Cu ce ne ajuta inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala (EQ) te ajuta sa ai mai mult succes la job decat celebrul coeficient de inteligenta IQ, sa ai relatii mai bune cu cei din jur si sa fii mai fericita. Iata cum sa-ti dezvolti aceasta capacitate.
Inteligenta emotionala nativa sau educata
Inteligenta emotionala este capacitatea prin care ne putem identifica, intelege si gestiona emotiile. Dezvoltarea inteligentei emotionale ne ajuta la o mai buna cunoastere a propriilor noastre abilitati si potentialitati, la eficientizarea comunicarii si relationarii, la cresterea gradului de adaptare, a confortului si a calitatii vietii.
Daca ne dezvoltam intr-un mediu in care sunt induse modele comportamentale si de gandire eficiente, ale caror obiective sunt constientizarea si exprimarea inteligenta a emotiilor, empatia si abilitatea de a le gestiona, cu siguranta evoluam din aceasta perspectiva si avem sansa sa devenim persoane inalt functionale din punct de vedere emotional.
Inteligenta emotionala te poate ajuta sa iti schimbi viata
Schimbarea fiecaruia dintre noi presupune, inainte de toate, determinare si motivatie.
Ce poate fi mai important decat starea noastra de bine emotional, relatiile autentice cu cei din jur, eficienta si functionalitatea in ceea ce priveste demersurile adaptative? Toate acestea sunt consecintele unor capacitati emotionale bine dezvoltate.
Lipsa inteligentei emotionale
Albert Ellis spunea ca fiinta umana este nascuta cu tendinte constructive si creatoare. In fiecare dintre noi rezida capacitati de dezvoltare, astfel incat si tipologia „opacului emotional” beneficiaza de prezumtia de evolutie, atata timp cat constientizam importanta acestei evolutii si beneficiam de un mediu favorabil.
Inteligenta emotionala scazuta
Atunci cand suntem incapabili sa ne controlam impulsurile, cand ne este greu sa facem fata frustrarilor, cand suntem agresivi, detasati emotional, neimplicati, inhibati, hipercritici, inexpresivi, cand avem o viata relationala dizarmonica, suntem aroganti, plini de dispret si snobism, lipsiti de compasiune, nonempatici, insensibili la nevoile celor din jur, dam dovada de inteligenta emotionala scazuta.
Din aceeasi categorie fac parte comportamentele patologice specifice tulburarilor de personalitate antisociala, borderline, histrionica sau narcisica.
Legatura dintre inteligenta emotionala si IQ
Toate elementele, fenomenele si procesele sistemului psihic uman sunt interdependente, intercorelate. Relatia intre IQ si IE nu trebuie perceputa ca aceea dintre doua capacitati care se exclud reciproc si nu trebuie sa absolutizam rolul niciuneia dintre ele.
In realitate nu regasim extreme in care, atunci cand suntem exclusiv functionali din perspectiva emotionala, suntem total disfunctionali din punct de vedere al capacitatilor cognitive, si nici invers. Cele doua capacitati sunt specific umane, fac parte din realitatea noastra psihica, intre ele existand corelatii la anumite nivele.
De Monica Nicolae, psiholog si lector Fundatia Calea Victoriei.
Citeste si:
Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu
Foto: 123rf.com