Esecul – 7 mecanisme frecvente
Esecul este o experienta demoralizatoare si suparatoare si cum nu poti controla dificultatile cu care te confrunti pe parcursul vietii, poti incerca sa controlezi anumite reactii ale tale. Daca nu inveti sa raspunzi esecului intr-un mod adaptativ, te va paraliza, demotiva, iti va limita probabilitatile de reusita in viitor.
Esecul face ca acelasi obiectiv sa para mai improbabil de atins
Odata ce ai esuat in incercarea de a atinge un obiectiv, studiile arata ca perceptia ta asupra obiectivului este schimbata in mod negativ.
In realitate, sansele tale de reusita pe viitor sunt aceleasi care erau inaintea esecului, dar experienta negativa iti altereaza perceptia. Alege sa ignori perceptia aceasta noua.
Esecul altereaza felul in care iti percepi propriile abilitati
Pe langa modificarea felului in care vei aprecia obiectivul pe care il ai, un esec te face sa te indoiesti de propriile capacitati de a atinge acel obiectiv.
In urma unei nereusite, ajungi sa te subevaluezi din multe puncte de vedere, crezandu-te mai putin pregatit decat esti in realitate. Sa intelegi acest lucru si sa corectezi noua perceptie din mintea ta te ajuta pe viitor, intrucat…
Esecul te face sa te simti/crezi neajutorat
Acesta este unul dintre cele mai puternice sentimente, iar esecul provoaca o rana emotionala. Prin urmare, mintea ta incearca sa te convinga sa renunti incercand astfel sa previna o noua rana emotionala.
Convingandu-te ca nu ai sanse de reusita vei renunta, evitand un nou esec, dar totodata, si posibilitatea de a avea succes. Din acest motiv, nu e bine sa asculti mereu de ceea ce simti.
Chiar si o singura nereusita poate crea o inconstienta teama de esec
Unii oameni afirma ca au teama de succes cand in realitate esecul este problema. Cum astfel de trairi sunt inconstiente, nu pot fi adresate corect si analizate daca sunt pertinente, reale sau posibile.
Prin urmare nu te poti adresa nici posibilitatilor de reusita pe care le ai. Nu incerci decat sa eviti sentimentele negative in caz de rateu.
Teama de esec duce la auto-sabotaj inconstient
Una dintre cele mai frecvente metode prin care oamenii incearca sa se protejeze de durerea provocata de un esec viitor este auto-handicaparea – crearea de scuze si situatii care pot justifica esecul: de ex. participarea la o petrecere in noaptea dinaintea examenului pentru a avea scuza oboselii sau mahmurelii a doua zi;
manifestarea unor simptome psihosomatice precum dureri de cap sau stomac care ingreuneaza concentrarea etc. Astfel de scuze ajung sa fie profetii autoindeplinite intrucat iti saboteaza eforturile si cresc probabilitatea esecului.
Teama de esec se transmite de la parinti la copii
S-a demonstrat prin studii ca parintii care au teama de esec o transmit copiilor prin reactii dure sau retragere emotionala atunci cand acestia au un esec.
Prin urmare, le transmit, chiar si inconstient, ca esecul este inacceptabil. Evident, acest lucru face ca si copii sa adopte si dezvolte aceasta teama.
Concentreaza-te pe variabilele pe care le poti controla
Esecul te poate face sa te simti demoralizat, neajutorat, lipsit de speranta sau anxios, atat constient cat si inconstient, dar te poti lupta cu toate acestea.
Dezmembreaza mental obiectivul tau in intrebari adresate atat aspectelor pe care le poti controla cat si celor pe care nu le poti controla.
Parcurge lista aspectelor pe care nu le poti controla si incearca sa gasesti metode de control asupra acestora, prin imbunatatirea abilitatilor tale, planificare, relationare, acumulare de cunostinte, pregatire, etc.
Apoi concentreaza-te exclusiv asupra acelor aspecte pe care le poti controla. Sentimentul de control este antidotul neajutorarii si demoralizarii care te va motiva sa incerci din nou, minimizand sansele unui nou esec si crescandu-ti probabilitatile de succes.