De ce adultii tineri devin fumatori
Riscul de a cumula obiceiul fumatului printre persoanele tinere este relativ ridicat si poate fi anticipat prin existenta a trei factori majori: impulsivitatea, rezultatele slabe in mediul academic si frecventa consumului de alcool.
Aceste premise facilitatoare explica faptul ca 14% dintre persoanele cu varste intre 18 si 24 de ani incep sa fumeze, dupa cum afirma Jennifer O’Loughlin, profesor in cadrul Scolii de Sanatate Publica de la Universitatea din Montreal si autoare a Jurnalului Sanatatii Adolescentine, publicat in august.
Ea considera ca toate campaniile anti-fumat ar trebui sa vizeze persoanele aflate intre 18 si 24 de ani, acestea intampinand riscul cel mai puternic de a deprinde viciul fumatului.
Cercetatorii citeaza studii care arata ca industria tutunului isi intensifica eforturile pentru a capta interesul oamenilor tineri. In SUA, numarul persoanelor care incep consumul de tutun dupa absolvirea liceului a crescut cu 50%.
Acest trend a determinat echipa condusa de O’Loughlin sa investigheze factorii in functie de care se poate anticipa inceperea fumatului, prevenirea cauzelor putand sa reduca riscul la care sunt expuse persoanele tinere.
Studiul a inceput in 1999, in Greater Montreal Area si a fost efectuat asupra unui esantion de 1300 de copii, cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani, intitulandu-se „Dependenta de Nicotina in randul Adolescentilor”.
In cadrul esantionului studiat, 75% experimentasera, deja, fumatul. Dintre ei, 14% au inceput sa fumeze dupa absolvirea liceului, iar 44% – in timpul liceului.
Nu toti si-au mentinut acest obicei, insa cercetatorii au asociat fumatul inceput la maturitate cu trei premise riscante : impulsivitatea, performanta scolara proasta si consumul excesiv de alcool.
Explicatii asupra factorilor de risc
Multi dintrei cei ce s-au apucat de fumat dupa 18 ani s-au dovedit persoane impulsive. Potrivit prof. O’Loughlin, este posibil ca explicatia acestui lucru sa rezide in faptul ca impulsivitatea irumpe in mod liber la maturitate, de vreme ce parintii nu mai sunt atat de aproape de copii incat sa ii tempereze.
„Putem postula ca parintii copiilor impulsivi exercita un control mult mai strict atunci cand ei traiesc impreuna, prevenind astfel obiceiuri precum fumatul, iar aceasta atitudine protectiva se atrofiaza, in timp”, explica ea.
In plus, rezultatele scolare slabe sunt asociate, inevitabil, cu lipsa de la ore si cu angajarea la locuri de munca unde consumul de tutun este ridicat.
In fine, cum tinerii frecventeaza locuri unde se consuma si alcool, sunt predispusi influentelor din partea fumatorilor, ori cel putin se expun tentatiei. „Cum alcoolul elimina inhibitiile si autocontrolul, el devine un factor de risc important in perspectiva de a deveni fumator”, adauga O’Loughlin.
Campaniile care vizeaza prevenirea inceperii fumatului vizeaza adolescentii, intrucat studiile generale arata ca multi copii devin fumatori intre 12 si 13 ani. De aceea, programele anti-fumat se adreseaza, cel mai adesea, adolescentilor.
„Studiul nostru semnifica faptul ca este importanta prevenirea fumatului in randul adultilor tineri, mai ales intrucat campaniile lansate de industria tutunului vizeaza aceasta populatie. Iar daca reusim sa trecem peste pericolul la care sunt expusi adultii tineri, riscul ca ei sa devina vreodata fumatori aproape ca dispare”.
Autor: Tudor Logofatu
Sursa: Sciencedaily.com
Foto: Shutterstock