Cum să lucrăm cu visele proprii
Ai obiceiul să îți notezi visele? Nu ar fi rău să începi să o faci. Doar în felul acesta, vei înțelege mai bine mesajele pe care ți le transmit.
Citește și:
21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea I)
21 de reguli pentru a trăi în armonie cu tine însăți (partea a II-a)
Chiar dacă ne putem îndoi de faptul că visele noastre nocturne pot avea legătură cu modul în care ne trăim propria viață, cert este că visatul este un proces natural și necesar echilibrului nostru psihic.
Visul ne-a însoțit încă din zorii umanității, fiind printre cele mai vechi și fascinante manifestări psihice ale omului. Însă a trebuit să treacă ceva timp până când visul a început să fie studiat și în mod științific.
Cel căruia îi mulțumim pentru acest demers este chiar Sigmund Freud. El a afirmat faptul că visul are sens pentru cel care îl viseaza, considerându-l „calea regală de acces în inconștient”.
Altfel spus, visul este o expresie a unor aspecte inconștiente din noi (asupra cărora exercităm prea puțin control, fiind astfel independente de voința noastră). Ceea ce face din vise niște oglinzi mai oneste ale noastre decât ceea ce arătăm celorlalți despre noi, în viața de zi cu zi, sau poate chiar nouă înșine.
De-a lungul timpului, s-au emis tot felul de ipoteze legate de modul în care le putem desluși sensul.
S-a observat că un simbol care apare în visele mai multor persoane poate avea semnificații diferite, în strânsă legătură cu experiența de viață a fiecărei persoane sau cu cultura din care provine. Astfel că, a încerca să explici visele reducându-le la sensuri generale este o capcană.
Visul este, cu mici excepții, o creație profund personală. Și este ceva viu, căci vine cu emoții care ne pot marca timp îndelungat.
Nu este o simplă înșiruire de imagini la care asistăm pasiv, el poate fi și o viață trăită într-o singură noapte. Și când ne gândim că, din punct de vedere neurofiziologic, durează câteva minute, putem începe să ne dăm seama că suntem departe de a-l interpreta pur rațional.
Cei mai buni interpreți ai propriilor vise suntem noi.
Desigur, și altcineva ne poate ajuta, mai ales un specialist în lucrul cu visele, care ne poate ghida. Pentru a putea să ne explorăm propriile vise și a încerca să le înțelegem este necesar întâi să ne familiarizăm cu ele.
Notându-le consecvent, cât mai mult din ceea ce ne amintim, vom observa că se repetă anumite teme, se transformă anumite imagini, figuri. Ca și în viața de zi cu zi, și viața noastră onirică are o hartă a ei. De aceea, este recomandat să ne uităm la un calup de vise, o întreagă serie, pentru a putea găsi sensuri.
În continuare, vă propun o listă de pași recomandați în a lucra cu visul (apud. Mary Ann Mattoon, analist jungian):
- Notează visul imediat după trezire;
- Scrie asociațiile personale (amintiri, stări) sau pe cele mai impersonale (imagini din mituri/basme) la fiecare imagine a visului;
- Scrie situația la nivel conștient, respectiv întâmplări și experiențe din preajma visului: ce s-a întâmplat în viața ta în ziua precendentă visului sau o temă semnificativă de viață din perioada în care a avut loc visul;
- Observă dacă există corelații între asociațiile făcute și situația de la nivel conștient;
- Ține cont de următoarele principii de interpretare a visului: evită presupunerile, visul înseamnă ceea ce spune; visul vorbește limbajul simbolurilor; visul este rareori premonitoriu sau ne spune ce să facem; în cele mai multe situații visul reflectă o stare psihică trăită de cel care visează, de care el nu este conștient;
- Identifică tema/problema cu care are legătură visul;
- Formulează o interpretare.
Înțelegerea unui vis poate veni și după câțiva ani. Un vis vine cu sensuri pe mai multe niveluri ale vieții unei persoane, de la cel interpersonal (relația cu oamenii din jur/persoane apropiate), la cel intrapersonal (ceea ce se petrece în interiorul unei persoane, personajele reprezentând instanțe/atitudini proprii) și chiar mai departe.
De Ștefania Gubavu, psiholog
Fundația Calea Victoriei
Foto: shutterstock.com