenirea ta genetica.“

Fuga de hazard

„Nesiguranta e o trasatura inevitabila a experientelor umane, si oamenii o abordeaza in maniere diferite“, spune Vyse. „Unii par sa tanjeasca dupa ea. Atrasi de fiorul placut al riscului, joaca jocuri de noroc, conduc cu viteza, fac parasutism sau consuma droguri.

Pe altii, nesiguranta ii schilodeste. Incapacitatea noastra de a ne acomoda cu intamplarile aleatoare din viata poate duce la o varietate de probleme psihice, intre care abuzul de substante, fobiile si depresia. Dar cei mai multi dintre noi se inscriu undeva intre cele doua extreme.

Reusim sa supravietuim aspectelor imprevizibile si incontrolabile ale vietii noastre evitand acele riscuri pe care le putem evita si gasind modalitati de a le face fata celor inevitabile.

Unii reusesc sa faca acest lucru relativ usor. Acesti rationalisti si fatalisti par inzestrati constitutional sa invinga caracterul nedeterminat al intamplarilor cotidiene. Ei nici nu cauta sprijin in exterior pentru suturile vietii, nici nu vadesc semne vizibile ca ar fi raniti.

Altii gasesc explicatii in credinte religioase sau intr-o filosofie personala
. Insa numerosi oameni, dintre care multi sunt rezonabili in privinta altor aspecte ale vietii lor, reactioneaza la nesiguranta prin comportamente sau actiuni superstitioase.“

Scepticismul

Nu e simplu sa fii sceptic. Asta inseamna sa renunti la nevoia fundamentala a creierului de a pune sens in lucruri. Michael Shermer, fost teolog american actualmente scriitor pe teme de stiinta si redactor-sef al revistei Skeptic, spunea ca „suntem fiinteganditoare, nu fiinte rationale“.

„Oamenii sunt animale care cauta tipare“, scria el in cartea De ce cred oamenii in bazaconii (Humanitas, 2010). „Cautam sensul intr-o lume complexa, haotica si imprevizibila.“ Dar, daca sensul ar fi de gasit si printr-un demers rational, rezultatul nu ar fi la fel de linistitor?

De Iuliana Alexa

DE CITIT

Psihologia superstitiei

de Stuart A. Vyse

Antropologul american analizeaza nevoia umana de magic si de inexplicabil

(ED. TREI, 2011)

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top