Construieste-ti stima de sine
Cum se poate pierde?
M.S.: Un eveniment traumatic sau o insiruire de evenimente traumatice poate determina scaderea dramatica a stimei de sine globale. In primul caz, poate fi vorba de un eveniment singular, dar care „loveste“ intr-un loc pe care il consideram de neatins.
Sa spunem ca eu cred ca sunt un profesionist de exceptie in domeniul financiar si fac o greseala cu implicatii dezastruoase pentru firma. Voi avea de munca cu propria persoana pentru a putea internaliza evenimentul si a recastiga stima de sine.
In cel de-al doilea caz, evenimentele negative se succed cu repeziciune si ataca mai multe planuri ale stimei de sine. Din nou, sa spunem ca aflu ca am o problema serioasa de sanatate, imi pierd serviciul si partenerul meu de viata initiaza divortul.
Cum se recastiga?
M.S.: Poate ca scenariile de mai sus par nerealiste, dar sunt povesti de viata ale unor clienti de-ai mei. Si poate ca par, la prima vedere, fara speranta. Vestea buna este ca stima de sine se invata si se reinvata, daca este necesar.
Necesita rabdare si asumarea de munca sustinuta cu propria persoana. Nu e usor nici sa o inveti pentru prima data (daca nu ai avut parte de asta in copilarie) si nici sa o reinveti, dupa o lovitura zdravana din realitate.
Ce implica? In primul rand, invatarea tolerantei fata de propria persoana: a fi deschis si intelegator cu propriile trairi si emotii, a experimenta compasiune si bunatate fata de propria persoana, a avea o atitudine intelegatoare si constructiva fata de propriile defecte si greseli sau insuccese si a avea capacitatea de a intelege ca experienta proprie este parte din conditia umana.
Practic, semnarea unui tratat de pace intre „cine esti“ si „cine ar fi trebuit sa fi fost“. De indata ce tratatul de pace intra in vigoare si este respectat, „cine esti“ devine disponibil pentru schimbarile cerute de „cine ti-ai dori sa devii“.
Cine sta mai bine la asa ceva, barbatii sau femeile?
M.S.: Cred ca intrebarea corecta ar fi „cine recunoaste cu mai multa usurinta daca are probleme cu nivelul stimei de sine“. Cand vine vorba de stima de sine, barbatii, pe langa toate celelalte, au de platit si pretul pentru imaginea sexului puternic.
Iar asta ii face sa prefere sa se lupte in tacere. Din ce stiu pana acum, studiile au aratat mai degraba ca sursele stimei de sine par sa fie diferite. O femeie genereaza mai multa stima de sine dintr-o casnicie fericita si din educatia de succes a copiilor.
Un barbat genereaza mai multa stima de sine din succesul financiar. Evident, asta nu face imposibil ca barbatii sa fie mandri de calitatea lor de tati sau ca femeile sa nu capitalizeze din realizarilor lor financiare.
Se poate pierde… definitiv? Depresie, etc.
M.S.: Pare mai degraba ca un nivel scazut al stimei de sine genereaza un potential depresiv. De aceea, nu cred ca stima de sine se poate pierde definitiv, dar poate ramane pierduta daca renunt sa incerc sa o recladesc.
Care din domeniile vietii mele imi erodeaza stima de sine? Ce am de schimbat? Ce am de acceptat? Ce am de reformulat?
Daca am ajuns deja la nivelul depresiei, atunci devine necesar ajutorul specializat. Pentru ca incepe sa devina imposibil sa pot gasi, neinsotit, raspunsul corect la intrebarile de mai sus.
Depinde de niste parametri clari (fizic, succese, etc.) sau e ceva abstract?
M.S.: Stima de sine este un concept. Exista insa comportamente care sunt predictori destul de exacti ai unui nivel al stimei de sine.
Gradul de toleranta scazut cu propria persoana, gradul ridicat de perfectionism, nivelul scazut de multumire in legatura cu imaginea corporala, devalorizarea propriei persoane, lipsa de toleranta la critica, neincrederea in capacitatea de a face fata situatiilor, manifestarea nejustificata si exagerata a furiei sau conformismul excesiv.
Miruna Stanculescu este psihoterapeut
www.mirunastanculescu.ro
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.