Now Reading
Deveniti interpretii propriilor vise

Deveniti interpretii propriilor vise

Revista Psychologies

Aceste explorari se manifesta adesea prin vise sexuale care implica anturajul apropiat.

Pentru Tobie Nathan, in starea de veghe, fiecare este atent la propriile sentimente: sunt dorit, doresc pe cineva?

Visul permite explorarea tuturor combinatiilor, punandu-le in scena cu scopul de a obtine un raspuns la aceasta intrebare, „imprumutand alternativ corpul fiecaruia dintre parteneri“.

Astfel, in vis, suntem in acelasi timp prietenul, colegul sau orice alta persoana pe care o dorim.

Examinarea reactiilor diferitilor protagonisti visati ne „lumineaza“ in privinta satisfactiilor, temerilor sau frustrarilor noastre.

Visul ne permite, de asemenea, sa exploram toate lucrurile posibile, „montand scenarii care ne-ar fi putut umple viata“.

Putem profita pentru a ne pune intrebari legate de ceea ce am putea ajusta in viata reala: acest vis de sexualitate cu o colega entuziasta si vesela nu ar insemna de fapt nevoia de a ne dezlantui putin viata cotidiana?

Faraonii, de exemplu, aveau vise predictive despre Egipt.

Asociate persoanei noastre umile, visele legate de intreprindere, institutie, serviciul pentru care lucram, pot avea valori de vise de interes colectiv.

Si pot da indicatii pretioase despre orientarile si deciziile care se impun a fi luate, despre maniera de a lucra sau despre solutiile care vor descurca anumite conflicte, sau pot permite iesirea dintr-un impas.

Pot, de asemenea, sa iasa din cadrul profesional si sa ia amploare, iar in acest caz se numesc „vise altruiste“, militante sau… cetatenesti.

Ele intaresc sentimentul nostru de apartenenta la un anume grup si pun accentul pe idealuri.

Putem sa ne oprim, in starea de veghe, asupra valorilor pe care acestea le exprima pentru a reflecta in legatura cu maniera in care le folosim sau nu in viata reala.

Chiar daca conceptiile despre moarte difera in functie de culturi, exista totusi si elemente invariabile, ne explica etnopsihiatrul.

Unul dintre ele – moartea – constituie un spatiu diferit de lumea comuna si trecerea catre el este insotita de ritualuri. De ce revin acestea in visele noastre?

Pentru a se asigura de o buna gestionare a mostenirii, pentru a repara o nedreptate, a restabili o greseala in perceptia familiei sau descendentilor sai.

A reintroduce ordinea sau dreptatea purifica relatiile cu cei vii si face pace cu cei morti.

Editare de Andreea Radulescu

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top