Exercitii de stima de sine
Invata sa primesti
Fiecare cunoaste oameni din categoria celor insuportabili, cei vesnic nemultumiti. Morocanosii si anxiosii care cauta mereu partea negativa a vietii.
Victimele si martirii strica atat cadourile primite, cat si pe cele oferite. Ei sunt nefericiti. Viata nu-i iubeste. Momentele lor de pace sunt de scurta durata. Sunt convinsi ca nu sunt demni de iubit pentru ca niciodata nu au fost iubiti.
Mult timp, s-a crezut ca o persoana trebuie sa fi primit iubire pentru a o putea oferi. S-a crezut ca repetarea raului este intotdeauna sigura: copilul batut isi va bate copiii. Convins de incapacitatea lui de a fi fericit, cel care a suferit carente afective nu putea decat sa-si faca rau in viata.
Invata sa primesti. Clinicienii demonstreaza ca totusi putem oferi ceea ce n-am primit si ca putem reusi in viata, in ciuda esecului din copilarie. Sa dai, sa faci placere cuiva: in principiu, oricine stie s-o faca. Sa accepti cadourile vietii reprezinta etapa urmatoare. Compune o lista cu micile tale bucurii si cu oamenii care au contat pentru tine. Vei vedea ca, desi nu te iubesti, viata ti-a suras de multe ori.
Gandeste-te cum ar fi fost viata ta daca n-ai fi intalnit o anumita persoana sau daca n-ai fi trecut printr-un moment crucial. Spune-ti ca toate momentele sunt importante si ca ceilalti ne imbogatesc viata.
Ai dreptul sa gresesti
Marius mereu spune ceva de rau. Cauta sa fie detestat. In spatele valului de antipatie ii putem ghici sensibilitatea: pentru a se proteja de riscurile relationale si afective, se bazeaza pe animozitatea pe care o provoaca.
Copil fiind, el voia sa aiba totul. Inca nu si-a depasit dezamagirea. Ar fi vrut sa fie cel mai bun, deci nu poate accepta ca este obisnuit. Nu-i ramane decat sa fie cel mai rau. Pentru el conteaza sa fie la inaltimea unui ideal. Daca nu poate atinge perfectiunea, vizeaza abjectia.
Accepta ca nu esti perfect. Daca esti ca Marius, de ce sa nu cobori stacheta si sa-ti acorzi dreptul la greseala? Putina toleranta fata de propria persoana iti va face bine. Compune liste cu ce iubesti si ce detesti la tine. Verifica: ce anume cauta ceilalti in tine sau de ce anume fug? Vei vedea ca ai calitati, potential, talente pe care le ignori. De ce sa nu le exploatezi? Vei descoperi ca micile fericiri iti procura tot atatea momente frumoase ca si micile rautati, cu lipsa remuscarilor ca bonus.
Editare de Catalina Cristescu