Cultiva partea buna a lucrurilor
Beneficii concrete
Conform numeroaselor studii realizate, optimismul mareste capacitatile noastre fizice si intelectuale. Iata cateva efecte semnificative ale bucuriei de a trai:
- Forta de a infrunta o boala. Jerome Groopman, oncolog american si profesor la Harvard a descris in cartea sa „Forta sperantei” (2004) numeroase cazuri de recuperare spectaculoasa printre pacientii sai gratie moralului lor de fier. Insa relatia directa intre cauza si efect, intre optimism si remisia bolii nu a fost inca demonstrata.
- Mai putine accidente vasculare cerebrale. O ancheta publicata in „Psychosomatic medicine” in 2001 arata ca batranii optimisti fac mai putine accidente vasculare cerebrale.
- O viata mai lunga. „The Journal of Personality and Social Psychology” din august 2002 a demonstrat ca persoanele optimiste traiesc cu 7 ani si jumatate mai mult decat cele pesimiste.
- Performante profesionale mai bune. Un studiu din 1990 facut de psihologul comportamentist Martin Seligman printre agentii de vanzari ai companiei americane MedLife a aratat ca cei care au obtinut un scor mare la testul sau despre optimism au incheiat cu 37% mai multe contracte in primii doi ani decat cei care au avut un rezultat scazut la capitolul „optimism”.
Binele inteligent
Poate exista o stare de spirit pozitiva si in acelasi timp inteleapta? In orice caz asta e ceea ce iti propunem noi sa experimentezi. Este pozitivitatea alcatuita din realism dar si din speranta. Este un tip de optimism „nelinistit”, increzator in fata proiectelor pe care le poarta dar si lucid cu privire la obstacolele de depasit. Nu inseamna „un moral gonflat” ci mai degraba un sentiment de bine procurat de ganduri care ajuta. Nu are nimic de-a face nici cu „gimnastica mintala”, adica exercitiul repetarii unei formule „magice“ de care te saturi. Acolo unde optimismul orb afirma „nu e nici o problema, totul merge perfect“, optimismul inteligent spune: „sunt probleme, dar ma voi adapta“.
Acest tip de optimism nu se hraneste din false sperante si, contrar idealismului sau negatiei, are avantajul imens ca nu conduce la… deceptie. „Cei care cred ca lucrurile sfarsesc mereu prin a se aranja bine se simt prost atunci cand totul merge prost“, spune psihoterapeutul american Alan Loy McGinnis. In consecinta cad adesea in deziluzie si cinism. Adevaratii optimisti sunt constienti ca traiesc intr-o lume imperfecta unde iubirile se pot ofili, inocentii pot fi pedepsiti pe nedrept si bolnavii pot muri.
Ce anume justifica deci acest optimism? El nu tine de circumstantele exterioare, de starea generala a lumii, ci se inradacineaza in capacitatea noastra de a percepe binele, in increderea in sine si in bucuria de a trai. Asa a rezistat persecutiei naziste Etty Hillesum, o tanara evreica deportata in 1943, care descrie in jurnalul ei intim o seara de primavara care a incantat-o: „Afara trandafirii sunt minunati”. Aceasta capacitate de a vedea frumosul in cele mai negre perioade ale existentei este partial innascuta, este cultivata in copilarie dar ea este si rezultatul autoeducatiei.