Now Reading
Cum sa-ti exprimi emotiile

Cum sa-ti exprimi emotiile

Revista Psychologies

emotii, exprimare, comunicare

 

Exprima-te optim

Daca iti retii emotiile, te abtii sa-ti exprimi furia, supararea, bucuria sau teama… insa in spatele acestei masti se ascunde o hiperemotivitate care se protejeaza. Solutia: slabeste stransoarea.

–  Gandeste-te cum sa favorizezi gesturile in defavoarea cuvintelor. Cuvintele sunt importante, insa 90% din mesajele afective sunt transmise prin expresia chipului si a corpului…  Un zambet, o miscare inapoi, o inaltare a umerilor pot spune mult mai multe decat un lung discurs… Atunci cand nu reusesti sa plangi, daca iei in brate ceea ce iubesti te ajuta sa te descarci.
–  Accepta-ti propriile framantari interne. Cand unui copil ii este frica de lup, nu ajuta la nimic sa-i spui ca in padurile noastre nu mai exista lupi. Atitudinea corecta este sa-l intrebi: „Ce pot face ca sa te linistesc?” Nu e nicio rusine sa-ti manifesti mahnirea. Emotiile nu sunt pericole, ci prieteni.
–  Scrie un jurnal intim. Este esential sa-ti transpui in cuvinte experientele afective, preferintele, tensiunile, do­rin­tele. Jurnalul intim este un antrenament bun. Este ca un apropiat, un confident… De fapt, expresia narativa te determina sa retraiesti „emotia” la minimum si-ti permite o elaborare mintala. Relatiile tale se vor imbogati.

Emotiile te paralizeaza

Cu cat sunt mai importante mizele – fie ele profesionale sau amoroase – cu atat te panichezi mai tare. Ti-e atat de frica sa nu esuezi, incat scenariile tale interne catastrofale conduc orice actiune si te fac sa-ti pierzi autocontrolul. Solutia: indruma-ti emotiile si depaseste blocajele.

–  Care experienta negativa revine la suprafata in momentul panicii? ­Omul care te dezarmeaza nu seamana oare cu acel profesor de matematica care ti-a marcat co­pi­laria? Fiecare situatie stresanta prezenta trimite la o situatie deja tra­ita in trecut, adesea din primii sase ani de viata, care nu a fost rezolvata in planul psihic. Vechile sentimente refulate sunt in acest fel reactivate.
–  Respira. Sunt suficiente cateva minute de concentrare pentru a-ti stabili un ritm respiratoriu. Prelun­ges­te-ti expiratiile si scurteaza inspiratiile pentru a-ti neutraliza sen­zatiile interne.
–  Pregateste-te inaintea unei probe: Ia in considerare toate ipotezele posibile, imagineaza-ti intre­ba­­rile previzibile si intrebarile-capcana, defineste-ti centrele de in­te­res… Asta iti va permite sa-ti sta­panesti mai bine socul emo­tional.
–  Priveste interlocutorul exact intre sprancene. Va crede ca ii sustii privirea cu incredere si vei putea sa te concentrezi asupra ceea ce spui, fara a fi inhibat de ceea ce ochii lui transmit…

Esti hipersensibil

Suferi de o hiper-reactivitate fata de ceilalti si de o sensibilitate epidermica atat in fata remarcelor, a criticilor, cat si in fata complimentelor. Solutia: restabilirea unei comunicari armonioase cu ceilalti.

–  Invata sa te „descentrezi”. Sa te ingrijorezi prea mult de ceea ce cred ceilalti despre tine e cam.. egocentric. Asta te mentine intr-o situatie de dependenta si le permite celorlalti sa te manipuleze dupa bunul lor plac. E mai bine sa faci uz de capacitatile tale naturale de empatie si sa incerci sa te imaginezi in locul celuilalt. Ce gandeste el? Ce sentimente il incearca? Cum se simte? Aceasta schimbare de perspectiva permite dejucarea mecanismelor proiective adesea la lucru in raporturile umane si evitarea neintelegerilor.
–  Nu mai dori sa fii iubit/a de toata lumea. Dimpotriva, uneori e mai bine sa-ti asumi riscul de a displacea sau de a deranja. Sa fii apreciat de toti este in orice caz imposibil. Antipatiile, rivalitatile exista. Cu cat esti mai constient/a de asta, cu atat mai usor vei accepta situatia si cu atat mai putin te vei lasa dezorientat/a de ceilalti.
–  Repereaza declicurile, adica acele cuvinte care declanseaza constant in tine reactiile exagerate. Insira-ti in scris punctele slabe. Aceasta luciditate iti permite sa te deconectezi si sa nu te lasi coplesit/a de emotiile negative.
–  Evita gandurile absolute sau generatoare de catastrofe. Sa-ti impui ordine de genul „Trebuie sa am un copil inainte de 35 de ani” sau sa-ti faci rau cu ganduri negative ca: „E sigur, o sa raman singura toata viata”, te subrezesc si te mentin in culpabilitate.

Esti iute la manie

Duci lipsa de autocontrol si te lasi invadat/a de agresivitate. Solutia: sa inveti sa te stapanesti si sa manevrezi un conflict.

–  Evita „colectia de timbre”. ­Cu cat adunam mai mult micile invidii succesive, cu atat riscam un conflict si faimoasa „picatura ce umple paharul”. Daca le-ai fi spus tuturor celor care te-au indispus de-a lungul zilei ca au exagerat, ai fi evitat ca o furie de o violenta disproportionata sa explodeze dintr-o data. Nu-i interzis sa te enervezi: cu conditia sa o faci cu persoana corecta, la momentul potrivit, din motive intemeiate si intr-o doza moderata.
–  Exprima clar ceea ce simti. Sa-ti marturisesti suferinta sau enervarea in loc sa-l acuzi pe celalalt iti permite realizarea unui adevarat schimb de pareri si obtinerea unor solutii reale. De exemplu, povesteste: „Am avut probleme la birou, sunt epuizata.”
–  Fa „pauze cortico – talamice”. Este vorba de intarzierea reactiilor pentru lasa timp creierului, partea rationala, de a prelua situatia. Deschide-ti plexul respirand profund, pastreaza aerul timp de doua secunde, expira si asteapta alte doua secunde inainte de a inspira din nou. Inchide ochii din cand in cand, intrucat intreruperea imaginii diminueaza tensiunea.
–  Ofera ajutor. Inainte de a reac­tio­na intr-un mod agresiv, intrea­ba-l pe celalalt: „Ce nu merge?” Sau propune-i un armistitiu: „Incep sa ma enervez, sa luam o pauza.”

Foto: dreamstime.com
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top