Despre femei si feminism, astazi
Dar din istoria universala?
O.B.: Stiu scriitoare, activiste, politiciene, artiste, actrite etc. pe care le pot mentiona fiindca au lasat urme adanci: Mary Woollstonecraft, Alice Paul, Simone de Beauvoir, Betty Friedan, Frida Kahlo, George Sand, Marie Curie, Gloria Steinem, Sojourner Truth, Hillary Clinton…
Aici, insa, as adauga: toate acele femeile carora nu le stiu numele, dar care au decis sa le fie drag de ele si de viata lor si sa ia decizii pentru ele si fericirea lor.
Exista si barbati care se dedica total cauzei feminismului? Cum au ajuns ei astfel?
O.B.: Imi este destul de greu sa refac pasii, dar probabil ca in clipa in care au inteles ca dreptatea, libertatea, egalitatea, autonomia le privesc si pe femei si nu sunt defel un monopol masculin, nu au avut cum sa nu imbratiseze ideile feministe ori sa nu simpatiezeze profund cu ele.
Sunt barbati care vad cum arata vietile mamelor si surorilor lor, altii care iubesc asa de mult o femeie, incat vor sa o faca fericita, altii care au devenit tati si s-au uitat cu atentie in jur descoperind ca nu le place cum este lumea asa pentru fetele lor.
Sunt barbati care s-au preocupat substantial de drepturile si emaniciparea femeilor – iar acum imi vine in minte, pentru ca am facut mai devreme o calatorie prin istorie, John Stuart Mill.
Cum se perpetueaza, transgenerational, mentalitatea care subordoneaza femeia?
O.B.: Prin educatie publica si privata, prin socializare in baza unor roluri de gen rigide ale femeilor si ale barbatilor, prin reprezentarile din mass-media.
Da, exista studii care acopera rolul educatiei si perpetuarea stereotipurilor de gen, dimensiunea de gen a manualelor scolare, valorile insuflate fetelor si baietilor ori meseriile recomandate de profesori.
Iar pentru ca intrebai despre subordonare, profesorii recomanda baietilor meseria de manager, iar fetelor – pe cea de asistent manager (Doina-Olga Stefanescu, 2003, Dilema de gen a educatiei, Editura Polirom).
Oana Baluta este conferentiar universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti. Are un doctorat in stiinte politice la SNSPA, cu o tema despre gen si interese politice. A scris si coordonat: Feminism modern reflexiv (autoare, 2013); Gen si interese politice si Gen si putere (Impactul crizei economice asupra femeilor) si Parteneri egali. Competitori egali.
„Cel mai drag premiu primit pana in prezent este Femeia Anului 2012, pentru «Proiecte de advocacy si prevenirea violentei asupra femeilor» acordat de Revista Avantaje. Cea mai frumoasa recunoastere vine de la studentele si studentii mei care ajung sa integreze in profesia lor ceea ce eu le predau la facultate.“