Now Reading
Combate frica de avion

Combate frica de avion

Revista Psychologies

Pasageri turbulenti

Oricare ar fi originea ei, frica de avion se traduce printr-o serie de comportamente, de la agresivitate la inchiderea in sine. Unii renunta chiar sa ia avionul.

Altii pleaca totusi, insa cu un maximum de precautii. Precum D., care se linisteste prin anumite „ritualuri“: o serie de gesturi simbolice efectuate pe ascuns, inainte de a se urca in avion.

Sau C., traumatizata de pierderea unui prieten intr-un accident de avion in 1997 si terorizata de ideea de a lua avionul spre Statele Unite. Ea a prevenit compania (americana) cu care calatorea.

Rezultatul: a fost mutata la o clasa superioara, i s-a oferit sampanie si, in permanenta, pe toata durata zborului, s-a ocupat cineva de ea.

Altii nu se manifesta, insa comportamentul lor la bordul avionului ii da de gol. „Imediat ii reperam pe cei carora le este frica“, explica Michel Novovitch.

„Claustrofobii misca, incontinuu si in toate sensurile, butoanele de la aerul conditionat, bautorii isi ineaca angoasa in whisky la ora 10 dimineata, cei carora le place somnul isi inchid ochii odata asezati, cititorii isi atintesc privirea pe ziarele de la bordul avionului, volubilii isi acapareaza vecinii, cei cu comportament de copil ii cheama pe insotitorii de zbor la fiecare 30 de secunde…“

Capitanul, figura paterna

Of, pasagerii acestia stresati! Insotitorii de zbor sunt acolo tocmai pentru a-i linisti, a le sopti vorbele pe care vor sa le auda, a-i dadaci…

Dar, de asemenea, din ce in ce mai des, si pentru a-i suporta si a-i aseza la locurile lor, atat la propriu cat si la figurat. Intrucat angoasa, agravata de asteptare, intarzierea la decolare si interdictia de a fuma la bord genereaza agresivitate.

Nici nu se mai tine socoteala pasagerilor care insulta insotitorii de zbor, care nu respecta atentionarile (sa isi puna centurile, sa ramana asezati etc.) si, mai ales, care fumeaza in toalete.

Atunci cand fermitatea zambitoare a insotitoarei de bord nu reuseste sa ii calmeze pe acei pasageri indisciplinati, interventia comandantului, autoritate masculina recunoscuta, este adesea eficienta. Cu atat mai mult, cu cat are puterea de a debarca un pasager sau de a chema politia odata ajunsi la destinatie.

Domoliti-va frica!

Daca incercati sa va „imblanziti“ calatoria, practica unei tehnici de relaxare precum trainingul autogen al lui Schultz va va permite sa scadeti nivelul vigilentei spre unul mai apropiat de somn si sa fiti astfel mult mai relaxati.

Daca sunteti o persoana cu multe fobii, terapia comportamentala va poate ajuta. Tratamentul consta in a ne dezvata de obiceiurile proaste, pentru a invata altele noi. „In zece sedinte, obtinem aproape 80% reusite“, afirma psihiatrul Gerard Apfeldorfer.

„Viata de stewardesa nu este usoara“ – P., 29 de ani

„Acum cativa ani, in timp ce ii propuneam meniul unui emir, am intrebat-o pe sotia acestuia ce doreste. La fiecare intrebare, el raspundea in locul ei. Agasata, am profitat de timpul in care el era la toaleta pentru a ma intoarce sa o revad pe sotia lui.
Cand m-a vazut vorbindu-i, a facut mare scandal, pentru ca atunci femeile arabe nu aveau dreptul sa vorbeasca cu persoane straine. Pe un alt zbor, un pasager sud-african ii aplica acelasi tratament sotiei lui.
Atunci cand am insistat, mi-a taiat vorba scurt: «Sotia mea nu se adreseaza niciodata servitorilor…». Probabil ca aceeasi filosofie statea si la baza gandirii acelui pusti american care ma chema mereu pocnind din degete…
Insa l-am invatat bunele maniere pana la sfarsitul zborului. Lucru pe care ar fi trebuit sa il faca si colega mea, atunci cand o vedeta de televiziune i-a facut scandal pentru ca i-a servit mancarea, desi aceasta era rece.“

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top