Sa cream legaturi adevarate
INTERNETUL, ACCELERATOR DE PRIETENII
In lumea noastra hiperconectata, care face ca dintr-un clic sa apara o multime de persoane in reteaua noastra sociala, plonjonul in necunoscut este sigur, dar cautarea autenticitatii este si mai complicata.
Nu a fost niciodata mai simplu sa ne facem amici, cu riscul de a privilegia cantitatea in dauna calitatii, superficialitatea in dauna profunzimii schimburilor interumane la care pare ca aspiram toti.
Cu toate acestea, pe forumuri, chat-uri sau retele sociale, numerosi sunt cei care spun ca leaga prietenii trainice si care le dau realmente satisfactie.
Internetul este un accelerator de prietenii. Legaturile de amicitie virtuale au si partea lor de umbra, dar nu mai mult decat cele din viata reala. O persoana atrasa de legaturi toxice le va gasi si pe net, si in viata de zi cu zi.
CONTRACTUL DE RECIPROCITATE
Asadar, cum recunosti un prieten adevarat? Sa spui adevarul nu ajunge, pentru ca nu orice adevar este facut spre a fi spus. Sa fii credincios nu ajunge, pentru ca durata nu este gaj al bogatiei si calitatii.
Oare nu am fost adesea surprinsi de distanta abisala dintre noi si un prieten din copilarie, pe care l-am regasit? „Prietenia este un pact de egalitate si de reciprocitate“, rezuma psihosociologul Jean Maisonneuve.
„O mica lovitura de pumnal si iata cum contractul se rupe.“ O amicitie adevarata este o legatura in cadrul careia cei doi au incredere unul in celalalt, care isi ofera timp, sunt acolo sa se asculte reciproc, cu bunavointa, este un schimb permanent.
Mai inseamna sa accepti sa nu fie de acord celalalt cu tine, sa treci peste necazuri si conflicte. Este un schimb permanent. A cultiva o prietenie adevarata inseamna sa fim lucizi cu privire la noi insine, sa facem diferenta intre noi si nevoile noastre, sa stim ce ascund sentimentele noastre.
Este definitia inteligentei relationale, o inteligenta care vine din creierul nostru social, si care se sprijina pe mecanisme inconstiente si pe propria noastra istorie traita. Pentru ca prieteniile noastre sunt fragile, schimbatoare, ele se repun sub semnul intrebarii si trebuie intretinute. Este un alt mod de a percepe dezvoltarea durabila…