Now Reading
Fericirea este calatoria si nu destinatia

Fericirea este calatoria si nu destinatia

Revista Psychologies

Acceptarea fericirii ca necesitate si responsabilitate in viata noastra tine de noi, de ceea ce suntem dispusi sa facem pentru ceilalti (fericirea vine din generozitate), dar si pentru propria persoana. Cateva repere de care ar trebui sa tinem cont.

 

Alegerea libertatii

Am eliminat de foarte timpuriu din vocabular cuvantul „trebuie“, astfel incat toate deciziile pe care le-am luat au fost dictate de bunul-simt si liberul arbitru.

Am facut pentru ca am vrut, am dorit, am ales. Un alt fel de principiu decat libertatea este extrem de toxic pentru sanatatea si starea noastra de bine.

Nemultumirea constanta ne face rau si transmite aceeasi stare negativa si celor cu care relationam. Poate parea simplu sa spunem ca „nu avem incotro“, dar ne costa si ne doare aceasta conditionare.

Viktor Frankl spunea: „Totul ii poate fi luat omului, mai putin un lucru: ultima dintre libertati – aceea de a-si alege atitudinea in anume circumstante, de a-si alege propriul mod de a fi.“

 

Imbratisarea flexibilitatii

Ne putem dori anumite lucruri, dar se intamla deseori ca rezultatele sa nu fie cele pe care ni le-am propus. Putem influenta multe, dar nu pe toate.

Flexibilitatea despre care vorbesc este acea capacitate de a face ceea ce se poate mai bine din situatia data.

 

Asumarea responsabilitatii

Libertatea vine la pachet cu responsabilitatea. Sigur ca putem da vina pe societate, pe ratele la banca, pe disfunctionalitati, dar o astfel de atitudine ne face si mai mult rau.

Daca e dificil sa fii liber si responsabil, e cu atat mai greu si mai grav sa credem ca nu avem incotro.

 

Trairea echilibrului

Senzatia de viata echilibrata vine din trairea valorilor pe care le avem in toate rolurile in care ne manifestam (relationale, profesionale si personale).

In momentul in care valorile pe care le avem nu sunt integrate atat in relatiile cu cei apropiati, dar si acolo unde muncim, poate aparea frustrarea.

 

Manifestarea sensului

Aveti mereu libertatea de a alege, alegeti atitudinea potrivita si fiti flexibili, asumati-va responsabilitatea totala pentru deciziile pe care le luati si descoperiti sensul! Pastrati echilibrul si veti fi fericiti!

 

Curajul calatoriei

Am intalnit oameni care sunt foarte atasati de propria nefericire. Traversarea unor perioade mai dificile din viata le anestezia posibilitatea de a se bucura de ceva.

Erau oameni a caror nefericire era cel mai de pret lucru pe care il aveau si nu puteau renunta la ea. Le era greu sa aleaga sa isi calibreze perceptia si gandurile la ceea ce functioneaza in viata lor.

Astfel de oameni nu pot fi convinsi despre posibilitatea de a deveni mai fericiti, nicidecum despre responsabilitate. Daca renunta la nefericire, nu vor mai avea absolut nimic.

Fericirea nu este un scop in sine, fericirea este o consecinta a gandurilor si actiunilor corecte. Fericirea devine o stare de a fi. Fericirea este calatoria si nu destinatia.

 

De Antoneta Gales, antrenor de fericire, co-fondator Sonas

www.antrenordefericire.ro

www.sonas.ro

0722347439

[email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top