Now Reading
Patru metode pentru a decoda inconstientul

Patru metode pentru a decoda inconstientul

Revista Psychologies

DESENUL PROIECTIV – Traseaza simboluri

Ce este? O proiectie simbolica a propriei persoane pe o foaie, inspirata de utilizarea de catre Carl Gustav Jung a asa-numitei mandala, cu scopul de a reprezenta sinele.

In liniste, suntem lasati sa trasam linii, urme, arabescuri, fara a cauta nici frumosul, nici figurativul.

Cum functioneaza? In grup sau individual, cu sau fara tema (intalnirea, bucuria etc.), aceasta metoda incepe printr-o relaxare totala.

Mana trebuie sa fie destinsa, autonoma. Cel care nu reuseste sa se abandoneze acestui exercitiu poate schimba mana sau sa permita legarea la ochi.

La intamplare, pacientul alege trei creioane colorate. Apoi are la dispozitie 20 de minute pentru a desena fara a gandi… pana in momentul in care apare ceva.

Atunci, „interiorul se exprima“, cum spunea Jung insusi. Urmatoarele 20 de minute sunt consacrate interpretarii desenului.

Ghidat de intrebarile terapeutului, de decodarea simbolurilor, a amintirilor personale si a asocierilor de idei, pacientul exploreaza piste de reflectie date de inconstientul sau.

In stagiu, pacientii lucreaza pe foi mari colorate, pe panze, cu argila, si pe desene comune.

Urmeaza apoi restaurarea, o maniera simbolica de a avea grija de sine, netezind, de exemplu, marginile „zburlite“ care contureaza o silueta, expresie a unei situatii conflictuale nerezolvate.

Contrar viselor de noapte, care adesea sunt greu de amintit, desenul nu este modificat de imaginar. Putem chiar sa il pastram si sa il „lucram“ mai tarziu.

VISUL LIBER CU OCHII DESCHISI – Elibereaza imaginile interioare

Ce este? Visam fara sa dormim. Metoda, pusa la punct incepand cu anii ’70 de psihoterapeutul Georges Romey, se inspira din „visul cu ochii deschisi dirijat“, inventat de inginerul Robert Desoille in anul 1920.

Cu o mare diferenta: terapeutul il lasa pe pacient sa isi deruleze visul fara a interveni deloc.

Cum functioneaza? Afundat intr-o stare de constiinta intermediara – un fel de somn alternat cu perioade de trezire –, pacientul descrie imaginile care ii vin in minte, fara a cauta o logica pentru ele.

Putin cate putin, scenariul prinde forma. Dupa Georges Romey, „traumatismele sau dificultatile din trecut au inchegat practic neuronii in anumite pozitii. In stare de relaxare, influxul nervos circula mai bine, reperand si eliberand blocajele, provocand astfel constientizarea anumitor situatii, prin aparitia imaginilor, a amintirilor, a emotiilor“.

Nu numai ca visul cu ochii deschisi modifica inregistrarile neuronale, dar, in plus, studierea lui cu ajutorul practicianului consolideaza schimbarile.

Combinand interpretarea freudiana a viselor, prin decodarea fantasmelor si a starilor personale refulate, cu analiza jungiana (ceea ce releva din inconstientul colectiv), si gratie unei tipologii a simbolurilor stabilita de Georges Romey plecand de la mii si mii de sedinte, terapeutul il ajuta pe pacient sa inteleaga sensul starilor sale.

Puterea reparatoare a imaginilor initiaza o dinamica de schimbare pozitiva. „Cel care, in visul sau, reuseste sa iasa dintr-un tunel si sa ajunga in aer liber, cunoaste in aceasta eliberare simbolica energia necesara pentru a continua schimbarea in mod constient“, conchide Georges Romey.

Editare de Andreea Radulescu
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top