Creier masculin, creier feminin
Creierul are si el un…sex? Mare intrebare, o dezbatere care agita lumea stiintifica de mai bine de un secol si care a generat si foarte multe enormitati.
De vreo 12 ani, stim ca hormonii sexuali joaca un rol determinant in cursul vietii embrionare si neonatale.
Ei nu provoaca numai modificari ale corpului, ci si ale creierului. Pe plan genetic, acesti hormoni (testosteronul si estrogenii) impregneaza fetusul si creeaza circuite neuronale responsabile de comportamente masculine sau feminine.
Deci, putem sa spunem ca ne nastem cu creier „masculin“ sau „feminin“. Dar si cu toata paleta de diferente care face varietatea umana atat de fascinanta.
Aceasta explica de ce, in materie de invatare, fetitele sunt mult mai rapide decat baietii pana pe la varsta de patru-cinci ani.
Diferenta se estompeaza pana pe la pubertate, perioada care corespunde unei productii ridicate de testosteron la baieti.
Azi, cu ajutorul tehnicii medicale tot mai performante, cu RMN si alte mijloace de „vazut“ creierul, stim tot mai mult.
Descoperirea cea mai importanta: emisferele cerebrale ale unei femei sunt mai specializate decat cele ale unui barbat.
Daca acest detaliu poate explica anumite diferente, el nu poate – in niciun caz – sa serveasca drept argument pentru a le face pe fete sa planga si pe baieti sa ii orienteze catre meseria de inginer… Destule femei stiu sa citeasca o harta rutiera si destui baieti isi spala singuri sosetele…
EA NU SE MAI OPRESTE DIN VORBIT
Chiar daca barbatilor le vine greu sa creada, o femeie poate vorbi si asculta in acelasi timp. Atunci cand vorbeste, scanner-ul reveleaza zone specifice in creier – emisfera frontal stanga si cea dreapta – care functioneaza sincron.
Cauza: estrogenii feminini stimuleaza permanent legatura dintre cele doua emisfere cerebrale si incita celulele nervoase sa stabileasca niste conexiuni. Astfel ca femeile au cu aproximativ 30% mai multe conexiuni nervoase dedicate limbajului…
Cum emisfera dreapta a creierului unei fete se dezvolta mai rapid, ea va vorbi mai devreme si mai bine decat fratiorul ei, va invata mai usor o limba straina…
La barbati, vorbirea, concentrata in emisfera stanga, nu pare legata de o regiune specifica, ca si cum nu ar avea un centru dedicat acestei functii. Asta explica de ce barbatul are mai putina nevoie de comunicare si de ce baieteii devin mai des clienti ai psihologilor care vindeca tulburarile de limbaj.
EL NU ASCULTA DECAT CU O URECHE…
Daca un barbat se uita la televizor, eventual la un meci, devine surd… Inutil sa iti bati joc de el, pentru ca totul are un motiv fiziologic. Corpul calos din creierul lui (acea zona care permite celor doua emisfere sa comunice) este mult mai mic decat la femeie.
Astfel, creierul sau nu este „proiectat“ decat pentru o sarcina la rand. De exemplu, chiar daca este foarte atent, la o reuniune, un barbat va asculta mai mult cu urechea dreapta, bransata direct la emisfera stanga, responsabila de recunoasterea cuvintelor. Sigur ca asculta cu ambele urechi, dar conexiunile sunt mai slabe decat la femeie. Cu atat mai mult, cu cat ele au tendinta de a vorbi toate in acelasi timp…
EA ESTE INCAPABILA SA CITEASCA O HARTA
Este bine stiut: femeile se orienteaza lamentabil! Da-le o harta rutiera si o vor roti in toate sensurile pana cand ajung la concluzia ca nu stiu unde se afla. Numeroase studii au explorat acest subiect.
Emisferele cerebrale ale baiatului sunt mai specializate, deci ii vine mai usor sa asambleze un puzzle sau sa se orienteze in spatiu. Fetita va dezvolta mai degraba simtul detaliului si aptitudinile sale verbale. Iata, deci, de ce baietii se vor pierde cu orele in jocuri video.