Now Reading
Ce sunt și cum apar ticurile

Ce sunt și cum apar ticurile

Ticurile sunt comportamente iraționale, aparent fără vreun scop, compulsii pe care o persoană se simte obligată să le facă. Iată din ce motive apar.

Citește și:

Stereotipii verbale care pot submina credibilitatea

Analizezi absolut tot în detaliu? Exercițiu să scapi de ruminație

Ticurile au originea în copilărie, în micile gesturi și comportamente pe care le făceau cei din jur pentru a ne liniști: legănat, cântat, sărutat etc. în momentele în care simțeam trăiri foarte puternice pe care nu le puteam conține.

Un lucru important de specificat este că acestea au o legătură foarte puternică cu gândirea magică sau cu egocentrismul, stări pe care cu toții le-am experimentat când am fost mici.

Ticurile pot fi verbale sau comportamentale, dar ambele au același rol: de a liniști o persoană, de a îi oferi ajutorul de care a beneficiat și în copilărie.

Cel mai bine putem explica ticurile ca apărări împotriva unor afecte prea puternice.

Să presupunem un copil care are o relație foarte puternică cu mama lui și care la un moment dat în dezvoltarea lui se îndepărtează de ea condus de o dorință de explorare a ceea ce îl înconjoară.

Dacă în acele momente el se lovește de diferite interdicții, de un adult care nu îl lasă să iasă să se joace, de tatăl care îi ia jucăria, de un frate care îl bate, iar în urma acestor interdicții el nu se poate întoarce la mamă pentru că ea este indisponibilă (poate a plecat, poate este ocupată etc.).

Copilul va simți nevoia să se întoarcă în stadiul în care beneficia de protecția mamei cu ajutorul unui comportament auto-calmant.

Astfel, supărat fiind, în funcție de caz, el va începe să își sugă degetul, va cânta ceva, se va legăna înainte și înapoi, toate aceste gesturi simbolizând dragostea maternă.

În funcție ce se va întâmpla mai departe, el poate depăși acest obstacol în dezvoltare sau îl poate menține pe toată durata vieții.

În cazul adulților care au ticuri, ele sunt apărări care înainte au protejat foarte bine copilul împotriva unor pericole reale, dar care acum îl apără împotriva unor pericole imaginare.

Toți oamenii au ticuri, fiecare dintre noi avem un anumit ritual menit să ne ridice moralul când suntem supărați sau un anumit tip de comportament în momentul în care suntem fericiți.

Aceste ticuri pot să ne deranjeze sau să fim împăcați cu ele. Pentru o rezolvare sigură a acestora se recomandă ajutorul de specialitate.

Ce trebuie să știm despre ticuri:

Sunt comportamente iraționale.

Sunt comportamente liniștitoare cu originea în copilărie.

Au o strânsă legătură cu gândirea magică și egocentrismul.

Au fost apărări împotriva unor trăiri puternice.

Sunt acum apărări împotriva unor pericole imaginare.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist în formare

Tel.: 0761.517.763

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top