De ce e bine sa faci bine
Bunavointa in cuplu – RAMONA COVRIG, PSIHOTERAPEUT ADLERIAN
Din ciclul «posesie versus utilitate»: Nu este important ce detinem, ci este mai important ce facem cu ceea ce detinem… Si, ca orice lucru din lumea aceasta, vointa poate fi folosita, subfolosita sau suprafolosita, pe plus sau pe minus. Bunavointa sau vointa buna, folosita in sensul util al vietii, poate aduce beneficii deosebite cuplului, caci intreaga energie vitala este indreptata spre cooperare si transmiterea mesajului: imi pasa de tine, ma intereseaza ce spui, spune-mi mai mult despre tine si interesele tale.
Bunavointa le procura celor doi parteneri implinirea nevoilor psihologice de a se simti conectati, de a simti ca conteaza, ca sunt semnificativi si incurajati sa isi implineasca visurile si asteptarile cu care au intrat in relatia de cuplu. Bunavointa are darul de a trezi curajul si sentimentul de siguranta in parteneri, de altfel vitale intr-o lume competitiva.
Uneori este nevoie de o singura persoana semnificativa pentru a putea crede in tine, iar prin buna vointa practicata zilnic in relatia de cuplu se insufla un sentiment al apartenentei. Oricine simte beneficiile bunei vointe si ale bunatatii aplicate pe sine, poate recunoaste din interior cresterea stimei de sine si a dispozitiei spre a rasplati mai departe, de a intoarce buna vointa.
Reciprocitatea nu intarzie sa apara, caci cine a fost la «borcanul cu miere de albine», cu siguranta va sti cum sa-l acceseze. Bunavointa si bunatatea, revarsate in cuplu, sunt surse de confort si de liniste sufleteasca, iar cei doi sunt mai generosi in a-l pune pe «noi» in fata lui «eu».
Astfel, cuplul este castigat, iar familia si comunitatea din care fac parte cei doi – la fel! Nu exista niciun motiv pe lumea aceasta pentru care cei doi parteneri aflati in relatie sa nu practice bunatatea si buna vointa (oricate motive ar fi invocate)! Bunavointa inseamna trainicie (intamplare ce lipseste din ce in ce mai mult in comunitatea romaneasca)“.
Totul pentru copii – CRISTINA CHIRIAC, DIRECTOR GENERAL WORLD TRADE CENTER, BUCURESTI
Intr-o lume complexa, guvernata tot mai mult de sentimente negative, de invidie, ura, egoism si indiferenta, ajungem aproape de descurajare. Daca privesc in jur, vad ca a devenit un lux sa promovezi valori. Este adevarat ca, pe parcursul vietii, prin experientele traite, ajungi sa te descoperi mai bine sau sa iti slefuiesti anumite inclinatii. Eu cred ca bunatatea o mostenesc de la bunii mei si a devenit obligatie personala odata cu aducerea pe lume a copiilor mei.
Atunci am realizat ca ei, copiii, sunt esenta, cea mai mare bucurie o am atunci cand aduc zambete pe fata lor. Cel mai rau ma intristeaza ignoranta celor ce nu inteleg ca prioritatea ar trebui sa fie generatiile ce vin dupa noi si cred cu tarie ca o societate cu mai putini copii bolnavi, cu mai putini orfani, ar fi o lume mai apropiata de magic.
In decembrie 2011, am incercat sa aduc putina lumina si bucurie in sufletele a 80 de copii bolnavi de tuberculoza prin campania: «Ajuta-i sa respire». A fost un inceput greu, dar foarte bun, iar drumul nu s-a oprit atunci, el continua in fiecare moment. Satisfactia pe care o am facand bine copiilor, e cel mai intens si mai placut sentiment uman.“
Binele atrage bine – ISABELLE IACOB, DIRECTOR GENERAL HELP NET
Relatiile interumane sunt construite pe colaborare – acesta este elementul esential care face ca societatea sa evolueze. Oamenii sunt fiinte sociale si doar impreuna, prin cooperare, putem construi mai departe viitorul. Si cum altfel putem construi impreuna ceva, daca nu prin bunavointa? Bunavointa este un act cu valoare morala ce implica generozitate spirituala, intelepciune, daruire, empatie, prin care dovedim respect si aratam ca ne pasa de cei din jurul nostru.
Bunavointa e un comportament care ii apropie pe oameni si ii face mai buni. Mai mult decat atat, se spune ca binele atrage bine. Atunci cand manifestam bunavointa fata de cei din jurul nostru, vom primi inapoi de la ei o reactie pozitiva, caci bunavointa este «acel ceva in plus» care poate face cu adevarat diferenta, caci ea micsoreaza distanta emotionala intre oameni si inlesneste cooperarea.
In plus, bunavointa este «contagioasa» – atunci cand suntem buni cu cei din jur, ii inspiram si pe ei sa procedeze in acelasi fel, propagand un efect pozitiv de domino. Psihologii spun ca unele dintre cele mai importante surse de fericire sunt legate de implinirea personala, relatiile interumane si de sentimente precum iubirea, compasiunea, generozitatea sau bunatatea. A darui este un gest nobil, care depaseste granitele individualismului si ofera un sens al apartenentei la un scop mai mare.
Bunatatea si bunavointa sunt comportamente generoase, ce aduc beneficii atat autorului, cat si destinatarului. Pe de-o parte, noi, ca autori, vom fi mai multumiti de noi insine, mai satisfacuti ca putem aduce bucurie in viata celor din jur, ne vom simti conectati cu acestia.
Numeroase studii arata ca cel care daruieste, experimenteaza de fapt un sentiment mai profund de fericire decat cel ce primeste. In acelasi timp, desigur, bunatatea si bunavointa noastra vor aduce bucurie in viata celor fata de care le manifestam. Asadar, cred ca bunavointa si bunatatea sunt intr-o masura mare o garantie a unei vieti mai bune, mai plina de satisfactii morale.“
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.