Now Reading
Combate frica de avion

Combate frica de avion

Revista Psychologies

Ezitati sa mergeti in weekend la Praga, in vacanta sau la un congres in Statele Unite… Trebuie sa fiti sinceri cu voi insiva: avionul va imbolnaveste, pur si simplu.

Consolati-va totusi: exista milioane de persoane la fel ca si voi. Si nu dintre cele mai marunte: insusi Ronald Reagan a trebuit sa isi stapaneasca frica de avion pentru a „zbura“ in cele mai inalte sfere ale politicii.

Un mijloc de transport mai sigur decat masina si trenul

Paradox: avionul este, de departe, cel mai sigur mijloc de transport. Cu toate acestea, avionul ii sperie pe cei mai multi dintre noi, dupa cum povesteste un pilot.

„A-ti fi teama sa iei un Airbus in ziua de azi, doar pentru simplul fapt ca un individ ciudat, indesat intr-o caciula de aviator, si-a spart nasul in 1910 la bordul unui avion din lemn, este ca si cand am avea teama de o operatie de amigdale dupa o reprezentatie a piesei de teatru Bolnavul inchipuit.

Stiti ca fiecare avion este verificat zilnic? Ca fiecare pilot este retestat de trei ori pe an? Ca pilotul si copilotul nu mananca niciodata acelasi fel de mancare, pentru a evita riscul de a se intoxica in acelasi timp? In ceea ce priveste accidentele, desi fac mare zarva in media, pentru ca sunt spectaculoase, ele sunt foarte rare.“

Constiinta de sine este alterata

Daca, in ciuda tuturor acestor argumente linistitoare si rationale, multe persoane au inca frica de avion, nu este o intamplare. „Zborul constituie o situatie aparte, destructurata si destructuranta, care fragilizeaza starea psihica si altereaza constiinta identitatii“, citim intr-un studiu realizat pentru Serviciul de Documentare Marketing al Air France.

Pentru psihologi, avionul concentreaza un anumit numar de elemente generatoare de temeri. Astfel, zborul produce modificari perceptive si auditive intr-un mediu „de cocon“, care altereaza schema corporala.

Lipsa de repere in spatiu si timp („suspendare intre doua destinatii“) creeaza un fel de paranteza ireala. Pasagerul este privat de libertate, inchis intr-un spatiu ingradit, din care nu poate evada, este condamnat la pasivitate, atasat cu centura de scaunul sau, depinzand de ordinele echipajului de zbor, este redus la dimensiunea unui copil, nemaireusind sa controleze nimic.

Spatiul stramt reduce teritoriul individual si impune o promiscuitate cu niste vecini de scaun pe care nu avem posibilitatea sa ni-i alegem, a caror teama ne poate fi transmisa.

Inactivitatea lasa liber gandirii, asa ca ne imaginam scenarii catastrofale, mereu avand ca imagine de fond frica de accident, care face trimitere la frica de moarte. Tehnicitatea crescanda a materialului accentueaza si mai mult latura inumana a aventurii.

Fiecare, cu propriul stres

La toate aceste motive care exprima frica de avion, se adauga altele, specifice fiecaruia dintre noi. Marie-Claude Dentan, psiholog, profesor la Sorbona, responsabila de Centrul Antistres Aeronautic al Air France si autoare a unei mici lucrari, Sa ne invingem teama de avion, a identificat sase categorii de pasageri stresati.

„Pamantenii“: se simt in pericol de indata ce parasesc spatiul terestru. Ei simt mai intai teama decolarii, apoi, odata aflati in aer, teama de vid, pierderea reperelor terestre, teama de turbulente si, in cele din urma, cea de pana de motor.

Ingrijorarile lor provin mai ales din necunosterea corecta a elementului „aer“ si a functionarii avionului, lucruri care, adeseori, este suficient sa le fie explicate pentru a le trece teama.

„Cei care iau mereu decizii“
: se plang de absenta controlului. Obisnuiti sa comande si sa stapaneasca situatiile cele mai dificile, ei nu suporta pasivitatea.

„Victimele unui eveniment traumatizant“: anumiti pasageri calatoreau fara nicio grija, pana in ziua in care un incident violent sau o amintire dureroasa legata de un zbor le-a perturbat perceptia despre avion. De atunci, sunt terorizati incontinuu. Trebuie sa ii ajutam sa inlature aceasta idee de moarte legata de avion, pentru a-i impaca cu ei insisi.

„Cei care au frica de spatiu“
: fobia lor de spatiu traduce mai multe frici: cea de a fi inchisi printre oameni de toate natiile si culorile, departe de casa lor, la inaltime. Pentru cei care au aceasta fobie, exista tratamente specifice, in special psihologia comportamentala.

„Anxiosii“: au tendinta de a anticipa mereu lucrurile cele mai rele, chiar sa isi imagineze prabusirea avionului cu mai multe zile inainte de a se sui in el. Trebuie sa invete sa isi gestioneze mai bine stresul.

„Cei expusi la panica“: sunt toti aceia care au trait deja o criza si le este teama ca sa nu se manifeste din nou. Ei trebuie sa stie ca echipajul este instruit pentru a se ocupa si de astfel de „tulburari si ca, in caz de probleme grave de sanatate, avionul poate fi abatut de la ruta initiala“.
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top