Now Reading
Pe internet relatii ceva mai reale

Pe internet relatii ceva mai reale

Revista Psychologies

In 2009 lantul american de fast food Burger King imagina o campanie publicitara soc, invitandu-i pe clientii sai sa stearga zece din prietenii de pe Facebook in schimbul unui sandvis gratuit.

Si, iata cum, in decursul a cateva ore, 150.000 de prieteni au fost sacrificati pentru un hamburger gratuit! Este semnificativ pentru locul pe care il are reteaua sociala in noile noastre comportamente sociale.

Rege al instantaneului, al narcisismului exacerbat, al legaturilor virtualizate, internetul poate ca nu da nastere decat la relatii virtuale.

Ne poate ajuta sa ne reinventam viata amicala: pentru ca, pana la prieteniile adevarate, putem sa ne exersam abilitatile sociale cu cele virtuale.

Pentru ca ne dezinhiba si ne ajuta sa mergem catre ceilalti si pentru ca ne permite sa ne ajutam unii pe altii.

PENTRU STIMA DE SINE

Prin oferirea ocaziei de a ne afisa gusturile, fotografiile, preocuparile, retelele sociale de gen Facebook, Myspace sau blogurile ne dau o multime de pretexte pentru a ne angaja in conversatie.

In aceasta expunere de sine exista si ideea ca „cine ma iubeste, ma urmareste“, o cautare a aprobarii.

„Pe Facebook am avut mai multe cereri de prietenie de la persoane care au spus ca le placea spiritul conversatiei mele cu unul sau altul din amici“, spune E., 45 de ani.

Sa primesti zeci de mesaje de ziua ta, mici marci ale atentiei cotidiene din partea prietenilor („unde pozitive“, declaratii afectuoase), asta nu are cum sa nu faca bine la ego.

„Facebook functioneaza putin ca un branci dat stimei de sine“, spune psihologul si psihanalistul Michael Stora. „Daca ne stimulam narcisismul, putem merge mai usor catre ceilalti.“

Nimic mai simplu, de fapt, decat sa cerem prietenia, pentru ca o eventuala respingere nu ne afecteaza asa de tare imaginea de sine. Internetul vine si cu un mare ajutor pentru timizi, pentru cei izolati, pentru cei intr-o pasa proasta, pentru cei cu stima de sine la pamant si ii ajuta sa sparga gheata.

„Pe internet corpul celuilalt nu e acolo pentru a ne inhiba, judecata sa este atenuata“, comenteaza psihanalista Dani¨le Brun. Ne spunem adesea in scris ceea ce nu ne spunem fata in fata. I

ntalnirea e mai putin riscanta, pentru ca este progresiva: il agatam pe celalalt pe forum, ascunsi dupa un pseudonim, schimbam adrese de mail pentru a ne vorbi in particular, apoi ne vedem pe Skype, pentru ca, in final, sa ne si intalnim. Risc: prea multe legaturi ucid legatura….

Acest formidabil accelerator de intalniri, Internetul, ne poate antrena intr-o bulimie de contacte, dar contribuie prea putin la legaturile autentice. Atentie si la un alt aspect: sa nu inlocuim calitatea cu cantitatea, sa nu ne facem mii de prieteni de acelasi nivel, sa ramanem disponibili pentru cei care ne sunt aproape.

AJUTOR CU ADEVARAT

Asa cum scria Freud, exista o dimensiune sublimata a homosexualitatii in prieteniile noastre, si vom cauta adesea pe internet pe cei care ne seamana, care au trait situatii comparabile cu a noastra, care ne pot face sa beneficiem de experienta lor in momente decisive sau in incercarile vietii noastre: maternitate, divort, boala.

Accesibile la orice ora din zi si din noapte, multe forumuri permit legarea de prietenii pe baza schimbului de competente, pe intrajutorare, pe empatie, ne permit sa remediem insuficienta legaturilor de familie, izolarea marilor orase.

„Dupa ruptura de anevrism, sotul meu a devenit violent, agresiv si ne-am pierdut aproape toti prietenii“, spune Cristina, 60 de ani. „Pe niste forumuri am reusit sa gasim oameni cu aceleasi probleme si am legat niste prietenii care ne-au permis sa ne apropiem mai usor.“
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top