De ce ne atrage atât de mult interpretarea viselor
Crezi că vei avea o zi proastă, că vei cunoaște pe cineva sau că o să câștigi bani în funcție de ce visezi? Visele nu sunt altceva decât o reinterpretare a vieții noastre interioare. Iată de ce ne atrage interpretarea viselor și cum ar trebui să facem asta corect.
Citește și:
8 reguli pentru un bun echilibru emoțional
5 modalități de a-ți spori intuiția
Calea regală către inconștient
Preocuparea față de propria persoană este un aspect pe care îl putem regăsi în fiecare dintre noi.
Suntem interesați să aflăm cât mai multe atât despre felul în care suntem percepuți de către cei din jurul nostru, dar în egală măsură dorim să descoperim și ceea ce se ascunde în noi înșine, acele aspecte mai profunde ale psihicului și personalității noastre.
Autocunoașterea în baza acelor aspecte ușor observabile, cum ar fi acțiunile și comportamentul nostru, relevă de multe ori informații noi, dar descoperirea de sine prin intermediul sondării inconștientului este mult mai fascinantă.
Din această perspectivă, visele sunt porți către acele arii mai profunde ale minții noastre, așa cum spunea Freud ele sunt “calea regală către inconștient”.
Vise și scenarii
Ceea ce ne intrigă atât de mult la vise este faptul că principiile raționale și logice după care ne ghidăm în realitatea în care trăim, par să nu se aplice și în lumea viselor.
Uneori, oricât de mult ne străduim să înțelegem semnificațiile viselor, ele par a fi o alăturare ciudată de imagini, sensuri, scenarii și personaje, dând de multe ori naștere unor bizarerii.
Cu toate acestea, în continuare visele sunt atrăgătoare, misterioase și ne simțim provocați de ele.
Însă de prea puține ori le înțelegem sensurile, iar atunci când nu o facem, creierul nostru tinde să găsească, totuși, o explicație.
În felul acesta, de-a lungul timpului oamenii au creat diferite scenarii, de multe ori acestea pătrunzând în sfera paranormalului.
Semnificația viselor
Presiunea descifrării este cu atât mai mare cu cât miza este legată de o cunoaștere de sine atât de profundă.
Visele pot ilustra preocupările noastre, fragmente din evenimentele diurne, temerile noastre sau, așa cum spunea Freud, reprezintă împlinirea unei dorințe recunoscute sau inconștiente.
Zona inconștientă cuprinde dorințele noastre cele mai ascunse și profunde, acele pulsiuni de care noi nu suntem conștienți și pe care încercăm să le ascundem chiar și de noi înșine, deoarece din punct de vedere moral nu le acceptăm.
Cu toate acestea, ele există și de multe ori se manifestă în vise. Totuși, descifrarea lor este mai dificilă deoarece în vis intervine un mecanism de cenzură, ce le codifică în simboluri.
Cenzura din vis are un rol protector și asigură continuarea somnului. Dacă cenzura nu ar interveni, am trăi emoții atât de puternice, generate de împlinirea dorințelor inconștiente, încât ne-am trezi.
Este ceea ce se întâmplă când avem coșmaruri, atunci când vigilența sistemului de cenzură scade.
Așadar, simbolurile folosite de psihicul nostru în vise sunt menite să ne asigure somnul și odihna creierului.
Visele ne dau informații foarte utile despre noi înșine, cu condiția de a reuși să le deslușim sensurile încâlcite.
Interpretarea o putem face doar singuri
Uneori oamenii, din dorința de a simplifica înțelegerea viselor tind să atribuie sensuri general valabile simbolurilor din vise, ajungându-se în timp la alcătuirea unor materiale de tipul așa-ziselor dicționare de vise, pe care oricine le poate consulta oricând.
Departe de a declanșa un proces benefic de reflecție, menit a produce o autodescoperire prin intermediul conștientizărilor, aceste interpretări declanșează mai degrabă profeții autoîmplinite.
Cu cât credem mai mult că un anumit lucru se va întâmpla, cu atât șansele ca acesta să se petreacă cresc și ele, deoarece ne setăm singuri în a privi realitatea doar din acele perspective care confirmă credința falsă.
În realitate, putem pătrunde și descifra misterele viselor noastre dacă ne îndreptăm atenția către analiza simbolurilor, dându-ne frâu liber asocierilor pe care le facem cu ele, iar în acest fel suntem mai aproape de o mai bună înțelegere de sine.
De Ștefania Voia, psiholog
Tel: 0726.191.255
Foto: shutterstock.com