De ce este atat de dificil sa comunici?
Dar daca ne inselam asupra persoanei, asta tine adesea si de un impuls incontrolabil. „La birou, primesc critici de la superiorul meu, caruia nu indraznesc sa-i raspund. Frustrata, furioasa, imi macin ranchiuna intreaga zi. Pulsiunile ostile ma invaluie, iar seara explodez. Partenerul meu, fara a intelege de ce, se transforma in simbolul tuturor neplacerilor mele reunite si primeste un snop de cuvinte grele, pe care, de fapt, i le-as fi adresat cu foarte multa placere sefului meu. Prietenul meu ajunge sa fie frustrat de comportamentul meu si sa se indeparteze.“
Acest qui pro quo tragi-comic ne aminteste ca, daca limbajul nu face legaturi, el poate fi inclusiv o forta care separa. Acordul total, fara note false si nici prost inteles nu este, de altfel, decat un ideal. Caci schimburile verbale sunt imagini ale relatiilor umane: fortat imperfecte si rareori limpezi.
Componente ale dialogului
– Inconstientul. Daca vorba serveste vehicularii informatiilor, lapsusurile, ne-zicerile, tacerile traduc faptul ca refulam ceva.
– Interlocutorul. O mama cu un comportament de copil, un amant cu figura tatalui… confuzia rolurilor duce adesea la schimbari care bruiaza tonul.
– Ascultarea. Pentru copil, ascultarea fata de parinti este indispensabila. Daca aceasta componenta lipseste, apar si blocajele, si inhibitiile.
Scrie, ca sa spui
Atunci cand un dialog se dovedeste imposibil (din cauza prea multor emotii sau pentru ca persoana careia vrem sa ne adresam se sustrage), putem scrie o scrisoare. Numerosi terapeuti au facut din asta chiar un veritabil instrument terapeutic, precum psihoterapeuta americana Suzan Forward: „o confruntare efectuata prin scrisori da exact aceleasi rezultate ca si cum ar fi fost facuta prin viu grai“. Chiar daca este orala sau scrisa, ea incepe cu aceste cuvinte: „As vrea sa va spun lucruri pe care nu vi le-am mai zis pana acum“ si sa cuprinda patru puncte principale:
– Iata ce mi-ai facut.
– Iata ce am dovedit.
– Iata ce efect a produs asta asupra vietii mele.
– Iata ceea ce astept in prezent.
Conform psihoterapeutei, „aceste puncte constituie o baza solida, bine centrata asupra esentialului, pentru orice confruntare.“ Ea permite evitarea unui dialog ineficace, in care totul este prezentat la gramada. Adica prost.
Editare Cristina Udangiu
Foto: Guliver/Getty Images