Cum ajungi la esec straduindu-te sa-l eviti
Exista o diferenta foarte mare intre setarea mentala a castigatorului si cea a unei persoane care doar incearca sa evite un esec. Iata cele mai frecvente greseli.
Persisti prea mult in obiective imposibile
Aceasta atitudine poate fi inselatoare. Motivul este acela ca pare firesc sa incercam sa ramanem motivati si implicati si sa depunem eforturi, chiar daca drumul spre indeplinirea obiectivului este dificil.
Dar intre a munci din greu si a accepta provocarile si a persista acolo unde nu este cazul, diferenta este semnificativa. Iar ea se traduce fie prin dorinta de a castiga, fie, in cea de-a doua varianta, prin refuzul de a esua.
Cat timp ramai fixat pe esec si incercarea de a-l evita, nu vei recunoaste semnalul ca este timpul sa renunti.
Chiar si in business, poti alege sa continui pana cand ai pierdut tot, sau sa accepti realitatea si sa te opresti la primele semne ale declinului. Reorientarea si capacitatea de a-ti schimba obiectivele sunt definitorii.
Esti mult mai stresat
Evident ca atata timp cat mintea ramane centrata pe dorinta de a nu suferi un esec, ne cresc anxietatea si frustrarea.
Pe parcursul unei sarcini dificile, persoanele care sunt orientate spre a evita greseala vor simti un nivel mai ridicat de stres, furie sau tristete, decat cei orientati pe reusita.
Este dificil sa iei deciziile corecte intr-o astfel de stare. De asemenea, nefiind capabil sa gandesti limpede in acele momente, starea de disconfort se va accentua. Performanta ta va fi alterata si, implicit, va creste riscul unui esec.
Pierzi timp si resurse
Gandeste-te ca incerci sa potrivesti doua piese de puzzle care nu-si au locul una langa cealalta. Pierzi timp si energie, stresandu-te inutil.
Daca iti tot repeti ca „nu trebuie sa gresesc” sau „acesta nu va fi un esec” atunci nu esti capabil sa vezi ca te lupti cu morile de vant.
Invata sa evaluezi obiectiv situatiile in care te regasesti, indiferent de intentiile cu care ai intrat in ele.
Nimeni nu isi doreste sa greseasca, dar sa recunosti o cale gresita sau nepotrivita in atingerea obiectivului tau este un semn ca ai resurse sa identifici si solutia.
Nu trebuie decat sa iesi din tiparul in care ai intrat. Iar daca intregul obiectiv trebuie evaluat, fa acest lucru si nu te agata cu incapatanare de un deziderat.
Poate nu se potriveste nevoilor tale, poate nu este concordant cu abilitatile pe care le ai sau, poate nu este momentul lui.
Repeti aceleasi solutii
Deseori, solutia in atingerea unui obiectiv este gasirea unei modalitati de a ocoli un obstacol, nicidecum de a incerca sa il impingi din calea ta.
Atunci cand insisti sa iti repeti ca nu poti gresi sau nu poti avea un esec, pierzi din vedere si alte solutii pentru problema cu care te confrunti.
Oamenii orientati spre succes sunt mult mai creativi si au sanse mai mari sa iasa dintr-un impas sau sa se reorganizeze repede.
Altfel, iti ingustezi perspectivele si capacitatea de analiza. Totodata, o gandire defectuoasa te va face sa fii mai atent la informatia negativa si la probleme.
Vei rata astfel si acele informatii care pot fi trasformate productiv si care iti ofera mijloacele de care ai avea nevoie.
Gandeste-te la succes
Cu cat mai mult te setezi pe a nu-ti permite sa gresesti sau sa ai un esec, cu atat mai mult te indrepti catre acestea.
Teama din care pleaca sentimentele de anxietate, stress, frustrare, limitarea perspectivelor si o atentie defectuoasa, numai tu o poti gestiona.
Altfel vei ajunge la profetiile auto-implinite si intri intr-un cerc vicios pe care il vei repeta la nesfarsit. Accepta greseala si posibilitatea erorilor.
Accepta schimbarea obiectivului sau a cailor spre a-l atinge. Ramai constient ca numai incercand poti vedea ce merge si ce nu, dar asta inseamna si asumarea greselilor din care inveti.
Totusi, nu persista in greseala si seteaza-ti ca obiectiv principal „Vreau sa reusesc” in loc de „Nu vreau sa gresesc”.
Foto: 123rf.com