Now Reading
Avem mare nevoie sa ne relaxam

Avem mare nevoie sa ne relaxam

Revista Psychologies


Sportul aduce un aport masiv de oxigen in muschi, tesuturi, organe interne, creier. Ajuta la eliminarea toxinelor si stimuleaza producerea de endorfine si serotonina.


…MEDITATIE

Echilibreaza emotional, mental si fizic, prin deconectarea de stimulii externi si conectarea la propriul eu, la profunzimile tale sufletesti, te aduce mai aproape de tine, face liniste in furtuna gandurilor, te invata cum sa te detasezi de ce nu este al tau.

Dansul, la fel ca si sportul, aduce un aport mare de endorfine si serotonina.
Armonizeaza corpul si mintea, folosit eficient de aproape toate partile corpului; dansul te pune in contact cu propriile simturi, dar si cu ceilalti.

…HIPNOTERAPIA SI PSIHOTERAPIA

Este o cale de relaxare prin intermediul unui psihoterapeut, special pregatit profesional pentru a te ajuta sa te relaxezi.

…RELAXARE MUSCULARA PROGRESIVA

Consta in alternarea scurtelor perioade de incordare musculara maxima, cu perioade de relaxare, fiind implicate diferite parti ale corpului: gambe, coapse, abdomen, brate, umeri, spate, ceafa, gat, fata.

Se inspira profund, se mentine respiratia pana la maxim zece secunde, in timp ce se incordeaza la maximum musculatura bratelor, spre exemplu, dupa care se expira treptat si lent, simtind starea de relaxare care se instaleaza progresiv.

Se repeta de doua-trei ori pentru fiecare parte a corpului vizata, si, pe timpii expiratiei, vizualizeaza cum, odata cu aerul expirat, se scurge si tensiunea.

…VIZUALIZARE, IMAGINATIE, HIPNOZA

Este o varianta a meditatiei traditionale
. De data aceasta, atentia nu este concentrata pe „nimic“, ci pe simturi, nu doar cel vizual, ci si cel gustativ, auditiv, olfactiv, tactil.

Iti imaginezi o poteca prin padure pe care tu mergi agale si privesti in jurul tau formele, culorile, auzi fosnetul frunzelor sub pasii tai, mirosul pamantului ud dupa ploaie, vezi lumina care strabate frunzisul des, simti racoarea apei de izvor, te apleci si gusti o fraguta, atingi scoarta copacilor – la unii, neteda, la altii, aspra – toate acestea, acompaniate de o muzica relaxanta.

Te bucuri de senzatia de relaxare pe care ti-o da „momentul tau“. Daca experienta interioara este dirijata chiar de un psihoterapeut specializat in hipnoza, relaxarea poate fi chiar mai profunda si mai „hranitoare“.

…YOGA

Implica o serie de miscari si posturi combinate cu o respiratie profunda.
Pe langa faptul ca inlatura anxietatea si stresul, ea imbunatateste flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor si muschilor, intareste si echilibreaza activitatea organelor si sistemelor din intregul corp.

Este indicat sa executi exercitiile si posturile corect, intr-un cadru organizat si securizant.



…TAI-CHI, QI-GONG

Este genul de exercitii de grup, de obicei in aer liber, dirijate de un instructor. Sunt miscari lente, sincron si necompetitive. Este un exercitiu dirijat, executat simultan si in deplina pace si armonie interioara.

Aceste exercitii au ca scop armonizarea interioara, pentru a te conecta si armoniza cu ceilalti.

Ajuta ca fluxul energiei vitale sa curga prin toate meridianele corpului, inlaturand blocajele si mentinandu-te prezent. Este indicat pentru orice varsta, de la nepotei la bunici.



…ACUPUNCTURA

Este un sistem de vindecare, vechi de 2.000 de ani. A aparut in China, fiind folosita in medicina traditionala pentru a trata orice boala sau disfunctie pe cele trei planuri: fizic, mental, spiritual.

Prin introducerea superficiala in piele, in anumite puncte de acupunctura, a unor ace fine, ca firul de par, se stimuleaza capacitatea organismului de a se activa si echilibra energetic si functional.



…MASAJ


Prin masaj se inlatura tensiunile musculare, se mobilizeaza articulatiile, se relaxeaza sistemul nervos
.

Manevrele de masaj patrund prin mai multe straturi ale corpului, incepand superficial la suprafata pielii si pana la muschi, tendoane, articulatii, sistem osos.

Se spune ca masajul nu atinge doar corpul, ci si sufletul, relaxand, in egala masura, atat fizic cat si psihic.

De Mihaela Sindie Weidinger
 

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top