Cum sa combati relatiile de falsa prietenie
Prietenia este un mix magic de simpatie, loialitate, altruism si incredere reciproca. Dar ce se intampla cand aceste aspecte vin doar dintr-o singura directie? A ta? Sa pretinzi ca iti pasa cu adevarat de cineva este o munca grea, asa ca impostorii lasa in urma lor cateva semne prin care pot fi demascati.
Sunt cei mai buni prieteni numai cand au nevoie de ajutorul tau
Suna dur, stiu, dar este purul adevar. Un prieten fals are intotdeauna un interes si nu va trece mult timp pana cand iti vei da seama care este acela.
Fie ca vorbim de un proiect, bani sau “mici favoruri” pe care vrea sa i le faci. Acest gen de oameni pot fi recunoscuti dupa motivul pentru care te suna de cele mai multe ori. Cu alte cuvinte, ti-au observat generozitatea si profita din plin ca sa-si atinga propriile interese. Nu exista “reciprocitate” in dictionarul lor.
Considera ca activitatile lor sunt intotdeauna cele mai importante
Trebuie sa ajunga urgent undeva. Este prinsa in trafic si nu mai poate ajunge la sedinta. Te roaga pe tine sa ii tii locul. Este la intalnirea mult asteptata cu iubitul, dar a uitat sa isi hraneasca animalul de companie. Suna cunoscut?
De cate ori ti s-a intamplat sa primesti acele mesaje disperate prin care ti se cere ajutorul si ti se promite marea cu sarea daca ii ajuti? Acum vorbind serios, tu esti mereu acolo pentru ei si le oferi tot ajutorul de care au nevoie, dar uneori sunt momente in care chiar nu poti.
Ai viata ta, problemele tale, iar tot ce faci nu se invarte in jurul lor. Cu toate astea, nu conteaza ce ai de facut, problemele lor par intotdeauna mult mai importante, iar daca ii refuzi, fii sigur ca nu te vor mai suna – pana data viitoare cand au nevoie de ajutor.
Bineinteles, prietenii se ajuta intre ei, dar nu se pot astepta sa o faci absolut de fiecare data. Daca nu inteleg acest lucru, sunt probabil mult mai preocupati de propria persoana decat de prietenia voastra.
Vorbesc constant de rau alte persoane
Pentru unii, raspandirea zvonurilor si barfa sunt metode prin care incearca sa-si creasca stima de sine, convingandu-se constant ca sunt mai buni decat ceilalti. Toti ceilalti. Fara exceptie.
Prin urmare, daca au un obicei sa ii barfeasca pe ceilalti cu tine, posibilitatile sunt mari sa devii si tu tinta acestor cleveteli.
Exista o competitie intre voi
Sa spunem ca ai fost angajata la jobul mult dorit si impartasesti vestea buna cu prietena ta, asteptand sa simta aceeasi bucurie ca tine.
Dar in loc de felicitari, prietena ta, fie schimba subiectul, fie se lauda pentru o reusita proprie. De ce? Pentru ca in mintea ei, intre voi doua a fost mereu o competitie.
Te critica frecvent
Prietenii adevarati ar trebui sa te incurajeze si sa te sprijine in tot ce faci, nu sa-ti puna bete in roate prin cuvinte dure care, mai devreme sau mai tarziu, vor avea un impact serios asupra ta, scazandu-ti increderea in propriile forte.
Ai fost ranita, ce e de facut
Analizeaza situatia. Este, cu siguranta, o experienta pretioasa care te va invata cum sa evaluezi pe viitor relatiile cu cei din jur. Intreaba-te care sunt mecanismele inconstiente care te-au tinut in aceasta relationare neasanatoasa.
Simti nevoia unei confruntari? Exprima-ti sentimentele, sa strangi furie si frustrare nu te ajuta deloc. Daca totusi nu vrei sa va intalniti fata in fata, ii poti scrie persoanei respective o scrisoare, in care sa scrii in detaliu tot ceea ce simti. Asta te va elibera. Cand ai terminat de scris scrisoarea, rupe-o sau arde-o.
Inconjoara-te de prieteni adevarati, si invata din greselile tale, dar mai ales nu te mai lasa manipulata. Oare postura de victima a fost invatata din familie?
Ai o carenta emotionala sau stima de sine scazuta si ai nevoie de aprobarea constanta a celor din jur? Invata sa te cunosti pe tine mai bine, care sunt nevoile si dorintele tale, in ce zone este nevoie sa lucrezi cu tine, toate astea vor duce la echilibru si stare de bine.
De Andreea Popa
Foto: Friends having fun