Sfaturi pentru o mai buna cunoastere de sine
Pentru o mai buna cunoastere de sine, sunt necesare cateva actiuni concrete. Iata cateva dintre motivele pentru care nu stim chiar totul despre noi insene si cum putem corecta.
Factorii externi
De multe ori incercam sa ne explicam un anumit comportament observand mediul inconjurator si incercand sa cautam tot acolo motivele care ne-au impins catre o anumita actiune.
Gasim astfel explicatii in factorii cu care ne-am intalnit, in comportamentul altor persoane sau motive independente de controlul nostru.
La randul lor, cei care ne privesc, ne evalueaza disproportionat, tragand uneori concluzii pripite, bazate pe o situatie unica „E ciudata” sau „E dificila”.
Astfel, in timp ce noi ne explicam prin factori externi, altii sunt inclinati sa ne acuze. Iar pentru a te cunoaste si intelege mai bine, este nevoie sa accepti ambele perspective: atat situatia cat si noi insene suntem responsabile pentru actiunile noastre si rezultatele lor.
Filtrul rational
In fiecare dintre noi exista tendita de a crede ca suntem mai bune, mai istete, mai capabile au mai echilibrate decat alte persoane.
Drept exemplu, un studiu a demonstrat ca in procent de 90% persoanele se considera ca avand o inteligenta peste medie si abilitati de comunicare asemenea. Este unul dintre motivele pentru care, atunci cand gresim, incercam sa ne gasim tot soiul de scuze.
In felul acesta ne protejam stima de sine si incercam sa ne pastram o imagine favorabila fata de cei din jur, dar si fata de noi insene.
Din pacate, in felul acesta ne refuzam o mai buna cunoastere si intelegere de sine. Chiar si cand avem un esec (sau mai ales atunci) ne putem evalua punctele forte si slabiciunile, facandu-ne o analiza care ne va ajuta sa lucram asupra acelor aspecte pe care le putem imbunatati.
De asemenea, ne ajuta sa ne intelegem limitele si sa ne acceptam imperfecte, cum suntem. Inseamna sa invatam sa fim sincere cu noi insene si sa ne pastram parerea buna despre sine, chiar daca gresim sau ne descoperim defecte.
In plus, este o dovada de curaj sa iti recunosti si asumi greselile. Astfel te dezvolti ca persoana si devii mai echilibrata.
Lipsa unei alte perspective
Desi evitam sa ne pese ce cred altii despre noi, in anumite situatii, opiniile lor sunt binevenite. Ba chiar este recomandat sa le cerem parerea, pentru ca astfel putem sa ne privim pe noi insene dintr-un alt unghi, dintr-o alta perspectiva.
Atunci cand suntem dispuse sa ne vedem prin ochii altora, intelegem mai bine felul in care comportamentele noastre ii afecteaza pe cei din jur.
Este un exercitiu bun, care ne va ajuta in toate relatiile viitoare. Anumite calitati sau defecte ale noastre sunt interpretate diferit de cei din jur si depinde de noi sa stim fie sa le corectam, fie sa le exprimam corespunzator.
Daca, spre exemplu, suntem caracterizate ca „distante”, poate fi vorba despre introversia sau timiditatea noastra. Nu ar strica sa corectam impresia pe care o lasam.
De asemenea, daca suntem extrem de energice si implicate, daca suntem buni oratori si ne place sa avem initiative si sa controlam situatiile, deseori putem fi vazute drept increzute sau intangibile.
Apropierea de ceilalti, comunicarea libera, detasarea de sarcini si preocupari personale si o atitudine mai destinsa, poate schimba aceasta perceptie. Iar in caz ca esti workaholica, poti deveni una prietenoasa.
Gandirea magica
Nu in ultimul rand, gandirea magica are un efect de vraja, de deziluzie si indepartare de concret si realitate. Are loc atunci cand facem legatura intre un eveniment oarecare, actiunile noastre si un rezultat neprevazut.
Superstitiile si credintele in forte supranaturale, ne pot cenzura cunoasterea de sine. Marea problema cu acest tip de gandire este ca ajungem sa credem ca actiunile noastre nu depind in intregime de noi sau de mediul din jur.
Atunci cand ne bazam pe superstitii in explicarea faptelor (catre noi insene) ajungem la amagire si ne lipseste analiza bazata pe dovezi.
Poate anumite situatii sunt mai greu de acceptat, dar pentru a le putea depasi si intelege corespunzator, este bine sa le privim cat mai obiectiv si asumat.
Foto: 123rf.com