Now Reading
Esti greier sau furnica?

Esti greier sau furnica?

Revista Psychologies

bani, autocunoastere, psihologie

Este adevarat ca exista si „greieri“ care doresc pur si simplu sa se bucure de placerile materiale ale existentei si aleg sa riste sa ramana descoperiti. „E placerea mea, inainte de toate“, spune Ciprian, 27 de ani. „Nu ai decat o viata, trebuie sa profiti.“ Daca a cheltui fara a tine cont de veniturile tale arata un infantilism persistent, a sti sa-ti oferi placeri in limita rezonabilului este, invers, o dovada de maturitate.

Tendinta de a cheltui poate fi si fructul unei dorinte inconstiente de autopedepsire. Este cazul celor care investesc in mod frenetic si in pura pierdere, ca si cum un blestem le-ar interzice sa isi fructifice castigurile, arata psihanalistii. Bogan Lucaciu explica: „Daca vorbim de risipa sau de adictia cumparaturilor e tot un comportament regresiv din ace­e­asi categorie. «Retentia», «acumularea» inconstienta, adesea fara sens, este des regretata sau culpabilizata.“

Elogiul saraciei

„Nu suport faptul de a acorda atata importanta banului“, se plange Da­na. „Adevarata bogatie este cea interioara.“ Iti dai seama ca pozitia sa ascetica ii este dictata mai mult de an­goasa de a intra in arena competitiei profesionale. In spatele moralei, a dispretului excesiv pentru bani se poate ascunde frica de responsabilitate, sustin psihologii. Tea­ma de a da importanta acestora ascunde anxietatea de a deveni adult.

Anorexia monetara

Unii psihologi sustin ca putem vorbi de cazul persoanelor anorexice financiar. Aceasta „patologie“ se manifesta prin doua tendinte contradictorii: dorinta de a avea bani si, si­multan, un sentiment de rusine care le impiedica sa ii obtina. Mani­festarile principale sunt incapacitatea de a cere o marire salariala sau rambursarea unei sume imprumutate… si, mai ales, o imposibilitate de a-si oferi placere fara a avea remuscari.

Pentru a se linisti, anorexicul financiar se minte pe el insusi, afirmand ca nu vrea bani si ca sacrificiul este, pentru el, bucuria suprema. Totusi, acest handicap il poate costa scump. „Chiar daca am mijloacele necesare, imi este imposibil sa cheltui multi bani pe o rochie“, spune Alexandra. Si constata: „in general, cand ies din magazin, imi dau seama ca nu am facut nicio economie; din contra, nu mi-am luat ce imi doream pentru a-mi cumpara trei lucruri mai ieftine, care imi placeau mai putin.“

Acest rezultat arata problema de fond a anorexicului financiar. Sufera de un puternic sentiment de culpabilitate inconstient, care il impinge la autopedeapsa: refuzandu-si placerile dorite foarte mult… Caci, la final, din cauza restrictiilor, paradoxal, ajunge sa cheltuiasca mai mult decat vroia sa economiseasca.

A sti sa te bucuri de bani

Psihologii afirma ca a avea o relatie sanatoasa si matura cu banii in­seam­na sa estimezi suficient pentru a cas­tiga fara rusine si a profita de acest lucru fara a te invinui. Inseamna sa iti oferi micile placeri. O mama care, din cand in cand, cumpara pen­tru cina spaghete in loc de carne de miel isi ofera, cu diferenta de bani, un buchet de flori sau un bilet la film. Ea este o femeie mai sa­na­toasa si mai fericita decat una care, din spirit de sacrificiu sau din cauza fricii de viitor, isi refuza in mod con­stant orice placere.

A trai deasupra limitelor tale? „De ce nu“, raspunde psihanalistul, „cea mai rea atitudine fiind privarea! O relatie sanatoasa cu banii presupune in prealabil o relatie sanatoasa cu tine insati.“

„Ar trebui sa discutam mai intai despre firea umana“

Psihologul Bogdan Lucaciu explica: „Daca vorbim despre zgarcenie, respectiv risipa din punctul de vedere al personalitatii, ar trebui sa discutam intai despre firea umana, si apoi despre valori. Exista oameni care mananca intai cireasa de pe tort si abia apoi restul, in contrast cu altii care pastreaza partea cea mai buna a man­carii pana la sfarsit.

Sunt persoane care se imbraca din prima cu un obiect nou (inca din magazin), in contrast cu altele care amana sa puna pe ele obiectul nou achizitionat, pe care il pastreaza, pentru o ocazie, adesea impinsa intr-un viitor incert. La un nivel acceptabil al variatiei, putem sa vorbim despre inclinatii ale firii umane. Cand zgarcenia devine o trasatura ce duce la framantari interne sau distruge relatia cu cei din jur, cand risipa duce la autodistrugere sau la lezarea celor apropiati, vorbim deja despre caractere nevrotice sau psihopatice.”

Editare de Irina Gabriela Buda
Foto: Woman holding money

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top