Emotiile si rolul lor in relatia cu sine
Ne-am putea descrie viata ca o insiruire de momente linistite si de provocari. Pe cele din urma le percepem aparent pozitive sau negative, dar ce e dincolo de ele? Cum interpretam emotiile pe care ni le starnesc, pentru a ne ajuta in evolutie?
Emotii pozitive. Exista momente care atrag emotii pozitive precum o promovare sau momentul in care ne indragostim si persoana iubita ne reflecta sentimentele si comportamentul afectiv.
Fie si lucruri mai simple precum primirea unui cadou sau a unui apel telefonic din partea unui prieten drag ne poate umple sufletul de bucurie.
O astfel de bucurie am dori sa dureze toata viata, sa fie o stare permanenta. Dar ce ne scapa, uneori, este faptul ca trairile pe care le simtim ne transmit cate ceva despre noi. Ele ne pot ajuta sa ne cunoastem.
Aflam, de exemplu, cat de important este pentru noi sa fim iubiti. Sau putem afla ca ne dorim sa evoluam si sa fim recunoscuti, ca ne place sa fim apreciati si doriti.
Emotiile pozitive generate de un anumit eveniment ne pot indica un drum pe care putem merge cu bucurie si ne pot ajuta sa ne schimbam lista prioritatilor.
Emotii negative. Totodata, aparent la polul opus, vin provocarile acompaniate de emotii pe care le percepem ca fiind negative.
O despartire sau un moment in care ne simtim neintelesi, pierderea cuiva drag sau o boala grava. Odata cu aceste evenimente simtim durere, furie, respingere sau abandon, tradare, nedreptate, deznadejde, vina.
Uneori aceste experiente le consideram lectii, dar de foarte multe ori le traducem raportandu-ne doar la exterior. Ne formam perceptii despre ceilalti, despre relatii, despre viata, despre lume, despre sistemul in care traim. Este posibil uneori sa ne ajute aceasta raportare, dar cu siguranta ne si limiteaza.
Gestionarea concluziilor. Poate abordarea cea mai sanatoasa e sa vedem ce spun aceste emotii despre noi, nu despre ceilalti, intrucat toate ne arata ce conteaza cu adevarat pentru noi. In cazul emotiilor negative, de cele mai multe ori concluzia e formulata invers.
De exemplu, “Nu ne place sa nu fim apreciati si valorizati” s-ar traduce prin nevoile noastre de apreciere si valorizare pe care trebuie sa ni le implinim. Daca negam anumite nevoi prea mult timp, anumite semnale le pot evidentia.
Avand toate aceste aspecte in vedere, e important sa retinem elementul esential: toate aceste concluzii ce deriva fie din experientele pozitive, fie din cele negative, ne traseaza responsabilitati.
Principala responsabilitate este aceea de a ne implini anumite nevoi, in primul rand, in relatia cu noi insine.
In masura in care noi reusim sa ne acceptam, sa ne pretuim si sa ne asumam propria individualitate, toate aceste nevoi proiectate asupra celorlalti vor disparea.
Astfel, calitatea relatiilor din viata noastra se va imbunatati considerabil, ca urmare a imbunatatirii relatiei cu noi insine.
De Doina Enache, holistic development coach la Upperself
www.upperself.ro
Foto: 123rf.com