Now Reading
Cum sa atingi fericirea

Cum sa atingi fericirea

Revista Psychologies

„Vreau sa fiu fericita!“… o dorinta pe care o auzim adesea in jurul nostru si cu toate acestea  intalnim oameni care se considera nefericiti. Ce avem de facut pentru ca fericirea sa devina o constanta in viata noastra?

 

Unele persoane sunt nefericite pentru ca nu observa lucrurile bune din viata lor, altele pentru ca isi stabilesc niste obiective de neatins, nerealiste sau poate pentru ca definesc  fericirea ca pe o colectie de succese in plan personal, familial, profesional si daca nu reusesc sa adune toate aceste succese sau aduna numai o parte din ele li se pare ca aceasta stare este de neatins.

Fericirea este unica pentru fiecare individ in parte, nu exista o reteta miraculoasa, universala. In acelasi timp, aceasta se construieste si fiecare persoana poate fi artizanul propriei fericiri.

Privind fericirea din perspectiva lui „aici si acum“, fara a fi prins in regrete despre trecut sau in incrancenarea de a realiza neaparat anumite planuri de viitor, poti face primii pasi, primele actiuni care sa iti aduca starea de bine, apoi repetand aceste actiuni, ele vor deveni automatisme.

Un prim pas ar fi acela de a experimenta bucuria din plin: bucuria de a fi alaturi de cei dragi, bucuria lucrului bine facut, fie ca este vorba de proiecte importante din viata profesionala, de lucruri marunte din viata personala, din viata de familie (cum ar fi amenajarea gradinii sau pregatirea unui fel de mancare delicios), bucuria de a fi gata sa incepi o noua zi. Si scanteia care iti poate aduce bucuria poate fi chiar un zambet adresat celor din jur, asadar zambeste mai mult.

Cultivarea dragostei si recunostintei ofera beneficii nebanuite. Arata-le persoanelor dragi din viata ta ca le iubesti: petreceti timp de calitate impreuna, fii atenta la nevoile si dorintele lor, fa-le surprize placute.

Trairea starii de recunostinta pentru ceea ce ai, pentru ceea ce ti se ofera, si exprimarea acesteia poate face minuni, doar stim efectul unui simplu multumesc.

Analizeaza relatiile cu cei din jur si daca sunt persoane la care afirmi cu tarie ca nu iti place o anumita trasatura, gandeste-te ce s-ar putea sa oglindeasca  asta despre tine.

De exemplu: certi un prieten care nu este punctual la intalniri, poate si tu intarzii predarea proiectelor, detesti  zgarcenia unui coleg, oare se reflecta si la tine aceeasi trastura dar in alta sfera – esti foarte zgarcita cu aprecierile adresate celor din jur?

Constientizarea acestui lucru este importanta si beneficiile sunt duble: pe de-o parte o mai buna cunoastere de sine, acceptarea propriei persoane, si, pe de alta parte, o imbunatatire a relatiilor pentru ca vei privi intr-o alta lumina relatia cu persoanele respective.

Relatiile tale sunt mai pline de sens si mai armonioase atunci cand comunici in mod real cu ceilalti, exprimandu-ti nevoile si dorintele intr-o maniera deschisa si in acelasi timp non-agresiva fata de celalalt.

Neexprimarea nevoilor, dorintelor, parerilor, plierea permanenta pe nevoile, dorintele si parerile celorlalti genereaza costuri emotionale si se reflecta si asupra corpului (pot aparea afectiuni ale stomacului, pielii etc).

In cazul in care nu te exprimi si in aparenta esti calma pe moment, dar apoi izbucnesti mai tarziu cu multa inversunare (situandu-te in zona pasiv-agresiva), costurile sunt si mai mari, ranindu-i pe cei din jur si avand reverberatii asupra sanatatii (de exemplu, boli de inima, atacuri cerebrale).

Daca ai facut o greseala, accepta acest lucru si vezi ce poti invata din acea greseala. Admitand ca ai momentele tale de vulnerabilitate, dai dovada de curaj si poti merge mai departe cu seninatate si incredere.

Observa-ti cu atentie rolurile – de profesionist, sotie, mama, prietena etc, si gandeste-te cum ai putea investi cat mai bine timpul si eforturile tale pentru a te bucura din plin de aceste roluri.

Daca te centrezi foarte mult pe unul dintre aceste roluri neglijandu-le pe celelalte, exista riscul ca in momentul in care in sfera acelui rol apar dificultati, sa consideri ca fericirea ta s-a naruit.

Un alt pas pe drumul catre fericire este acela de a acorda atentie si propriei persoane, de a face ceva pentru sufletul tau, poate sa dai frau liber unei pasiuni din copilarie sau sa mergi la un curs de dans, pictura, actorie, sa savurezi o cafea buna in tihna la o terasa etc.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel.: 0745 089985

[email protected]

www.aventuradezvoltarii.com

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top