Exprima-ti furia… fara violenta!
Costurile refularii
Problema este ca de la o varsta frageda suntem invatati sa ne refulam enervarea. Termenul de „refulare“ a fost definit de Freud. Inseamna acel „proces psihic de aparare automata si inconstienta prin care Eul respinge o motivatie, o emotie, o idee penibila sau dureroasa“ („Vocabularul psihologiei“, Henri Piéron, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti 2001).
Sa luam cazul Anei: reprimarea furiei conduce la cateva neajunsuri. Nemultumirea ei, pe care a refuzat sa i-o spuna drept in fata sefului, s-a transformat deja intr-o nemultumire surda care ii pune nervii la incercare. E din ce in ce mai iritata in fata unor neplaceri minore pe care, in mod normal, nu le-ar fi bagat in seama.
Al doilea disconfort vine din faptul ca, exprimandu-si furia fata de tanarul de pe strada care a impins-o usor, Ana se adreseaza, de fapt, altui interlocutor. Evident, ea isi descarca doar furia. Evident, nu in mod constructiv. In loc sa isi clarifice relatia cu seful, lasa furia sa ii afecteze toate relatiile.
Cea de-a treia problema se refera la faptul ca sufera pentru ca nu a stiut sa isi apere interesele in fata sefului. „Furia aceea latenta si neconstientizata de care aminteam, furia care sapa pe dinauntru capacitatea cuiva de a initia si intretine relatii afective satisfacatoare cu ceilalti, poate fi o consecinta a refularii“, ne previne Alfred Dumitrescu. Pentru ca lucrurile se pot inrautati. Cand spiritul nu stie sa gestioneze conflictele, sufera corpul. Multe afectiuni psihosomatice sunt in legatura cu furia reprimata: durerile de spate, ulcerul, psoriazisul.
Priveste suferinta in fata
Reabilitarea furiei nu inseamna ca trebuie sa reactionam la cea mai mica lezare a amorului propriu. Exista o diferenta pe care nu trebuie sa o neglijam: cea intre furie si ostilitate. „Diferenta provine din faptul ca furia este o emotie, adica o traire intensa, dar nu neaparat de lunga durata, in timp ce ostilitatea este o atitudine afectiva in raport cu o anumita persoana.
Desigur ca exista si o legatura intre furie si ostilitate, deoarece prima o presupune intotdeauna pe cea de-a doua – nu putem fi furiosi pe cineva fara a resimti, cel putin temporar, ostilitate fata de acea persoana. Dincolo de orice clasificari psihologice, exista insa o diferenta importanta: furia are, intotdeauna, o componenta irationala, care provine din imposibilitatea subiectiva de a gasi mijloace adecvate pentru a face fata unei situatii neplacute sau periculoase; spre deosebire de furie, ostilitatea poate fi foarte bine motivata rational.“
Resentimentele nascute de furie pot duce la comportament agresiv: insulte, amenintari, lovituri etc. Cu toate acestea, nu e nevoie sa urli sau sa lovesti pentru a-ti exprima furia. Pana la urma, cea mai buna arma a noastra, a oamenilor, este cuvantul. E bine insa sa il utilizam cu buna credinta pentru a gasi si exprima adevaratele motive de nemultumire.
„Furia si autocontrolul sunt doua lucruri greu de pus laolalta; desigur, furia poate fi controlata, dar asta doar prin reducerea gradului de irationalitate implicat in emotia aceea intensa, prin constientizarea unora dintre factorii subiectivi care ne declanseaza furia (de exemplu, prin constientizarea felului repetitiv in care reactionam in anumite situatii si a relatiei dintre acestea si evenimente petrecute in copilaria mica). In felul acesta, furia devine un instrument terapeutic, in masura in care aparitia ei ne poate ajuta sa ne identificam zonele de vulnerabilitate. Desigur, acest «exercitiu» se poate petrece mult mai usor in cadrul unei terapii, decat prin pura introspectie“, puncteaza psihanalistul Alfred Dumitrescu.
Gestioneaza-ti furia in trei timpi
Si totusi exista remedii. Atunci cand simti ca te enervezi, nu e bine sa eviti conflictul: sa-ti exprimi furia inseamna sa iti oferi mijloacele prin care poti pune capat abuzurilor a caror victima te consideri. Dar nici nu se pune problema sa iti lasi furia sa tasneasca fara discernamant! S-ar putea ca mai tarziu sa regreti amarnic acest lucru. Pentru ca furia ta sa fie constructiva, invata sa o gestionezi in trei timpi.