Now Reading
Cum sa renunti la scenariile negative

Cum sa renunti la scenariile negative

Revista Psychologies

Un tipar in gandire este greu de identificat, iar uneori, chiar daca il identificam, ne poate fi comod, oricat de defavorabil. Scenariile negative sunt rodul pesimismului, iar negativismul poate fi un mecanism de aparare. Gandim ca tinem raul la distanta gandind rau. Rezultatul? Doar ne facem rau singuri.

Ruperea tiparului

Teoriile sunt cele mai simple. Este atat de usor sa spui ca un lucru poate fi facut, incat nici nu merita sa incerci sa il faci. Doar stii si tu ce ai de facut. Primul pas este sa fii sincer cu tine si totodata atent atunci cand aceste scenarii apar. Confrunta-le. Urmareste-le si recunoaste-le prezenta.

Accepta ca sunt rodul imaginatiei tale si totodata un cerc vicios in care te-ai invatat sa traiesti. Sunt reale, pentru ca subiectiv le traiesti intens, dar nu sunt adevarate.

Fie incerci sa iti eliberezi mintea de orice gand, fie faci un minim efort sa gandesti ceva, orice, pozitiv, fie gasesti o preocupare de moment care sa iti tina mintea ocupata.

Orice ai alege este un pas spre a te ajuta singur. Nu vei avea rezultate imediat. Ca in orice alta situatie, iti va lua timp sa inveti ceva nou, orice ar fi acea noutate. Dar trebuie sa fii ingaduitor cu tine si sa ai incredere ca o poti face. Treptat, cu pasi mici, rezultatele vor aparea.

 

Nu acum, data viitoare

Odata scenariul negativ aflat in plina desfasurare, suntem victime ale propriilor ganduri si ne purtam in consecinta, neputinciosi.

Starea ni se schimba treptat, anticiparea pesimista deformeaza realitatea, iar evenimentul incarcat cu anxientate, odata derulat, fie ne infirma fie ne confirma scenariul.

Concluzia? „Of, aveam dreptate” sau..”totusi, macar am anticipat ce era mai rau, motiv pentru care situatia a parut relativ ok”. Si astfel iti spui ca data viitoare vei incerca sa abordezi altfel. Nu acum, mai incolo.

Orice moment in care realizezi ca iti faci rau singur gandind negativ, este un moment bun sa intervii. Constientizand, tu singur iti spui ca este momentul sa faci ceva pentru tine. Nu trebuie decat sa asculti instinctul care vrea sa te scoata din stare.

 

Monitorizarea

Odata ce ne-am propus schimbarea, ne monitorizam sa vedem daca functioneaza si ne asteptam sa fim fericiti. Studiile demonstreaza ca cei care isi propun si fac eforturi sa fie fericiti nu reusesc acest lucru, mai ales daca nu sunt firi optimiste. In schimb, o relaxare in acest sens produce rezultate nesperate.

Propune-ti sa fii prezent, sa fii implicat, sa conteze ceea ce faci. Starea de bine va aparea. Majoritatea dintre noi au iluzii deformate ale fericirii, motiv pentru care li se pare intangibila.

Rateaza astfel fericirea autentica. Uneori nespectaculoasa, lipsita de sunetul viorilor pe fundal si necosmetizata in cele mai mici detalii.

 

Sfarsitul lumii

Sunt subiecte la care suntem mai sensibili, mai vulnerabili. Cand acestea ne apar in minte, inevitabil atrag dupa sine o gandire catastrofala. Calamitati, moarte, esec total pana la ratare definitiva.

Cand te concentrezi asupra lor si le repeti la nesfarsit, nu doar te epuizeaza ci devin inevitabile. Uneori, in asemenea situatii ajuta umorul. Incearca sa iti exagerezi scenariile.

Cum ar fi sa nu mai ai din ce trai pentru ca ai ratat un proiect? Te vezi deja in padure vanand veverite? Cu ce, cu prastia? Impinge un scenariu negativ pana la paroxism, implica elemente absurde.

Vei simti ca ai putere asupra gandurilor tale. Iar acest control, oricat de mic pare la inceput, este ceea ce ai nevoie pentru a-ti manipula pesimismul.

 

Mimeaza pana iti iese!

O tehnica prin care sa iti schimbi tiparul negativ in hatisurile caruia te-ai obisnuit sa ratacesti este sa te prefaci ca esti optimist.

Asa cum, probabil stii, zambind cand nu ai motive ajungi sa iti induci o stare de bine, la fel, comportandu-te ca un optimist, te vei deprinde cu asta. Ia totul ca pe un exercitiu.

Intreaba-te cum s-ar comporta un optimist si imita atitudinea timp de 10-15 minute intr-o situatie. Vei fi surprins de impactul pe care il are asupra emotiilor tale.

Partea buna este ca in aceasta situatie nici macar nu trebuie sa crezi in ceea ce faci. Este doar un joc de rol. Provoaca-te sa il pui in scena.

 

De Iulia Barca

Foto: Hepta

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top