Metode de protejare a spatiului emotional
In anumite situatii emotiile noastre au luat-o razna si am simtit nevoia sa ne retragem sau sa ripostam? Ce se intampla cu spatiul nostru emotional in astfel de situatii? Cum putem sa gestionam ceea ce primim din exterior, in asa fel incat sa nu ne afecteze?
Emotiile si protejarea spatiului emotional
Daca ne referim strict la emotii, acestea sunt de doua tipuri: vibratie inalta si vibratie joasa. Nu exista emotie negativa, din punctul meu de vedere, pentru ca si o emotie de vibratie joasa ne invata ceva – ne ofera un instrument pentru a face fata realitatii, de exemplu doliul ne ajuta sa trecem prin durere.
Atunci cand vorbim despre protejarea spatiului nostru emotional, vorbim, de fapt, despre atingerea unui echilibru cu noi insine. Atunci cand ajungem sa fim multumiti cu noi, atunci cand realizam ca locul in care suntem este cel mai bun pentru noi la momentul respectiv, putem spune ca stim cum sa ne protejam spatiul emotional.
Fiecare poarta cu sine convingeri sau experiente care ne-au produs suferinte la un moment dat, cu totii am simtit, intr-o forma sau alta, tradarea, abandonul, umilinta, neputinta sau respingerea.
Atunci cand reactionam emotional la ceea ce ne spune o persoana din jurul nostru, e important sa stim ca reactia declansata in noi este doar a noastra. De aceea, e necesar sa privim emotiile ca pe raspunsul nostru la un stimul din exterior.
Pentru a ne proteja spatiul emotional, primul lucru pe care il putem face este sa constientizam cum raspundem la anumite comportamente, pentru a ne da seama ce este despre noi si ce este despre altii.
Daca ne largim aceasta capacitate de constientizare, ne putem da seama de impulsurile noastre si de emotiile care ne traverseaza. O emotie este, in primul rand, o senzatie resimtita in corp, iar tendinta noastra imediata este sa ii dam curs.
Daca ne-am acorda putin timp si nu am raspunde pe loc, ne-am da seama ce anume a starnit in noi emotia respectiva. Exercitiile de respiratie si meditatia sunt doua exercitii pe care le putem face in fiecare zi pentru a ne pastra spatiul emotional neperturbat.
Poate ca nu suntem responsabili pentru ce arunca ceilalti in curtea noastra, dar suntem responsabili sa strangem toate caramizile care ne-au fost aruncate si sa construim din ele un castel.
Starile si cum ne influenteaza acestea
Daca emotiile sunt lucruri de scurta durata pe care le producem in fabrica noastra interioara, starile sunt emotii prelungite. Un om care este mereu trist ajunge sa fie deprimat. Un om care raspunde cu nemultumire la tot ceea ce i se intampla ajunge sa fie cinic.
Starile se transmit. Daca ne inconjuram de oameni care sunt mereu proactivi, vom avea si noi impulsul de a face mai mult. La fel, in cazul in care stam printre oameni negativisti.
Ne putem proteja spatiul emotional daca alegem sa nu ne inconjuram de oameni care abia asteapta sa ne arate cat de mari sunt ei si cat de mici suntem noi.
Desigur, nu vom putea evita toti oamenii care se hranesc din competitie si care vor incerca sa ne demonstreze cu orice pret ca nu suntem suficient de buni, insa aceste situatii au loc doar daca noi le permitem sa se produca.
Daca suntem in armonie cu noi insine si ne respectam, atunci e putin probabil sa intalnim oameni care nu ne respecta, pentru ca nu vom permite lucrul acesta. Ceea ce avem in interior se reflecta la exterior si, implicit, in relatiile noastre.
In echilibru cu noi insine, la locul de munca
Natura muncii noastre pune accent pe colaborare si cooperare, mai degraba decat pe competitie si individualism. Astazi, mai mult ca oricand, ne dam seama cat de important este lucrul in echipa, dar cat de mult ne influentam unii pe ceilalti.
Pentru a reusi sa formam o echipa unita, dar si pentru a ne pastra, in acelasi timp, spatiul emotional intact, e necesar sa descoperim echilibrul personal, cat si ce oferim, ce asteptari avem, ce primim, ce cerem si ce respingem. Apoi, vom intelege ca putem atrage acei oameni care ne seamana.
In cele din urma, emotiile si starile noastre creeaza, de fapt, energie. Ecologia spatiului nostru interior este foarte importanta, pentru ca ea ne ajuta sa evoluam, creeaza o energie pozitiva in jurul nostru si ne ajuta sa fim oameni, in cel mai inalt sens al cuvantului.
Autor: Lilia Dicu, Daring Executive Coach
www.liliadicu.ro.