Now Reading
Este cainele cel mai bun animal de companie?

Este cainele cel mai bun animal de companie?

Revista Psychologies

Relatia speciala pe care o avem cu cainii dureaza, conform ultimelor dovezi arheologice, de circa 30.000 de ani. Acestia ne protejeaza, ne amuza, iar interactiunea cu ei pare sa ne ofere nenumarate beneficii, nu doar emotionale, ci si fizice.

 

Cele mai bine documentate beneficii ale interactiunii cu un animal de companie sunt cele fiziologice. Exista numeroase cercetari care arata imbunatatiri semnificative la nivelul unor indicatori fiziologici, cum ar fi tensiunea arteriala sau hormonii de stres (epinefrina si norepinefrina).

Cat despre beneficiile de ordin social, fa un experiment: plimba-te singur/a intr-un parc aglomerat vreme de 15 minute si vezi cate persoane initiaza o conversatie cu tine. Apoi fa aceeasi plimbare cu un caine in lesa.

In societatea in care traim si, mai ales, in mediul urban, statutul cainelui s-a transformat incredibil. Acesta a trecut de pragul unui simplu animal de companie catre un veritabil membru al familiei, chiar si in societatea romaneasca, atat de divizata de problema cainilor maidanezi.

Pentru o analiza socioantropologica a relatiei romanilor cu cainii, mai erudita decat a mea, recomand cartea prof. dr. Vintila Mihailescu  – Povestea maidanezului Leutu.

 

Impactul asupra copiilor

Copiii care cresc langa caini au sanse mai mici de a face alergii, astm si isi dezvolta mai bine capacitatile de relationare comunicand, la varsta mica, non-verbal cu un caine. Un studiu recent arata ca inteligenta cainilor e comparabila cu cea a unui copil de doi ani. Astfel, intr-o anumita masura, copiii mici gasesc in caine un partener de joaca „de la egal la egal“.

Experientele timpurii pozitive ale copiilor, castigul in empatie si abilitatile de relationare sunt ulterior extrapolate si in relatiile cu oamenii. Cainele devine pentru cei mici un „prieten special“, un „confident“ cu care ei capata deprinderea de a vorbi despre problemele lor si care ii invita la marturisiri, prin acceptarea neconditionata. Nu in ultimul rand, cainii ofera adevarate „lectii de viata“.

Copiii sunt responsabilizati si familiarizati intr-un mod natural cu conceptele de sanatate si boala sau cu ciclul vietii si al mortii. Multe cupluri tinere vad cainele ca pe un fel de antrenament precopil. Ajuta, insa eu le recomand sa-si ia caine pentru ca vor un caine, nu pentru ca vor un copil.

Cainele este o responsabilitate si impartirea acestei responsabilitati intre cei doi, precum si a partilor minunate care o acompaniaza, este un pas important, insa si indemn la reflectare si la responsabilitate.

Am auzit de prea multe cupluri care s-au decis tarziu, si eronat, ca a avea un caine in casa nu e compatibil cu a avea un copil. In concluzie, recomand ca cele doua decizii (de a avea un caine si de a avea un copil) sa fie luate independent una de cealalta si din considerente adecvate.

 

Cainii si parintii sau bunicii mai in varsta

In general, proprietarii de caini au o speranta de viata mai mare, ramanand activi fizic pana la o varsta mai inaintata. Rutina specifica (plimbari zilnice, vizite la veterinar sau la pet-shop) reprezinta un mod excelent de a combate sedentarismul. Un caine ofera varstnicilor oportunitatea de a ingriji pe cineva.

Dupa ce copiii cresc si pleaca de acasa, multi parinti se trezesc cu un sentiment groaznic de inutilitate, care poate duce la depresie. Ingrijirea unui caine le ofera oportunitatea de a continua sa-si exercite, la scara mai mica, atributiile de tip parintesc, lucru care contribuie la imbunatatirea calitatii vietii si, impreuna cu activarea comportamentala aferenta rutinei de care vorbeam mai sus, la prevenirea depresiei.

 

Viata sociala si imaginea de sine

Interactiunea cu un animal e un comportament social in sine. Cainii sunt excelenti facilitatori ai comunicarii sociale pentru ca transmit un mesaj inconstient de incredere celorlalti, ca suntem cel putin persoane cu un grad sporit de empatie, ceea ce, de multe ori, e suficient. In plus, cainii combat tendinta de izolare sociala.

Cat despre stima de sine, increderea in sine, iubirea de sine, cu siguranta exista un impact semnificativ al cainilor. Nu am o parere foarte buna despre mine? Un caine ma va face sa constientizez ca intotdeauna exista cineva si mai neajutorat. Dar tocmai pentru ca iubesc si am grija de un animal, incep sa ma percep ca un om responsabil si puternic, sunt mai multumit de mine, iar castigul in stima de sine nu intarzie sa apara.

A ingriji un caine inseamna, in primul rand, a hrani la nivel simbolic, iar cel care hraneste, este datator de viata. Atunci, cum sa nu ne imbunatatim imaginea de sine?

 

In situatii dificile

Cainii sunt foarte receptivi la schimbarile noastre de afect si reactioneaza in consecinta. Intr-un studiu comparativ intre caini si cimpanzei, de identificare a gesturilor umane, cainele a dovedit abilitati superioare fata de ruda noastra cea mai apropiata genetic.

De asemenea, cateii ne pot recunoaste cu usurinta si expresiile faciale. Acceptarea neconditionata si caracterul necritic sunt atribute ale cainelui, care ne ajuta sa trecem mai usor peste momentele dificile. De altfel, doua elemente esentiale din abecedarul oricarui psihoterapeut.

 

Cum prevenim teama de caini

Teama de caini precum si teama de orice altceva este invatata si orice invat are si dezvat. Pe de alta parte, este in natura noastra sa ne temem de ceea ce nu cunoastem. Poate ca nu am avut prea mult contact cu cainii si nu cunoastem multe lucruri despre ei. Asta nu ne impiedica insa sa ne formam o imagine de multe ori incorecta, hiperbolizata sau nerealista.

Un caine mic poate arunca o umbra mare pe peretele mentalului nostru. Astfel ca primul pas pe care il recomand este documentarea. Citeste despre caini si despre interactiunea corecta cu acestia, informeaza-te, discuta cu proprietari si dresori. In general, vei vedea ca oamenii sunt foarte deschisi sa vorbeasca despre caini si experientele lor cu acestia.

Daca problema persista si crezi ca ai depasit stadiul de „teama“, recomand cu caldura o intalnire cu un psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala. Exista numeroase studii stiintifice care arata eficienta crescuta a psihoterapiei cognitiv-comportamentale in tulburarile de anxietate precum fobiile.

 

Terapia cu caini

Terapia asistata de animale este o terapie complementara ce vine, in mod traditional, in completarea unui demers terapeutic deja existent. Ea poate fi implementata cu succes in psihoterapie, consiliere psihologica, psihopedagogie speciala, terapie prin joaca, kinetoterapie, logopedie si altele.

TAA se adreseaza unei palete largi de beneficiari, include aproape toate categoriile de varsta si contribuie la ameliorarea simptomatologiei intr-o gama larga de patologii, variind de la tulburari din spectrul autist, la tulburari de dezvoltare, intarziere in dezvoltarea psihica, tulburari de motricitate etc.

 

Autor: Victor Chitic, psiholog de sapte ani al proiectului de terapie asistata de animale „Caini pentru oameni“ al Vier Pfoten Romania si initiator al site-ului TerAnima.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top