Fericirea: mod de intrebuintare
Gaseste un sens
Sa dai un sens placerii tale si sa o mentii in stransa legatura cu partea cea mai profunda a sinelui este un lucru foarte important. De pilda: este bine si placut sa te joci cu copiii tai. Dar, daca prin joc ii inveti regulile vietii, este si mai bine. „Viata buna consta in dobandirea fericirii prin folosirea zilnica a calitatilor caracteristice in tot ceea ce inseamna sfera personala de interese. Viata are si un sens daca i se mai adauga o componenta: folosirea acelorasi calitati pentru progresul cunoasterii, puterii sau al bunatatii in lume“, arata Martin Seligman.
Fericirea ne face sanatosi
Cercetatori finlandezi au studiat timp de douazeci de ani un grup de adulti: cei care de-a lungul timpului au fost cei mai sanatosi erau exact cei care se simteau fericiti, indiferent de statutul lor conjugal sau de nivelul lor de trai. Senzatia de bunastare tinea, printre altele, de capacitatea celor chestionati de a aprecia micile placeri ale vietii.
Andrew Steptoe si colegii lui de la Colegiul Universitar din Londra au vrut sa analizeze mai indeaproape fenomenul si au supus doua sute de londonezi cu varste cuprinse intre 45 si 59 de ani unor serii de teste si analize biochimice. Concluzia a fost similara. Cei care se declarau zilnic fericiti aveau cel mai scazut nivel de cortizon (hormon al stresului asociat hipertensiunii, diabetului si anumitor forme de obezitate), ritmul lor cardiac si tensiunea arteriala erau mai bune si prezentau cele mai putine riscuri de accident cardiovascular. Micile bucurii, cele marunte, sunt esentiale din acest punct de vedere. Ar trebui sa ne amintim tot mai mult de ele.
Cu toate acestea, arata Carina Matei, propozitia „sa ne bucuram de micile placeri ale vietii“ a devenit prafuita. De ce? „Omul actual si-a schimbat sistemul de valori, nevoile. Prin prisma acestei schimbari, a devenit patimas si competitiv, dar nu intr-o maniera pozitiva. Ne hipermotivam pentru a atinge standarde inalte, uitam sa ne relaxam si nu mai suntem atenti la lucrurile care, poate, in trecutul existentei noastre ne faceau placere“, subliniaza Carina Matei. „Modul de viata al claselor instarite se bazeaza pe principiul placerii. Se ajunge la aplatizarea trairilor si, din nefericire, numarul persoanelor care sufera de diverse tulburari cauzate de stres si oboseala a crescut.“
Solidaritatea printre placerile vietii
Despre cat de importante sunt micile placeri ale vietii vorbeste experienta unui orasel din Pennsylvania, a carui istorie psihologii au urmarit-o cu mare interes. In prima parte a secolului al XX-lea, Roseto parea cel mai sanatos oras al Americii. Locuitorii lui erau imuni la bolile cardiovasculare, despre care se stie ca fac nenumarate victime in tarile industrializate. Rata mortalitatii era de doua ori mai scazuta decat in restul Statelor Unite.
Pentru ca locuitorii erau de origine italiana, s-a presupus ca fenomenul s-ar datora dietei mediteraneene. Dar locuitorii din Roseto aveau o viata cat se poate de nesanatoasa. Fumau, munceau mult si din greu, iar mancarea era ingrozitor de grasa. Un singur lucru ii deosebea pe locuitorii din Roseto: solidaritatea lor, mostenita din vechea Italie!
Adaptarea de Catalin D. Constantin
Foto: GULIVER / Digital Vision
de citit: Fericirea autentica Martin E.P. Seligman Editura Humanitas, 2007 |