Cum sa-ti exprimi mai bine punctul de vedere
Sa fii mai asertiva inseamna sa iti exprimi cu usurinta punctul de vedere si interesele, fara anxietate si fara a le nega pe ale celorlalti. Iata cateva idei ce te-ar putea ajuta in acest demers.
Considera-te o prioritate in viata ta
Cea mai importanta persoana din viata ta esti chiar tu, asa ca ai asta in vedere de fiecare data cand esti tentata sa renunti la ce iti doresti sau la nevoile tale in favoarea celor din jur.
Fie ca vorbim despre job sau viata personala, ceilalti vor avea si ei de castigat in momentul in care tu esti fericita.
Asa ca, atunci cand ai prea mult de lucru si primesti un nou proiect la ora 6, cand vrei sa pleci, sau cand te roaga un prieten sa il ajuti, dar esti obosita si asta te-ar frustra, invata sa spui NU.
Proiectul poate fi rezolvat si a doua zi, cand vei fi mai energica, mai inspirata si gata sa rezolvi mai eficient tot ce este nevoie. Iar prietenul va gasi o alternativa. Ai incredere ca este suficient de descurcaret cat sa rezolve situatia si fara tine.
Valorizeaza-ti opiniile
Opiniile tale sunt importante si s-ar putea sa ajute interlocutorii sa capete o noua perspectiva, fie ca esti specialist intr-un domeniu, fie ca abia afli despre acel subiect dar iti dai voie sa impartasesti celuilat care este parerea ta.
Asa ca exprima-le, fara a avea pretentia, pe de alta parte, ca sunt adevarul absolut. Toti detinem, mai degraba, puncte de vedere si adevaruri personale, decat “adevarul”.
Intelege ca nimeni nu vrea sa te raneasca
Uneori suntem agresivi, pasivi sau comunicam deficitar cu ceilalti pentru ca avem impresia ca au ceva cu noi sau ca nu vor sa ne inteleaga. Nimeni nu vrea sa te raneasca intentionat, ci doar o face ca urmare a propriei suferinte.
Asa ca, atunci cand cineva iti propune sau iti cere ceva ce iti displace, sau cu care nu esti de acord, ai in minte cele de mai sus cand raspunzi.
Astfel, nu vei mai avea tendinta sa fii agresiva, ci vei putea comunica eficient, spunandu-i ca nu este un lucru pe care il aprobi sau preferi.
Nu presupune, intreaba
De multe ori initiem actiuni sau ne suparam pe celalalt pe baza unor presupuneri. Ni se pare ca celalalt ar avea nevoie de ajutor, credem ca ii place un anumit lucru sau ca are aceleasi placeri ca si noi, sau, la polul opus, ca a vrut sa ne raneasca.
Inainte de a decide sau de a reactiona pe baza unor convingeri pe care ti le-ai format despre alte persoane, intreaba deschis si vezi daca ai dreptate. Este posibil sa fii suprinsa de raspuns.
Spune ce iti doresti
La job este probabil ca seful tau sa nu stie ca ti-ar placea sa lucrezi la un anume proiect, daca nu ai exprimat niciodata aceasta preferinta, sau sa nu realizeze ca ai nevoie de mai mult timp pentru a realiza o sarcina.
Similar, un partener poate nu stie cata bucurie ti-ar putea aduce daca ati iesi impreuna la o plimbare. Exprima-ti dorintele, fara a avea pretentia sau a impune celuilalt sa implineasca acel lucru, pe moment sau mai tarziu.
Eventual, poti propune tu solutii sau lasa spatiu gasirii ulterioare a celei mai bune rezolvari. Ai in vedere, totusi, faptul ca nimeni nu este dator sa iti indeplineasca dorintele si ca identificand mereu un obiectiv comun si beneficii reciproce, fiecare parte va avea numai de castigat.
De Doina Enache, Holistic Development Coach
www.upperself.ro
Foto: 123rf.com