Ce te împiedică să ai o relație bună cu tine?
Eu și cu mine suntem cei mai buni prieteni. Sau nu?
A avea o relație bună cu tine însuți înseamnă să te accepți pe deplin, să te iubești și să te susții în mod necondiționat. Înseamnă să ai o comunicare internă pozitivă, să fii conștient de nevoile și dorințele tale, să te respecți și să te tratezi cu blândețe și îngrijire. O relație sănătoasă cu tine însuți implică, de asemenea, să te dezvolți și să te îmbunătățești constant, să îți stabilești obiective realiste și să lucrezi pentru a le atinge, precum și să ai grijă de sănătatea ta mentală, emoțională și fizică. Este vorba despre a fi autentic în ceea ce privește cine ești și ceea ce îți dorești să devii, fără a te judeca și fără a te compara cu alții.
De ce să-ți dorești o relație bună cu tine însuți? Ce beneficii aduce?
O relație bună cu tine însuți este necesară pentru bunăstarea ta generală și pentru împlinirea ta în viață.
O relație bună cu tine însuți te ajută să fii mai fericit, mai echilibrat și mai împlinit în toate aspectele vieții tale. Prin dezvoltarea unei relații sănătoase și iubitoare cu tine însuți, îți oferi următoarele beneficii:
- îți crești stima de sine și încrederea în propriile tale capacități
- te tratezi cu respect și blândețe, îți oferi compasiune și înțelegere în momentele dificile și te susții în atingerea obiectivelor tale
- ești mai capabil(ă) să iei decizii care să îți servească binele și să îți aducă împlinire în viață
- construiești și menții relații sănătoase și autentice și cu ceilalți oameni din viața ta
- ai reziliență mai mare la stres și adversități, ceea ce îți permite să treci mai ușor peste momentele dificile
- îți îndeplinești potențialul și trăiești o viață mai împlinită și mai autentică, bazată pe valorile și dorințele tale profunde.
De ce nu ai o relație bună cu tine însuți?
O relație sănătoasă cu propria persoană se construiește cu angajament, auto-reflecție și acțiune. Chiar dacă atunci când te uiți în jur ți se pare că ceilalți au această legătură stabilă și sănătoasă cu ei înșiși, adu-ți aminte că fiecare persoană are propriile sale lupte și că aparențele pot fi înșelătoare. Este important să îți acorzi timp și să reflectezi asupra motivelor care te împiedică să ai o relație sănătoasă cu tine însuți și să cauți sprijinul necesar pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și încrederea în sine.
Dă-mi voie să îți prezint o serie de motive ce sabotează relația ta cu propria persoană: s-ar putea să fii prea dur cu tine însuți, s-ar putea să te critici constant pentru greșelile sau imperfecțiunile tale, s-ar putea să îți fi stabilit standarde prea ridicate pe care să nu le poți atinge, s-ar putea să crezi că nu ești în stare de nimic, s-ar putea să crezi că nu meriți să ai succes sau să fii fericit, s-ar putea să te neglijezi și să nu îți acorzi compasiune și îngrijire, s-ar putea să fi suferit în trecut, s-ar putea să ai convingeri limitative despre tine și reușita ta și s-ar mai putea să ai și o grămadă de frici.
Fricile creează piedici în calea unei relații sănătoase cu propria persoană
Fricile pot fi o barieră semnificativă în calea stabilirii unei relații sănătoase și pozitive cu propria persoană. Înainte să te sperii, aș vrea să îți precizez că orice frică poate fi depășită și că nu este cazul să te predai eșecului doar pentru că ai dat de o listă lungă cu frici. Ci dimpotrivă, ar trebui să te bucure faptul că îți cunoști oponentul și că știi cu ce ai de-a face.
Așadar, să vedem cele 12 frici comune care pot împiedica dezvoltarea unei relații bune cu sinele:
1.Frica de eșec
Teama că nu vei fi suficient de bun sau că nu vei reuși să îndeplinești standardele tale sau ale altora, poate să te împiedice să te apropii de sinele tău și să îți valorizezi propriile realizări și calități.
2.Frica de respingere:
Teama de respingere sau de critici poate să te facă să te retragi și să îți neglijezi nevoile și dorințele personale, într-un efort de a evita confruntările sau judecățile, fie ale tale, fie ale altora.
3.Frica de singurătate:
Teama de a fi singur sau de a te simți izolat poate să te facă să rămâi în relații toxice sau să accepți comportamente și situații care nu îți aduc fericire sau împlinire. Doar pentru a evita senzația de singurătate îți vei sacrifica stima de sine și bunăstarea emoțională, împiedicând dezvoltarea unei relații sănătoase și iubitoare cu propriul sine.
4.Frica de neacceptare:
Teama că nu vei fi acceptat sau iubit pentru cine ești cu adevărat poate să te facă să îți ascunzi adevărata personalitate și să încerci să te conformezi așteptărilor și dorințelor altora, fie rude, prieteni sau cunoscuți.
5.Frica de abandon:
Teama că vei fi abandonat sau părăsit de cei din jur poate să te facă să dezvolți comportamente dependente. Astfel, poți să ajungi te atașezi prea mult de alte persoane, în detrimentul propriei tale bunăstări și autonomii.
6.Frica de autoconfruntare:
Teama de a te privi în oglindă și de a te confrunta cu aspectele mai puțin plăcute sau neajunsurile tale poate să te împiedice să îți cunoști și să îți accepti adevărata identitate. Te vei împiedica singur să faci schimbările necesare pentru creșterea personală.
7.Frica de eșec în relații:
Teama că vei repeta modelele nesănătoase din trecut sau că nu vei reuși să ai o relație fericită te poate împiedica să te implici complet în relațiile tale, inclusiv în cea cu tine însuți. Este important să îți construiești o relație solidă și iubitoare cu tine însuți pentru a avea succes în relațiile cu ceilalți.
8.Frica de eșecul personal:
Această frică poate să fie un obstacol major în calea dezvoltării tale personale și a împlinirii tale. Este acea neliniște interioară care te împiedică să îți urmezi pasiunile și să îți asumi riscuri pentru că te temi că vei dezamăgi sau că nu vei atinge standardele pe care le-ai stabilit pentru tine. Este precum o ruletă rusească a perfecționismului la care vei avea mereu de pierdut.
9.Frica de judecata de sine:
Teama de a te auto-judeca sau de a te critica constant poate să conducă la o relație toxică și autodistructivă cu tine însuți, afectându-ți stima de sine și încrederea în propriile tale capacități și valori.
10.Frica de schimbare:
Teama de necunoscut sau de schimbare îți limitează potențialul de creștere și evoluție personală deoarece te ține captiv în zona de confort și te împiedică și să explorezi noi experiențe dar și să faci schimbări pozitive în viața ta.
11.Frica de a fi vulnerabil:
Teama de a-ți arăta vulnerabilitatea sau de a te deschide emoțional poate să te facă să îți construiești ziduri emoționale și să te izolezi de ceilalți, împiedicându-te astfel să dezvolți conexiuni autentice și să te îngrijești în mod adecvat pe tine însuți.
12.Frica de a nu fi apreciat:
Teama că munca și eforturile tale nu vor fi recunoscute sau apreciate de ceilalți te poate face să te subestimezi și să te auto-sabotezi, reducându-ți sentimentul de valoare și merit și afectându-ți încrederea în propriile tale capacități.
Cum rezolvi o listă așa de lungă? Simplu. Cu strategie și pași mici.
În calitate de Life Coach cu experiență de aproape 10 ani am fost alături de cei care și-au dorit să se descopere și să se accepte pe ei înșiși. Am observat cum prin cunoașterea de sine și acceptarea umbrelor interioare s-au rezolvat și conflictele cu sinele ce îi împiedicau să trăiască o viață împlinită și cu reușite.
Dacă ai citit articolul până aici, înseamnă că și tu te-ai lovit de acest perete gros de frici și că nu îți este străină suferința și frustrarea ce vine la pachet cu acestea.
Te felicit pentru reziliența ta și mă ofer să te însoțesc mai departe pe drumul dezvoltării tale. Pentru a mă cunoaște mai bine și pentru a te familiariza cu oportunitățile dezvoltării personale te invit să mă urmărești pe social media: “Gabriela Rosoiu Life Coach” sau să îmi scrii despre progresul tău aici: https://www.gabrielarosoiu.ro/contact/.