Now Reading
De ce sunt comparatiile daunatoare

De ce sunt comparatiile daunatoare

Revista Psychologies

Ti s-a intamplat vreodata sa te compari cu cei din jurul tau? Sa te intrebi de ce prietenii tai au deja un partener de viata ori chiar o familie, iar tu nu? Ei bine, nu te afli doar tu in aceasta situatie, dar un lucru este cert: trebuie sa incetezi cu comparatiile.

Adevarul este ca, intr-o masura mai mica sau mai mare, cu totii ne adresam astfel de intrebari. Insa asta nu inseamna ca ceea ce facem este intotdeauna in avantajul nostru.

In plus, faptul ca suntem in permanenta conectati la retelele de socializare, reprezinta inca un motiv pentru care e necesar sa vorbim despre cat de benefic sau, dimpotriva, de daunator e sa ne comparam cu cei din jurul nostru.

 

Cand ne comparam cu ceilalti

Potrivit teoriei compararii sociale, ne comparam cu ceilalti atunci cand dorim sa ne evaluam intr-un mod mai precis propriile abilitati, performante sau alte atribute sociale.

Iar cand spunem ceilalti, ne referim de fapt la acei oameni cu care avem ceva in comun. Asadar, poate sa fie vorba despre o persoana care are aceeasi varsta ca noi, acelasi stil de viata sau nivel de trai. Ori chiar cineva care lucreaza in acelasi domeniu in care se intampla sa activam si noi.

Numai ca, asupra unora aceste comparatii au efecte pozitive, asupra altora efectele pot fi negative. De exemplu, daca esti o persoana increzatoare in fortele proprii, faptul ca te compari cu cei din jurul tau te poate motiva sa evoluezi fie profesional, fie personal sau chiar ajuta sa gestionezi mai bine situatiile nefericite prin care treci.

Insa daca esti, mai degraba, o fire vulnerabila, comparatiile pe care le faci intre tine si cei din jurul tau iti vor starni indivia, regretul, te vor face sa te invinovatesti si iti vor diminua increderea in sine. Asadar, daca faci parte din cea de-a doua categorie, cel mai bine ar fi sa renunti sa mai faci comparatii de acest gen.

 

Cum sa nu te mai compari cu cei din jurul tau

Afla cu ce ai fost inzestrat. Fiecare dintre noi este unic in felul sau si suntem siguri ca tu nu faci exceptie. Poate ca ai o voce extraordinara, dar nu ai incercat niciodata sa canti. Poate ca stii sa desenezi, dar nu ai facut nimic in acest sens. Sau poate ca esti un bun ascultator, insa nu ai constientizat asta pana acum. Asadar, analizeaza-te cu atentie, descopera ce talente ai sau care sunt calitatile deosebite ce te definesc. Astfel, vei reusi sa nu te mai compari cu ceilalti si te vei placea mai mult.

Invata din propriile experiente. Faptul ca te afli intr-un moment nefericit sau ca nu te bucuri acum de succesul la care ai visat nu trebuie nicicum sa te descurajeze. Experientele prin care trecem ne modeleaza si ne pot ajuta sa ajungem acolo unde dorim, atata timp cat continuam sa privim partea buna a lucrurilor. Asadar, imbratiseaza lectiile fiecarei etape a vietii tale. Iti vor fi un real sprijin.

Fa-te auzit. De cele mai multe ori, ceea ce credem noi despre propria persoana nu coincide cu ceea ce cred ceilalti despre noi, asa e? Tocmai de aceea, ar fi indicat sa discuti mai des cu cei care te inconjoara, sa te exprimi ori de cate ori ai o idee buna sau o opinie care merita ascultata, chiar daca ti se pare mai greu. Astfel, oamenii vor incepe sa te aprecieze si mai mult, iar tu vei capata incredere in fortele tale.

Vorbeste despre ceea ce te face vulnerabil. A te dezvalui celorlalti exact asa cum esti tu nu e tocmai usor, insa merita cu siguranta toate aplauzele. Prin urmare, incearca sa vorbesti cu alte persoane despre ceea ce te face vulnerabil si despre dorinta ta de a schimba acest aspect. Astfel, vei fi privit ca fiind o persoana curajoasa, demna de apreciere.

Fii cea mai buna versiune a ta. Pentru a fi fericiti, una dintre metode este de a ne compara cu noi insine, si nu cu ceilalti. De a ne dori mereu ca maine sa fim mai buni, mai iubitori, mai generosi decat suntem astazi. Si, nu in ultimul rand, de a face acele lucruri care ne bucura si ne confera, realmente, sentimentul de implinire.

 

De Roxana Balan, roxanabalan.wordpress.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top