Now Reading
Cheltuiesc prea mult

Cheltuiesc prea mult

Revista Psychologies

„Banii imi provocau repulsie“
Ana Maria, 31 de ani, arhitecta

„Am trecut de la zgar­cenie la risipa. Eu, care imi con­trolasem mereu cum­paraturile, am inceput sa-mi irosesc banii: plateam nota de plata la resta­u­rant prietenilor, faceam ca­douri scumpe surorii me­le. Foarte rapid, am ajuns sa ma imprumut, fiindca nu mai faceam fa­ta cheltuielilor. Apoi, a sur­venit depresia mea. Am reusit sa ies din a­ceasta stare gratie unei te­rapii ce dureaza de patru ani.

Acolo am vorbit despre mama mea, care ne-a crescut singura, pe mine si pe sora mea gea­mana, si care, in perioada intregii noastre tinereti, ne-a repetat cum a trebuit ea sa se lipseasca de anumite lucruri, ca sa ne creasca pe noi. Dupa ca­teva luni de la moartea ei, banii au inceput sa-mi pro­voace repulsie. Am inteles ca ma pusesem pe cheltuit pen­tru ca voiam sa ma eliberez in mod simbolic de greutatea culpabilitatii pe care am indurat-o in toti acesti ani de privatiuni.”

Ce este de facut?

Sfaturi pentru anturaj

  • Lasa persoana care cheltuieste prea mult singura in fata responsabilitatilor sale: nu ceilalti trebuie sa „plateasca”. In cel mai bun caz, o vor face sa reflecteze pana la urma­toarea „criza” de cumparaturi; in cel mai rau caz, o vor face sa ascunda obiec­tele cheltuielilor sale. Cel mai bun ajutor acordat este sa insotesti cheltuitorul prin magazine, intrucat majo­ri­ta­tea cumpa­ra­turilor compulsive sunt solitare.

Sfaturi pentru cheltuitor

  • Tine un buget. Specialistii in comportamentul uman recomanda pastrarea unui agende zilnice. Acolo vom indica natura fiecarui obiect cumparat, costul, conditiile in care s-au facut cumparaturile (moment de depri­ma­re, de singuratate, de euforie etc.) si con­secintele sale la nivelul psihologic (placere, invinovatire, rusine etc.).
  • Incepe un sevraj treptat. Prima etapa consta in incetarea oricarui „consum”. Evita magazinele si supermarketurile. Dupa doua sau trei saptamani, intra din nou, insa „protejat”: fara card bancar, numai cu bani lichizi si cu o lista ferma, de care sa te tii. Astfel, obiectul se banalizeaza si capata adevarata sa valoare in ochii nostri.
  • Gustul „shopping-ului de placere”. Acorda-ti un buget lunar limitat pentru satisfacerea impulsului de a cheltui. Esentialul va consta in a profita din plin de placerea oferita de noua achizitie, fiind singura modalitate eficace de a regla viitoarele noastre cheltuieli.
  • Cere ajutorul. Reglarea compor­ta­men­tului ce­re timp si eforturi si, pentru a fi eficace, este nevoie de un terapeut. Comporta­mentul este si simptomul unei proaste dispozitii mult mai profunde – de aici, nevoia unei terapii.

Adaptare de Adriana Mocca
Prelucrare foto Dominic Virtosu, www.dominicvirtosu.ro

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top