Cum sa ne comunicam eficient punctul de vedere
Chiar daca ne vom simti stangaci la inceput sau poate chiar vulnerabili, e nevoie sa invatam sa ne spunem parerea, pentru ca, in timp, blocarea a ceea ce gandim si simtim poate sa ne coste scump. De fapt, ce ni s-ar intampla daca am spune «asta cred eu» chiar de maine?
Un tata si fiul sau mergeau, alaturi de asinul lor, catre un alt oras. Niciunul dintre ei, insa, nu statea pe magarul care ii insotea la drum. Pe rand, trecatorii au inceput sa comenteze alegerea lor – primul s-a mirat ca cei doi prefera sa mearga pe jos decat sa se aseze tanarul pe magar. Al doilea a blamat nepolitetea fiului, care nu ii cedeaza locul tatalui sau, in timp ce un alt drumet era de parere ca cel mai bine ar fi sa se urce ambii pe magar. Desigur, unui al patrulea trecator i s-a facut mila de animalul care ducea in spate o greutate atat de mare si i-a sfatuit pe cei doi sa mearga pe jos.
Ce vreau sa spun cu aceasta anecdota este ca ea reflecta cel mai bine situatia conflictuala in care ne aflam atunci cand vine vorba de exprimarea eficienta a punctului de vedere.
Temerile cele mai mari care ne opresc in a spune sincer ceea ce credem se leaga de faptul ca, orice am spune si orice am face, vom fi judecati sau nu ne vom ridica la propriile asteptari si standarde. In cele din urma, cati oameni, atat de multe pareri.
Cel mai important este sa avem un echilibru intre ce credem noi despre noi insine si cum ne vad ceilalti si, de asemenea, sa ne sustinem cauza pana la capat in fata celorlalti.
Desigur, e necesar sa nu confundam comunicarea eficienta a punctului de vedere, pe de o parte, cu incercarea de contrazicere a celuilalt si, pe de alta parte, cu o permanenta dorinta de a-l convinge de parerea noastra.
Atunci cand vorbim despre exprimarea eficienta a unui punct de vedere, vorbim, de fapt, despre enuntarea personala a lucrurilor, asa cum le vedem noi, fara a-i obliga pe ceilalti sa adere la cele verbalizate.
De exemplu, in cazul persoanelor emotive, cred ca primul lucru spre o comunicare eficienta este sa declare deschis ce simt – «Desi imi este greu sa imi exprim punctul de vedere, va propun sa ascultati ce cred eu».
Apoi, e necesar sa ne moderam intotdeauna parerile si sa le bazam pe experienta noastra, verbalizand foarte clar ca nu ne dorim sa contrazicem pe cineva.
Cu alte cuvinte, e nevoie sa ne ajustam discursul in functie de mediu, sa vorbim mereu despre noi, sa ne introducem parerea personala si subiectiva si sa nu fortam parerea celorlalti.
Daca vorbim despre persoane care au o slabiciune si tendinta de a se lasa usor manipulate si dominate, e foarte important ca primul lucru pe care sa il faca acestea este sa adune informatii cat mai variate de la mai multe persoane din jur si apoi sa isi formeze un punct de vedere, bazat pe ceea ce li se potriveste lor.
Nu in ultimul rand, legat de persoanele care se tem de autoritate atunci cand vine vorba despre exprimarea eficienta a unui punct de vedere, cel mai indicat este sa isi constientizeze mai intai temerea si apoi sa isi imagineze ce ar fi putut face, daca nu ar fi avut bariera fricii.
Ca sa fim in fiecare zi cu un pas mai aproape de o comunicare mai eficienta a punctului nostru de vedere, e necesar:
- sa facem o verificare constanta a locului in care ne aflam si a ceea ce credem (un exercitiu de introspectie)
- sa observam si sa clarificam fata de noi si fata de ceilalti cum ne pozitionam in raport cu o situatie anume (tinand cont de parametri de mai sus, fara judecata si descalificarea parerilor celorlalti, fara dorinta de a ne impune in vreun fel)
- sa analizam cum percep ceilalti ceea ce verbalizam (sa avem cateva puncte de verificare in realitatea exterioara)
Un exercitiu simplu pe care il putem face chiar incepand de maine este acela de a ne alege doua sau trei persoane carora sa le declaram deschis si transparent ce credem, de fiecare data, sau doua, trei situatii pe zi in care sa spunem exact ceea ce gandim.
Autor: Lilia Dicu, Daring Executive Coach, [email protected]