E vina complexului Oedip
Situatia fetei
Situatia feminina se traduce, in general, prin dorinta de a fi dominata. Fantasma fetitei e aceea de a fi fost dorita de catre tatal ei. Adesea, la o varsta matura, visul de a fi muza tatalui se transforma in nevoia de a fi indispensabila omului iubit. Pentru ca se indoieste de timpuriu de propria imagine, femeia isi pune permanent intrebari despre infatisarea sau valoarea ei.
Aceasta indoiala o determina adesea sa se simta incompleta, nedefinita, si sa se compare neincetat cu celelalte femei. Sa fie puternica sau fragila nu este preocuparea ei principala. Ceea ce isi doreste din toata inima este sa ajunga centrul lumii iubitului ei. Ce ascunde aceasta dorinta? Teama de a nu fi abandonata.
Mihnea Popescu accentueaza: „Angoasa feminina fundamentala este aceea de pierdere a iubirii“. Cu toate acestea, anumite femei raman, in mod inconstient, blocate in perioada in care invidiau forta tatalui si reactioneaza pe dos, hotarand ca n-au nevoie de „asta“, pentru ca sunt mult mai puternice decat barbatii!
Din momentul in care dorim si iubim, copilul oedipian ascuns in noi reapare. Din cauza lui tindem sa reproducem aceleasi comportamente amoroase. Dar si sa privim inocent fiecare experienta, ca si cand ar fi prima!
Complexul lui Oedip la fata
In mod paradoxal, fetita, la patru-cinci ani, ca si baiatul, doreste sa-si stapaneasca mama si sa reprezinte totul pentru ea. Cu totul coplesita de senzatiile sale corporale, ea se simte atotputernica… pana ce descopera, pe la patru ani, ca ea nu are, ca fratiorul ei, de exemplu, un… penis! Incepe atunci o perioada grea, in timpul careia fetita se considera incompleta si invidiaza puterea atribuita organului masculin.
„Cineva m-a mintit in privinta importantei mele. Mama a facut-o“, gandeste ea atunci. Astfel se incheie „idila“ cu mama. Pentru a-si reface imaginea de sine, fata se indreapta catre tata. La inceput, pentru a incerca sa fie la fel de puternica precum este el. Ceea ce, desigur, e imposibil. Apoi, sperand ca va fi dorita de el: „Ma voi casatori cu tata”.
Este vorba, evident, de o fantasma inconstienta: ea nu stie exact ce-si doreste si mai ales nici nu se gandeste sa treaca intr-adevar la fapte. Adopta, pentru prima oara, o pozitie feminina. In acelasi timp, mama ramane un ideal – fetita ii admira feminitatea – si o rivala. In scopul de a atinge feminitatea adulta, fata va renunta si ea la fanteziile infantile cu tatal. Pentru a-si „controla“ totusi tatal, ea il va lua ca model si ii va asimila valorile.
Cum a descoperit Freud complexul oedipian
- Pentru Freud si freudieni, complexul lui Oedip este o ipoteza utila in intelegerea modului de functionare a mintii noastre si a sentimentelor, mai ales.
- Freud l-a descoperit prin descifrarea propriilor vise. Apoi, el a inteles ca viata interioara a pacientilor lui adulti abunda in fantezii pline de figurile parintilor.
- Pasionat de cultura clasica, Freud va face o paralela intre fanteziile incestuoase inconstiente si drama lui Oedip, imortalizata in tragedia lui Sofocle, „Oedip rege“. Morala e simpla: complexul lui Oedip, ramas in inconstient, ne ajuta sa scapam de blestemul incestului si al paricidului.
- Teama de castrare si de incest este una constructiva, care ne ghideaza viata afectiva si integrarea sociala. Dar e bine de stiut ca Oedip este un complex psihic valabil in cultura europeana, specific ei. In plus, nu trebuie uitata valoarea simbolica a acestuia: el este o superba poveste despre om…
Adaptare: Alex Matei
Ilustratii: Dominic Virtosu