Ce sunt experiențele la limita vieții
Una dintre cele mai discutate experiențe care au legătură cu extrasenzorialul este cea relatată de cei care au fost în stop cardiac ori s-au aflat la un moment dat la limita vieții. Dar ce sunt aceste experiențe la limita vieții (sau a morții)?
Se consideră că momentul morții e cel în care inima se oprește, încetarea impulsului electric ce dă bătăile inimii. Ca rezultat, inima se oprește, intră în stop. Dar se pare că mintea mai stă puțin pe meleagurile lumești, nu se stinge odată cu oprirea inimii.
Near death experiences (NDE) sunt studiate pentru a vedea felul cum creierul procesează momentul morții. Ceea ce s-a descoperit este remarcabil.
Citește și:
Alimente și activități bune pentru creier
În 2013, un studiu făcut la Universitatea din Michigan pe șobolani, arată că impulsurile electrice se intensifică cu câteva secunde înainte de moarte. Șobolanii erau hiperalerți.
Oamenii de știință cred azi că NDE sunt produse de reducerea fluxului sangvin către creier, în combinație cu impulsurile electrice multiple la nivelul acestuia. De unde și celebra lumină pe care cei care au aceste NDE o povestesc…
Ce spun cei care au fost Acolo
Dr. Sam Parnia este director al studiilor despre resuscitare de la New York, la Langone School of Medicine. El studiază nici mai mult nici mai puțin decât felul cum creierul moare.
De multe ori, cei care au avut astfel de experiențe spun că îi văd „pe medici și pe asistente aplecați deasupra lor și spun că aud perfect conversațiile acestora. Ei vorbesc despre lucruri reale din sala Urgențelor pe care, în mod obișnuit, nu le-ar auzi“.
Medicii confirmă ceea ce spun acești pacienți cu NDE. Se pare că pacientul respectiv, „după ce inima încetează să mai bată, este conștient între 2 și 20 de secunde“, mai spune medicul.
Aceasta e perioada în care cortexul cerebral poate supraviețui fără oxigen. Cortexul este partea creierului responsabilă de conștiință și cea care procesează informația venită de la simțuri. Doctorul Parnia mai spune că pot dura chiar și ore până când creierul să se stingă efectiv.
Creierul și oxigenul
Oamenii de știință din America și de pe alte meridiane studiază felul cum oxigenul impactează momentul morții, pentru că astfel au acces la experiența pe care, finalmente, o vom avea toți: cea a morții.
De obicei, atunci când inima nu mai bate, se face resuscitarea (CPR). Asta aduce cam 15% din oxigenul necesar la creier.
Dacă restartezi inima, ceea ce se face prin resuscitare, vei avea funcția cerebrală din nou, încetul cu încetul. „Cu cât se face CPR mai mult, cu atât acele sinapse au loc, doar că la o viteză mai mică“, spune medicul american.
Unul dintre scopurile acestor studii este să aflăm de cât oxigen are nevoie creierul și cum își revine. Cum este creierul afectat în acest proces de revenire?
De asemenea, se află multe informații despre gradul de conștiință în momentul morții. Putem afla dacă această conștiință este anihilată sau continuă după un anumit timp.
Oricum ar fi, aceste experiențe la limita vieții (sau a morții) fac parte din condiția umană și ele sunt o fereastră către necunoscul de Dincolo, o fereastră pe care, acum, oamenii de știință o pot deschide tot mai larg.
Foto: Shutterstock