De ce vrem sa stim viitorul?
O capacitate de a prevedea pericolul
In opinia psihologilor care s-au dedicat studierii acestei chestiuni, clarvazatorii sunt, adesea, indivizi fragilizati de o copilarie dificila, marcata de dolii, de despartiri. Multi dintre ei au cunoscut maltratarea sau au fost victime ale abuzurilor sexuale. Au dezvoltat astfel o capacitate de a prevedea pericolul inainte ca acesta sa se intample, pentru a se putea proteja mai bine.
Deveniti adulti, au tendinta de a proiecta asupra consultantului suferinta pe care ei insisi au suferit-o. Totusi, „pentru ca «functia psi» (capacitatea de a percepe informatii in afara timpului si spatiului) sa se activeze, un anumit numar de conditii trebuie reunit“, ne asigura psihanalistul parizian Djohar Si Ahmed, care studiaza de multi ani aceste aspecte. „Inca de la inceput, trebuie sa se instaureze o relatie de incredere, de simpatie, de empatie si un context afectiv pozitiv.“
Fiecare clarvazator are propriul stil, codurile sale, maniera de a se adresa consultantului, de a munci. Eliane Gauthier, care a incercat sa inteleaga mecanismul clarviziunii, nu ezita sa ii trimita pe unii dintre consultanti pe canapeaua psihoterapeutilor…
Una dintre clientele ei marturiseste: „Intrebarea mea era daca il voi intalni pe barbatul vietii mele. Eliane Gauthier ma duce cu vorba, dar nu imi raspunde la intrebare. Eu insist, si ea sfarseste prin a-mi spune: «Ascultati, este posibil sa il intalniti pe barbatul vietii chiar si maine. Problema este ca in starea actuala, nu il veti vedea. Sunteti prizoniera propriei vieti, a propriului trecut. Asa ca incetati sa mai mergeti la clarvazatori si mergeti sa consultati un psiholog. Veti vedea ca il veti intalni».
Eu ma agat de faptul ca nu cunosc niciun psiholog bun. «Cunosc eu», imi zice ea. «O sa ma uit prin carti sa vad daca gasesc vreunul.» Fara a-mi spune vreun nume, ea incepe un joc si se opreste. «O, nu inteleg ce se intampla, dar il vad pe tatal dvs. peste tot in acest joc, nu e bine deloc». Atunci cand intreb de numele psihologului, ea imi spune unul care este, de asemenea, al intreprinderii la care lucra tatal meu si pe care il auzeam blestemandu-l in fiecare seara! Cel de-al doilea nume, supus interogatoriului cartilor, era bun. Am telefonat acelui psiholog si am inceput o terapie“.
Dar marele mister al clarviziunii este in alta parte
De ce majoritatea profetiilor nu se realizeaza niciodata? Pentru ca aceasta clarviziune serveste la satisfacerea uneia dintre principalele noastre fantasme: anume a crede ca viitorul este deja scris si, de preferinta, sub forma unei frumoase povesti in care, la sfarsit, toate dorintele noastre vor fi satisfacute.
Astfel, ceea ce ii cerem clarvazatorului nu este doar „vorbiti-mi despre mine“, ci si „spuneti-mi ca am un viitor, asigurati-ma ca tot negrul si griul din viata mea se vor transforma in roz, ca exista motive sa sper“. Divinatia este una dintre meseriile cele mai vechi din lume. Si atat timp cat vom avea nevoie sa ne stingem setea de vis, ea va supravietui.
Ce au vazut… sau nu
Pythia din Delphi (Grecia, incepand cu secolul V i.Hr) Oracolul ei cel mai cunoscut, cel facut lui Laios, tatal lui Oedip: „Isi va omori tatal si se va casatori cu mama sa“. Ea intra in transa, iar cuvintele ei incoerente erau interpretate ca fiind raspunsul lui Apollo.
Casandra (Grecia, secolul XII i.Hr). Ofensat ca i-a respins dragostea, Apollo a decretat sa aiba darul de a face profetii, dar sa nu fie niciodata luata in serios. Totusi, ea a prezis razboiul din Troia.
Michel de Nostredame, supranumit si Nostradamus (Franta, 1503-1566). Predictiile sale inca provoaca polemici. „Sub climat babilonic, mare va fi varsarea de sange“ a fost interpretata ca fiind anuntul Razboiului din Golf.
Elisabeth Teissier (Franta, nascuta in 1938). L-a sfatuit pe François Mitterand multi ani la rand. In „Horoscopul dvs. 2001“, prevedea ca 11 septembrie va fi un „punct luminos“, o zi interesanta pe planul transporturilor.