Now Reading
Criza pe divan

Criza pe divan

Revista Psychologies

Cristina Manole, psihoterapeut si coach

„Antreprenorii lupta cu falimentul“

Am clienti care invoca recesiunea mai des decat inainte… Antreprenorii sunt disperati ca nu le mai merge ca inainte. Cei care au o pozitie de conducere de mare responsabilitate, la fel.

Managerii se plang de presiunea din partea conducerii, presiunea crescuta ca trebuie sa dezvolte cu mai putin personal afacerea, sa atinga target-ul.

Mai peste tot s-au facut reduceri de personal si de buget. Legat de reducerea de personal, oamenii care vin la mine vin cu culpabilitati… ei au concediat alti oameni, asta a dus la efecte de demotivare in randul echipei…

Siguranta lor in fata subalternilor a fost compromisa, se simt nesiguri, vinovati, simt ca oamenii lor au multe argumente sa-i puna la zid.

Au fost nevoiti sa faca fata demotivarii, acuzatiilor neverbale ale echipei. Apoi si presiunea din partea conducerii s-a accentuat, ei insisi se tem ca vor fi dati afara.

Antreprenorii, cei care isi deschisesera o afacere, acum lupta cu falimentul, cu disperarea, au parte de momente crunte. Eu lucrez cu ei la descoperirea de solutii concrete impreuna, imi place sa fiu adecvata si pragmatica.

Sigur ca vin si oameni cu fragilitati psihice, dar eu lucrez mai mult pe partea de coaching, pe segmentul profesional. Vin la mine la cabinet oameni foarte bogati care vor sa gaseasca niste solutii la probleme punctuale, si asta mi se cere.

Ii ajut sa vada o iesire din situatia grea si sa isi faca un backup. Imi povestesc multi, desigur, si despre afectarea relatiilor de familie, caci stresul de la serviciu e adus si in plan personal…

Dar strategiile si solutiile sunt prioritare. Intrebarile mele sunt directionate catre zona concreta. „Arata-mi ce inseamna pentru tine sa te simti din nou sigur pe tine“, de exemplu. Lucrez la descoperirea sau invatarea de noi comportamente.

 
 

Ramona Covrig, psihoterapeut de familie

„Criza poate uni sau poate desparti“

Criza financiara, recesiunea, este adeseori subiect de discutie intre partenerii de cuplu. Vremurile grele din punct de vedere financiar pot uni oamenii sau ii pot desparti deopotriva (ca orice in viata aceasta, totul ramanand la alegerea celor implicati in poveste si totul depinzand de alegerea in cuplu).

Fara a intelege ca acest fenomen ne-a cuprins pe toti, adeseori criza financiara este pusa pe seama unuia dintre cei doi parteneri:

,,Nu ai facut destul!“ sau „te-ai lansat in imprumuturi si uite acum unde am ajuns!“, uitand ca ambii au fost implicati in luarea deciziilor financiare de la bun inceput si chiar au incurajat actiunea de a investi sau de a face un imprumut, de exemplu…

Sarcina gestionarii finantelor este comuna. Adeseori cheltuielile scad, apare o gestionare mai corecta a cumparaturilor, femeile devin mai responsabile si poate vor intelege ca hainele din dressing le sunt suficiente pentru o vreme.

Nu stiu daca inca sta in picioare ideea ca „atunci cand saracia bate la usa, dragostea zboara pe fereastra!“, dar pare evident ca, atunci cand apar probleme financiare in relatie sau in familie, dificultatile de relationare nu intarzie sa apara.

Totusi, acesta nu pare un motiv pentru ca cei doi sa se desparta, ci poate chiar, din contra, ei sa stranga randurile si sa gaseasca alte resurse de bucurie.

Criza financiara este un test sau o provocare a fundatiei pe care este construita o relatie, o viata de om, in cele din urma.
Totusi, cel care se simte mai responsabil pentru procurarea finantelor in casa, daca va trece prin criza financiara, se poate simti ca avand un statut inferior, caruia nu stie cum sa ii faca fata.

Copiii care au cunoscut mai intai bunastarea si apoi recesiunea si declinul financiar, pot boicota noul statut financiar al familiei, incercand sa pretinda acelasi grad de bunastare.

Cand acest lucru nu se intampla, iar parintii nu procura copilului suficient cat acesta se se simta „egal“ cu ceilalti copii, se poate intampla sa apara esecul scolar, rebeliunea sau razbunarea.

Psihoterapia sau consilierea poate ajuta la schimbarea perceptiei si restabilirea increderii in sine, inclusiv la reorientarea comportamentului catre alte aspecte ale vietii, care sunt la fel de importante.

 

 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top