Now Reading
Cum sa iti reduci la tacere criticul interior

Cum sa iti reduci la tacere criticul interior

Revista Psychologies

Cu totii avem un critic interior, mai exact acea voce care ne evalueaza constant cum aratam, ce facem si ce fel de oameni suntem. Foarte des o auzim spunand „numai tu puteai sa faci asa ceva“. Criticul interior este rau, dur si neobosit. Si cum nu il putem multumi, putem sa fim mai isteti decat el.

 

Cu siguranta ai confruntat astfel de ganduri si ai incercat sa le contrazici cu o gandire pozitiva sau prin a te imbunatati pe tine insuti, dar nu ai reusit sa o faci sa taca. Pentru o schimbare reala, trebuie sa luam puterea de la acest critic launtric.

 

Da o forma sau un nume criticului tau interior

Un exercitiu practicat cu succes in cabinetele de psihoterapie este acela prin care se da o forma acestei voci interioare. Poti face singura acest exercitiu, intrucat specialistii iti vor spune toti ca ceea ce iti transmite aceasta voce critica nu este adevarul.

Prin urmare, daca ar fi sa asociezi o imagine sau sa dai un nume vocii, care ar fi? Primul pas important este sa identifici vocea cand o auzi si sa iei cunostinta de prezenta ei. Confruntarea este preferata fugii. Pana acum, nu ai reusit nimic incercand sa o eviti.

Nu trebuie decat sa devii constienta de prezenta ei, in forma pe care i-ai dat-o tu. Vei vedea ca treptat, nu mai este atat de puternica si persistenta. Cand dai o forma si un nume, isi pierde din putere intrucat accepti ca nu tu esti problema. Problema este ca tu crezi tot ce spune vocea ta launtrica.

 

Intelege-ti criticul interior

Multi cred ca ascultand aceasta voce critica, isi pastreaza un echilibru, se controleaza mai bine si isi constientizeaza slabiciunile, temandu-se ca daca inceteaza, vor esua lamentabil.

Asta ar fi de inteles daca vorbim despre vocea ratiunii, dar aceasta de regula este echilibrata, nu nemiloasa. Unii cercetatori o identifica drept o expresie a fricii, care rezulta intr-un raspuns al organismului de tipul „lupta sau fugi“.

Cand exista o amenintare asupra sigurantei noastre, organismul ne impinge sa reactionam intr-unul din cele doua moduri. Acesta va reactiona asemanator si daca doar crede ca exista o amenintare.

Criticul launtric este amenintator si ne determina sa ne lansam fie intr-o lupta fie intr-o fuga de noi insine.

Trebuie sa fim in stare sa ne evaluam obiectiv, iar criticul nu ne ajuta sa facem asta. Identificandu-l ca expresie a fricii nu a ratiunii, vom dezvolta moduri de gandire mai constructive si ingaduitoare cu noi insine.

 

Fii mai buna decat criticul tau interior

Vocea interioara vesnic nemultumita de noi este o problema de mare actualitate, iar noi, convinsi ca niciodata nu suntem destul de buni, nu ne putem relaxa. Suntem stresati tot timpul si transmitem asta si celor din jur.

Ne este afectat modul in care luam anumite hotarari si ne limitam posibilitatile. Dar singurul mod prin care aceasta voce interna daunatoare ajunge sa aiba putere asupra noastra este increderea pe care i-o acordam.

Ne controleaza atunci cand in viata noastra devin prioritare felul in care aratam, succesul profesional si popularitatea pe care o avem.

Nu inseamna ca nu trebuie sa avem teluri sau sa nu ne intereseze ce cred cei din jurul nostru. Dar cand performanta noastra si cat de buni suntem la ceea ce facem ajung sa conteze cel mai mult criticul launtric primeste munitie.

Cand vom avea un scop pentru noi insine si viata noastra, mai mare decat „sa fiu bun/cel mai bun“ atunci devenim mai puternici decat aceasta voce interioara.

Un astfel de scop poate fi dobandirea linistii mentale. Iar atunci cand criticul incepe sa-si faca auzita iar vocea, confrunta-l si aminteste-ti care este scopul tau. Cu siguranta nu este acela de a fi perfecta. Vei avea o viata mai implinita.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top