Exprima-ti furia… fara violenta!
Confundata de cele mai multe ori cu agresivitatea sau capriciul, furia nu se bucura de o reputatie prea buna. De ce oare? A-ti exprima din cand in cand nervii face bine la sanatate. Depinde insa cum o faci.
Ana U. este furioasa. Dar stie bine sa se stapaneasca. Nu ii sta in fire sa urle sau sa gesticuleze. Insa de cateva zile se simte iritata si deprimata.
S-a saturat de toate: de metrou, de serviciu, de sotul care munceste prea mult. Ana a invatat sa nu-si puna treburile in bratele nimanui si sa fie toleranta.
Dar de ea cine are grija?! De ce nu i-a putut spune sefului cat de nedreptatita s-a simtit cand promovarea pe care o astepta de mult a cazut mana cereasca in capul unui alt coleg… barbat? Oricum, n-ar fi folosit la nimic daca spunea ce crede. In plus, lumea ar fi putut sa o considere isterica.
Dar intr-o buna zi, pe strada, un tanar nu face decat sa o impinga putin si Ana reactioneaza violent, exagerat. El o insulta si ea se simte… idioata. Iti este cunoscut scenariul? Nu-i asa ca ti s-a intamplat si tie cel putin o data in viata?
Emotii bune, emotii rele
Desi in zilele noastre emotiile au fost reabilitate – plangem, radem, spunem ce avem pe inima –, furia continua sa fie prost privita. Refuzam sa intelegem furia altora, ezitam sa o exteriorizam pe a noastra. Cu toate acestea, bine exprimata, furia se poate transforma intr-o emotie creativa. Dificultatea consta in a gasi echilibrul intre tendinta de a o interioriza (care, mai devreme sau mai tarziu, duce la inevitabile explozii) si aceea de a deveni agresivi, adica la furia prea violent exprimata. Sa invatam sa ne manifestam furia inseamna sa ne clarificam propriile nevoi.
„O femeie furioasa – ce vulgar!“
Stim ca e indispensabil sa ne incurajam copiii sa-si exprime nemultumirea prin cuvinte si nu prin lovituri. Dar, cand vine vorba de manifestarea furiei, lucrurile se „coloreaza“ diferit, in functie de cele doua sexe. Intr-o anumita masura, la baietei, agresivitatea e apreciata. Un barbat care ridica tonul si nu ezita sa faca uz de forta fizica pentru a-i apara pe ai sai da dovada de virilitate: „se afirma“, „nu se lasa calcat in picioare“.
Dar nu la fel de bine sunt vazute femeile care isi exprima furia. „Ca orice alta traire emotionala, furia este extrem de individualizata, si manifestarile ei sunt diferite de la un individ la altul. Simtul comun ne face sa credem ca barbatii isi pot exprima fara probleme agresivitatea, in vreme ce femeile, nu. Multe studii au aratat ca barbatii reactioneaza cu violenta „controlata“ la frustrari relativ minore pe care femeile le tolereaza aparent usor, acestea din urma fiind mai inclinate spre descarcari masive de agresivitate si violenta «necontrolata» in cazul unor frustrari repetate.
Cu alte cuvinte, femeile pot «inghiti mai multe», dar acumuleaza mai multa furie, care se cere descarcata“, explica psihanalistul Alfred Dumitrescu. Judecata comuna arata ca exista diferente intre stilul unui barbat si cel al unei femei de a-si exprima furia. Iar bunul-simt pretinde ca o femeie furioasa arata mai putin feminina, mai putin sexy. Cat despre imaginea sa „materna“, ce sa mai vorbim?! „Cat de feminin si de sexy arata o femeie furioasa este, probabil, doar o chestiune de gust, adica tine de reperele si fantasmele proprii celui care o priveste.
Este insa sigur ca arata mai putin «matern»! Este foarte posibil ca diferentele amintite mai sus sa tina si de un stereotip cultural, care forteaza cumva femeile sa-si reprime, mai mult decat barbatii, manifestarile exterioare ale furiei (si nu furia insasi!); barbatii au avut in cursul evolutiei speciei avantajul fortei fizice, ceea ce i-a facut, probabil, sa fie mai «relaxati» decat femeile in privinta manifestarii furiei“, detaliaza Alfred Dumitrescu.
Suntem obisnuiti sa consideram furia o avalansa de emotii negative, o „ploaie“ de nervi, o descarcare. „Trebuie insa notat faptul ca furia exista si atunci cand nu este exprimata si, adesea, chiar fara ca ea sa fie constientizata de cel sau cea care o traieste“, atrage atentia psihanalistul.
Un semnal de alarma
„Furia este legata cel mai adesea fie de frustrarea unei nevoi sau dorinte, fie de trairea subiectiva a unei nedreptati; ea este semnalul ca individul se simte intr-o situatie de insuficienta satisfactie sau intr-una de neputinta in fata unui pericol“, spune psihanalistul.
Fie ca este exploziva sau tacuta, ea actioneaza intotdeauna ca un semnal de alarma: cand individul se simte in pericol, „furia poate avea chiar o valoare adaptativa, ea declansand o mobilizare de resurse psihice si fizice ce poate duce la depasirea momentului critic“. Sa ne ascultam furia inseamna, deci, sa ne pastram sanatatea mentala.